logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PANASONIC NV-SD420 EU - Brak reakcji na polecenia po włączeniu play, schemat?

andrewb 15 Lut 2003 07:44 3041 14
REKLAMA
  • #1 101397
    andrewb
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Dostałem do naprawy magnetowid NV-SD420 EU. Dziwnie sie zachowuje. Przyjmuje kasetę włącza sia play normalnie i po tym nie da sie zasterować ani z klawiatury ani z pilota zadnej funkcji. Oczywiscie jak np. pzyciskam przewijanie pokazuje się na displeyu przewijanie, ale nadal pracuje jako play. Co gorsza wyłaczam przyciskiem power gaśnie display ( zapala sie tylko zegar - tak jak w stan-bay'u) a magnetowid nadal pracuje - jak w play'u. Nie działa takze wyładowanie kieszeni - pracuje takze w playu. Dopiero wyłaczenie ( wyjecie wtyczki z gniazda) magnetowid wraca do stanu stop - ale i tym razem nie zawsze chce wyjść kaseta. Zachowuje się tak jakby nie działały żadne funkcje po pierwszym rozkazie z kalwiatury. Przegląnałem zasilacz, mikroswitche, scalaki i generatory - wszystko wydaje sie sprawne. moze miał ktos podobny problem - nie chciałby m wyrokowac najgorszego tj. procesora. Nie wiem co jest z szyną - moze ktoś ma schemat do tego modelu. prosze o porady. dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 101436
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Teoretycznie można to opisać następujaco:
    - procesor SYSCON otrzymuje informację z mechaniki(przyjmuje kasetę) i przekazuje dane do procesora TIMER, który wysyła rozkaz PLAY i do tego momentu wszystko jest OK. Dalsze rozkazy z TIMER`a(klawiatury) rozpoznawane przez niego, o czym świadczą wyświetlane symbole, są przesyłane ( lub nie) szyną do SYSCON`u, który ich nie wykonuje (lub nie otrzymuje). To właśnie należy sprawdzić na szynie, bo jeżeli je otrzymuje to albo brak mu jeszcze dodatkowej informacji z mechaniki(przełącznik funkcyjny) albo nie realizuje jednej z funkcji (na skutek uszkodzenie struktury wewnetrznej) co powoduje niemożliwość uruchomienia kolejnych. Usterka może być bardziej prozaiczna niż w tym rozumowaniu ale warto to prześledzić bo zdarzają się przypadki uszkodzeń wewnętrznych procesorów. Nie mam schematu tego modelu więc nie mogę wskazać na konkretne piny procesora( w PANASONIC`ach oba procesory sa najczęściej w jednym chipie).
  • REKLAMA
  • #3 101449
    andrewb
    Poziom 14  
    Dzieki za odpowiedź. Pozycjoner (przełacznik funkcyjny) jest ok. Takze dochodzą inf. o pozycji mechaniki. Pozostaje kwestia informacji na szynie. Ale tutaj potrzebny jest schemat lub rozmieszczenie końcówek proc. Bardzo dziekuję za informacje. Moze ktoś posiada taki schemat?
  • REKLAMA
  • #4 376269
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam!Mam identyczny przypadek,chciałbym(o ile można :) )dowiedzieć się jaka była przyczyna tej dziwnej usterki.Pozdrawiam!!
  • #5 1361890
    Majger
    Poziom 19  
    Witam.Odkopałem ten stary post, ponieważ mam taki sam przypadek.
    Prosiłbym autora postu lub inne osoby o podpowiedź jak rozwiązały ten problem.
    Pozdrawiam.
  • #6 1363258
    robleks
    Poziom 14  
    Witam. Proponuję sprawdzić halotron na silniku "drum",miałem podobny przypadek też z mechanizmem K ,ale nie w tym modelu.U mnie po wrzuceniu kasety i włączeniu "play" magnetowid zaczynał odtwarzać (nie było obrazu) i po paru sekundach blokował się przechodząc do trybu STAND-BY. Jeśli to nie pomoże to może być faktycznie uszkodzony główny procesor.Bardzo często soę uszkadzały te układy ,a pierwszym objawem był brak możliwości wyboru systemu przy odtawrzaniu kasety(podczas odtwarzania i wybrania w menu systemu nic nie pojawiało się na ekranie). Do pomocy dołączam także schemat .Powodzenia ;-)

Załącznik usunięto. W działach usterkowych nie zamieszczamy schematów. (ob)
  • REKLAMA
  • #7 1363817
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A nikt n ie pisze nic o pamieci.Owy model nie posiada?
  • #8 1363879
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    :arrow: Majger
    Proszę o potwierdzenie indeksu literowego po nazwie modelu NV-SD420...?
    To ważne!
  • #9 1379675
    Majger
    Poziom 19  
    Przepraszam za długie oczekiwanie na odpowiedź.
    Tak, to jest ten sam model jak w temacie: NV-SD420EU
    Dzięki za zainteresowanie.
  • #10 1380290
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zapytałem dlatego, bo pod nazwą NV-SD420 kryją się dwa różne modele i można je rozróżnić po indeksach literowych. Schemat który jest zamieszczony w bazie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=379368#379368
    dotyczy modeli z indeksami: EG, EGH, B, BL oraz z układami:
    - MN6743VRTA (SYSCON&SERVO)
    - M37507V6AJ (TIMER)
    - ST24W16FB6 (Memory)
    natomiast VCR w tym temacie odpowiada modelom z indeksami: A, EA, SA, AM, AMJ i EU z układami:
    - MN675567VRWA (SYSCON&SERVO)
    - M34240V1BQ (TIMER)
    - M6M80041P (Memory)
    Jak widać, aby zmierzyć się z tą usterką trzeba posiadać odpowiedni schemat aby cokolwiek można było sprawdzić.
    Opisz jak to wygląda w Twoim przypadku, co działa a co nie , jakie objawy i jakie spostrzeżenia. Opis w pierwszym poście tego tematu jest mało precyzyjny a być może i odbiega od Twojego przypadku.
  • #11 1382040
    Majger
    Poziom 19  
    Nie wiem co się stało ale dzisiaj po włączeniu widea do sieci stwierdziłem,że wszystko działa tak jak powinno.Naprawiło się samo bez żadnej mojej ingerencji,poleżało jakiś czas i taki numer.Wcześniejsze objawy były identyczne jak u autora postu,jaka może być przyczyna?
  • #12 1382353
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    To najgorsza przypadłość jaka może spotkać serwisanta. Usterka wroci jak bumerang, nie wiadomo tylko kiedy.
  • #13 1384834
    Majger
    Poziom 19  
    Tak,muszę poinformować o tym klienta.
    Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • #14 1443744
    lubosv
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    nech pan wyreguluje mechanizm.moj typ to zle ustawiona mechanika.
  • #15 1444572
    andrewb
    Poziom 14  
    Mechanizm Panasonica jest bardzo precyzyjnym mechanizmem. Jeżeli byłby problem w ustawieniu mechaniki - to problem zaraz by wyszedł. Jedyny problem i to nie do końca mechaniczny, to problem w pozycjonerze. Reszta problemów to w elektronice. Z uwagi na dość stary post nie pamietam jak wyszedłem z mojego problemu. Ale problem tkwił w elektronice.
    Pozdrawiam.
    AndrewB

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Panasonic NV-SD420EU wykazuje problem z brakiem reakcji na polecenia po włączeniu trybu play. Urządzenie przyjmuje kasetę i rozpoczyna odtwarzanie, jednak dalsze komendy z klawiatury i pilota są ignorowane – mimo wyświetlania symboli na panelu, funkcje nie są realizowane, a wyłączenie przyciskiem power nie zatrzymuje odtwarzania, co wskazuje na błąd w komunikacji między procesorami SYSCON i TIMER. Podejrzewa się uszkodzenie szyny danych lub wewnętrzne uszkodzenie procesora, choć mechanika i pozycjoner są sprawne. W dyskusji podkreślono konieczność posiadania odpowiedniego schematu dla wersji EU, gdyż różne indeksy literowe modelu NV-SD420 mają odmienne układy scalone (m.in. MN675567VRWA, M34240V1BQ, M6M80041P). Wskazano również na możliwość problemów z pamięcią lub halotronem silnika "drum" w innych modelach. Część użytkowników zgłaszała samoistne ustąpienie usterki po czasie, co sugeruje niestabilność elektroniczną. Ostatecznie problem najczęściej wiąże się z elektroniką, a nie mechaniką, i wymaga szczegółowej diagnostyki szyny sygnałowej oraz ewentualnej wymiany procesora lub elementów pamięci.
REKLAMA