logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić BIOS na Asus HD 5770 po nieudanym flashowaniu?

logos2000 27 Maj 2011 14:38 3472 6
REKLAMA
  • #1 9549600
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witam

Zachciało mi się bawić się w flashowanie biosu karty Ati Asus HD 5770 1024 MB.
    W zasadzie wszystko działało, aż do czasu któregoś z kolei flashu (był to gdzieś z 8 w hitorii tej karty), i co najważniejsze orginalny, w WinFlash wyskoczyło Flash FAILD, z tym ze usunęło zawartość Biosu karty...

I teraz problem jak ją postawić, uruchamiałem już pod czystym DOSem Atiflash -p 0 -f flash.bin
    jednak krzyczy, że nie widzi karty, błąd "Error 0FL01 Adaptor Not Found"
    (wczesniej widział)

Komputer uruchamiam na dodatkowej karcie PCI, zmienialem parametr -p 0 na -p 1, bez zmian, program nie widzi karty i koniec...

Tak więc pytanie jak się dostać do karty w sposób brutalny? Da się wogóle zaprogramować tą pamięć zewnętrznym programatorem w prosty sposób?
    Mam cichą nadzieję że to pamięć szeregowa, jednak jest na tylniej stronie karty z 6 scalaków które maja po 8 pinów...

Czytając po forach wydaje mi się że u mnie to pamięć PM25LV010 (tak by wychodziło czytając ten temat: http://forum.hardware.fr/hfr/Hardware/2D-3D/flashage-detectee-solution-sujet_828567_1.htm ) , czy mógłby ktoś to powierdzić? oraz czy wystarczy wgrać 128KB wsad?
  • REKLAMA
  • #2 9549621
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    To wszystko powinno się robić spod Dosa. Nie pamiętam komend ale jak nic nie skutkuje to zostaje chyba tylko programator.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9552106
    logos2000
    Poziom 21  
    Specjalnie nie ma dużo o tym układzie w necie, a i nie mam zamiaru wydawać na naprawe powyżej 20 zł (koszt klipsu to 80zł to jest dla mnie grubą przesadą).
    Mam zamiar zbudować więc najprostszy możliwy programator:
    Jak przywrócić BIOS na Asus HD 5770 po nieudanym flashowaniu?
    a zaprogramować w SPIFlash

to tak wniosując po stronie: http://monitor.net.ru/forum/samsung-syncmaster-204b-br20cs-info-359685.html

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

i tym prostym sposobem karta wróciła do życia
  • #6 9552462
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    No.... brawo :spoko:
  • #7 9554639
    logos2000
    Poziom 21  
    W zasadzie tak dla informacji innych, być może i bym kartę postawił przez ATIFlash, kto by pomyślał że bardzo ważna jest wersja. Miałem 3.60 i nie wykrywało karty nawet po odratowaniu....
    Wersja 3.75 to jest to , natomiast inne mają problemy z wykrywaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z przywróceniem BIOS-u karty graficznej ATI Asus HD 5770 po nieudanym flashowaniu, które spowodowało usunięcie zawartości BIOS-u. Próby użycia Atiflash i flashrom nie przyniosły rezultatu, ponieważ programy nie wykrywały karty. Użytkownik rozważał użycie programatora do zaprogramowania pamięci PM25LV010, a ostatecznie zbudował prosty programator, co pozwoliło na przywrócenie karty do życia. Wspomniano również o znaczeniu wersji oprogramowania ATIFlash, gdzie wersja 3.75 okazała się skuteczna w wykrywaniu karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA