logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS504 - przekaźnik rozłącza kolumny przy większej głośności, co sprawdzić?

BartekSzparagi 11 Lis 2004 14:27 2136 10
  • #1 977695
    BartekSzparagi
    Poziom 11  
    Witam! Zakupiłem używany wzm. Diora WS504. Niestety zorientowałem sie że kiedy daję głośniej, przekaźnik rozłącza kolumny. Kolumny 8-ohm sa na 100% sprawne. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Które elementy powinienem sprawdzić i ewentualnie wymienić.
    Prosze o pomoc!!!
  • #2 977728
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Sprawdż elementy wokół T607_4_5, kondensatory elektrolityczne,przekażnik (stan styków i docisk), przełącznik, napięcie +46V przed i w trakcie obciążenia.

PS. Jeżeli nie masz schematu, to ten fragment mogę Ci przesłać.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 979520
    BartekSzparagi
    Poziom 11  
    Bylbym bardzo wdzięczny za ten fragment, bo gdzieś mi sie zagubil shemat. Aha w jaki sposób moge sprawdzić przekaźnik bo normalnie zachowuje sie ok tylko może juz jest nadpalony. Czy to sie da jakos sprawdzic ??
  • #4 979530
    BartekSzparagi
    Poziom 11  
    PS. moj mail to: szparagi(_at_)poczta.onet.pl

z góry dzieki
  • #5 979681
    _PREDATOR_

Witam
    Fragment schematu wysłałem.
    Co do przekażnika, to musisz go wylutować, dokładnie oglądnąć jego styki, ewentualnie wyczyścić je, usunąć nadżerki iglakiem (nadpalenia), sprawdzić jego poprawność pracy pod zasilaczem (docisk - sprężynka).

PS. Wyślę ponownie, ale pod warunkiem, że na przyszłość nie będziesz pisał posta pod postem nic nie wnoszącym, ale używać będziesz "przycisku" zmień post, który jest po prawej stronie u góry.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 980133
    BartekSzparagi
    Poziom 11  
    Witam czy mogłbyś mi podeslac jeszcze raz ten fragment schematu bo mialem zapchana poczte i nie doszedl ale juz jest oka??

szparagi(_at_)poczta.onet.pl
  • #7 980265
    BartekSzparagi
    Poziom 11  
    OK. tylko ja tu nigdzie nie mam tego przycisku, hmm.... predzej byl a teraz nie ma.
    Wiec tak pomierzylem elementy i wszystko jest OK. Sprawdzilem na pięcie na nóżce nr 13 układu STK i kiedy daję głośniej to pojawią sie tam napięcie które rozłącza przekaźniki, na obu układach tak samo. Czy to oznacza że układy STK nadaja sie do wymiany?? Zwarłem tez E i C tranzystora T607 i wtedy bylo OK tylko ze nie ma wtedy zabezpieczenia. Co mi radzisz w takiej sytuacji ??
  • #8 980438
    _PREDATOR_

Sprawdziś każdy kanał oddzielnie, sprawdzić wszystkie napięcia na STK zgodnie z aplikacją (jest w bazie elementów elektrody) lub tu: http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.p...szyscy--&ile=50&start=0&szukaj.x=0&szukaj.y=0.
    Czy po zwarciu T607 (masz odwagę), przy pełnym wzmocnieniu grzeją się STK, czy zniekształca. Jak T504_4, 608_9 i elementy współpracujące - sprawdzałeś ?
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #9 981812
    BartekSzparagi
    Poziom 11  
    Dawałem 50% mocy i jakoś szedł, nic specjalnie mocno sie nie grzało. Wymienie jednal elektrolity od zasilania bo słychać lekkie buczenie w lewym kanale, i jeden z nich jest troche z boku okopcony, jakby sie przysmazyl od zezystora mimo ze rezystor jest OK. Wmienie tez elementy wokół T607, tylko co wstawić zamiast D604 (BYP150), bo chyba tego nie ma w ofercie sklepu? Aha i jeszcze jedno co zaobserwowalem, rezystory R524 i R523 wygladały jak by sie spaliły a ich wartości były jeden 16 ohm a drugi 7 ohm, na schemacie oba maja po 4,7ohma. Czy moge w ich miejsce wstawic nowe o mocy 2W ? Jak wszystko polutuje to sprawdze napiecia na STK bo teraz jade na studia i wracam za dwa tygodnie na weekend.
  • #10 982018
    _PREDATOR_

Witam. Tak możesz wstawić te R523_524 (4,7Ω) na 2W-towe, trochę duże gabarytowo, ale mogą być, oryginalne są do 0,5W (koniecznie je wymień).
    BYP150 D604 (każda 1N4001 do7), tylko nie wiem dlaczego chcesz ją wymieniać ?.
    Będę czekał. Pozdrawiam i powodzenia w nauce.

PS. Te pomiary robiłeś chyba bez obciążenia ?, jeśli tak to wszystko jest dobrze ( tylko nie pisz posta pod postem - REGULAMIN - użyj "zmień", prawa strona na górze).
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #11 982047
    BartekSzparagi
    Poziom 11  
    Dzis jeszcze zmierzylem napiecie zasilajace na pinach 12 i 14 układu STK i wyszło mi +/-57V, na schemacie jest +/-45V ale w opisie układu STK jego max. nap. zasilania jest +/-65V. Z zasilacza wychodzi ok 2x41~ wiec po wyprostowaniu musi wyjsc to +/-57V. Wiec chyba jest ok. Czy to jednak nie jest zbyt wysokie napięcie??

PS. Dodatkowo z pinow 1 i 2 trafa wychodzi napiecie 10V~ a ono chyba powinno byc zblizone do 5V. Czy te objawy nie sygnalizuja ze moze byc uszkodzony trafo ??

PS. Z danych katalogowych trafa wynika jednak że napięcia są OK. Powymieniam elementy wokół T607 i wtedy zobaczymy co sie bedzie działo. Jak to zrobie to dam znac. Dzieki za pomoc.

PS. Oka wszystko gra i smiga jak szalone. Bede musiał tylko zmienic kondensatory filtrujace 4700uF z 50V na 63V, bo te teraz sa troche za małe i słychac drobne buczenie tak jak by nie było napiecie dobrze wyprostowane.
    Dzieki za pomoc w naprawieniu.
    Mam na koniec jeszcze jedno pytanie cz z moim wzmacniaczem (WS-504) bedzie współpracował CD-502 czy CD-504 jesli chodzi o zdalne sterowanie z pilota, bo słyszałem ze tam jest pewna róznica w sterowaniu tymi cd-kami. ??

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS504 ma problem z rozłączaniem kolumn przy wyższej głośności, mimo że kolumny 8 Ω są sprawne. Zalecane jest sprawdzenie elementów wokół tranzystora T607 (m.in. kondensatorów elektrolitycznych, przekaźnika, przełącznika) oraz pomiar napięcia +46V przed i podczas obciążenia. Przekaźnik należy wylutować, dokładnie obejrzeć styki, oczyścić je z nadpaleń i sprawdzić docisk sprężynki. Pomiar napięć na układzie STK (piny 12 i 14) wykazał około ±57V, co jest zgodne z maksymalnym napięciem zasilania ±65V dla STK4042. Zwarcie tranzystora T607 powoduje brak rozłączania, ale wyłącza zabezpieczenie. Uszkodzone lub spalone rezystory R523 i R524 (oryginalnie 4,7 Ω, 0,5W) można zastąpić rezystorami 4,7 Ω o mocy 2W. Kondensatory filtrujące 4700 µF 50V warto wymienić na 63V ze względu na buczenie i możliwe niedostateczne wygładzenie napięcia. Element D604 (BYP150) można zastąpić diodą 1N4001. Napięcie na transformatorze i jego wyjściach jest zgodne z danymi katalogowymi. Po wymianie elementów wokół T607 i kondensatorów filtrujących problem z rozłączaniem przekaźnika ustąpił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA