logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować frezarkę CNC do PCB dla początkujących? Wybór silników i oprogramowania

West 11 Lis 2004 21:30 11977 15
REKLAMA
  • #1 978722
    West
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Chciałbym wykonać frezarkę CNC tylko z jednym przeznaczeniem: do przygotowywania płytek drukowanych.
    Brak mi jakiegokolwiek doświadczenia w zakresie frezarek CNC więc za wszystkie linki, uwagi , wnioski będę bardzo wdzięczny. Rozumiem , iż niektórych będzie denerwował fakt iż mógłbym sam poszukać, lecz posiadam tylko łącze modemowe i jeżeli dodać do tego nikłe doświadczenie w temacie frezarek to mógłbym zmarnować dużo pieniędzy nic nie osiągnąwszy.
    Nie musi to być jakaś super frezarka. proszę o wszelkie uwagi dotyczące oprogramowania (jak przerzucić projekt np z protela 99/XP lub eagle do formatu obsługiwanego przez program obsługujący frezarkę), nie ma żadnych oczekiwań jeśli chodzi o sposób podłączenia (COM, LPT, USB ) ani w stosunku do szybkości ( byleby nie frezował płytki o wymiarach 10 x 10 cm pół dnia).
    Przydałyby się też linki do producentów silników krokowych (nie wiem jakie wybrać bipolarne czy unipolarne), wrzecion silników do wrzecion , prowadnic itp.
    I najważniejsze , czy dałoby się to wszystko zrealizować przy kosztach nie przekraczających 400 zł.
    Z góry wielki dzięki dla tych którzy poświęcą trochę swego cennego czasu. Obiecuję iż po zrealizowaniu umieszczę na forum zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #3 979144
    ludas
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam!
    Na dobry początek zapraszam tu:
    www.plotpage.webpark.pl
    silniki: www.wobit.com.pl
    Też jestem w trakcie pracy nad podobnym urządzeniem (ploter tnący), jednak narazie mam problem ze zorganizowaniem jakichś dobrych,
    tanich prowadnic...

pozdrawiam
  • #4 979224
    senior
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Tanie prowadnice do samodzielnego wykonania
    opisane są na www.cncelektroda.net
    Pozdrawiam.S
  • REKLAMA
  • #6 979253
    West
    Poziom 14  
    Dzięki za dotychczasowe linki i uwagi.
    Co to jest za format Hpgl zależałoby mi na konwersji
    Eagle lub Protel > soft do drezarki??
    Jakieś pomysły??
    Z góry dzięki
  • #7 979553
    ludas
    Poziom 13  
    HPGL - Hewlett Packard Graphic Language
    To jest taki jezyk stosowany do sterowania ploterami, opisuje rysunek według współrzędnych płaszczyzny rysowania.

Przepis na Eagle -> hpgl
    1.Otwórz projekt płytki
    2.File/Cam Processor
    3.W oknie Cam Processora ustaw:
    [Output]
    Device: HPGL
    File: (nazwa pliku)
    4.[Process Job]...
    5.Gotowe

Opis języka HPGL (niestety po angielsku):
    Załączniki:
    • Hpgl2.txt (84.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 979702
    West
    Poziom 14  
    Ten program na webpark pl będzie frezował cały puste miejsca czy robił obwódkę wokół scieżek(preferowane)?
    A może ktoś zna jakieś inne programy?
  • REKLAMA
  • #9 988064
    ludas
    Poziom 13  
    "Ten program na webpark pl" będzie rysował (frezował) tylko obwódkę wokół ścieżek, wg współrzędnych z pliku hpgl.

ps. senior dzięki za link do prowadnic
  • #10 988186
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    "Chciałbym wykonać frezarkę CNC tylko z jednym przeznaczeniem: do przygotowywania płytek drukowanych. "

Tańszy zdecydowanie będzie termo-gazeto-transfer

"Brak mi jakiegokolwiek doświadczenia w zakresie frezarek CNC więc za wszystkie linki, uwagi , wnioski będę bardzo wdzięczny. "

Jeżeli jesteś elektronikiem - informatykiem, to zajmij się tylko tym
    a resztę zleć jakiemuś inżynierowi mechanikowi który tym się zajmuje
    na codzień. Uwierz mi że podczas samodzielnego szukania elementów
    mechanicznych pojawi się wiele problemów z których sobie w tej
    chwili nie zdajesz sprawy.

"Rozumiem , iż niektórych będzie denerwował fakt iż mógłbym sam poszukać, lecz posiadam tylko łącze modemowe i jeżeli dodać do tego nikłe doświadczenie w temacie frezarek to mógłbym zmarnować dużo pieniędzy nic nie osiągnąwszy. "

Bardzo mądre podejście. Rzeczywiście - zmarnujesz dużo pieniędzy
    a korzyścią będzie nabycie niewielkiego doświadczenia w dziedzinie CNC

"I najważniejsze , czy dałoby się to wszystko zrealizować przy kosztach nie przekraczających 400 zł. "

:-)))))

Jeżeli można to rzucę parę cen:

4000zł Jeżeli zmieścisz się w tym koszcie to będzie duży sukces
    7000zł kosztowała moja frezarka z której nie jestem zadowolony
    40.000 kosztuje najtańsza frezarka do płytek fabryczna (LPKF)
    od 1mln zł zaczynają się ceny frezarek do metalu
    60zł - cena jednego frezu do płytek fi =0,1 mm

to chyba wyjaśnia parę problemów

Leszek
  • #11 1257193
    Robson MoS
    Poziom 11  
    Cytat:
    4000zł Jeżeli zmieścisz się w tym koszcie to będzie duży sukces
    7000zł kosztowała moja frezarka z której nie jestem zadowolony
    40.000 kosztuje najtańsza frezarka do płytek fabryczna (LPKF)
    od 1mln zł zaczynają się ceny frezarek do metalu
    60zł - cena jednego frezu do płytek fi =0,1 mm

to chyba wyjaśnia parę problemów

z całym szacunkiem śmiem twierdzić że gada pan głupoty. Do frezowania płytek można skonstruować frezarkę na prowadnicach z drukarek i z silnikami z tegoż samego źródła - trzeba będzie zastosować przełożenia odpowiednie co odbije się na prędkości posuwów, ale do płytek wystarczy.
    Przy zastosowaniu dremelopodobnewgo wrzeciona koszt nie przekroczy 500zł.

Pozdrawiam Robson
  • #12 1257277
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Robson MoS napisał:
    z całym szacunkiem śmiem twierdzić że gada pan głupoty. [...]Przy zastosowaniu dremelopodobnewgo wrzeciona koszt nie przekroczy 500zł.

Pozdrawiam Robson

Z całym szacunkiem śmiem zadać Panu następujące pytanie:
    Czy zbudował Pan już jakąs frezarkę CNC, bądź urządzenie podobne?
    Jak wyglądał rzeczywisty kosztorys?
    Czy może Pana szacunki są wzięte wyłącznie z "myślenia życzeniowego" (ang. wishful thinking ;))
  • #13 1257767
    Robson MoS
    Poziom 11  
    Odpowiadam na pytanie.
    Jestem w trakcie budowania frezarki. Kupiłem już:
    -Pręty chromowane i szlifowane fi14mm 60cm sztuk - 4
    -Łożyska Liniowe na w-w pręty sztuk - 8
    -Śruby pociągowe trapezowe M12x3 60cm - sztuk 2
    -Aluminium na korpus (głównie płaskowniki, kilka prętów kwadratowych)
    -Nakrętki do w-w śrub z brązu fosforowego wykonałem sam z zakupionego materiału

Płaskowniki są już pofrezowane na wymiar, mają ponawiercane wszystkie otwory, oraz wytoczone gniazda łożysk.

Do zakupienia pozostały silniki, wrzeciono, łożyska łożyskujące śruby, śruby skręcające, części sterownika, zasilacz.
    Dotychczas wydałem 500zł - wydam jeszcze około 700zł. Nie chciałem Pana urazić moją wypowiedzią, ale moje przeświadczenie wynika prawdopodobnie z tego że nie uwzględniłem kosztów wytaczania, frezowania - wszystko robię sam więc nikomu nic nie płacę za tego typu roboty - a potrafią one sporo kosztować.
    Ponadto moja maszynka ma powierzchnię roboczą wielkości A4 i ruch osi Z w zakresie 60mm
    Prowadnice, łożyska i śrubę pociągową na oś z otrzymałem od znajomego - więc zaoszczędziłem +/- 100zł

Jeszcze raz przepraszam jeśli Pana uraziłem - nie leżało to w mojej gestii.

Pozdrawiam Robson Mos
  • REKLAMA
  • #14 1260299
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Czyli Pana kosztorys wynosi na razie:
    500 + 700 + 100 = 1300 zł.
    Nie obejmuje:
    - robocizny i kosztu dostępu do specjalistycznego sprzętu przy pracach mechanicznych
    - ewentualnych kosztów poprawiania błędów projektowych i wykonawczych
    - kosztów uruchomienia elektryki i sterowania (nie tylko poświęconego czasu, ale również kosztów uszkodzonych elementów czy użytego softu).
    I ponieważ nie skończył Pan jeszcze projektu, nie wie Pan, czy koncepcja, którą Pan obrał, zapewni wystarczającą dokładność i trwałość urządzenia.

Jak na mój gust - sporo to przekracza "zmieszczenie się w 500 zł".

Nie, obrażony nie jestem. Trochę się tylko zdenerwowałem wczoraj. Za użycie być może za mocnych słów również przepraszam.
  • #15 1260646
    Robson MoS
    Poziom 11  
    Cytat:
    - robocizny i kosztu dostępu do specjalistycznego sprzętu przy pracach mechanicznych

Robocizny i kosztu dostępu nie liczę bo jak wspominałem dostęp mam darmowy, a wszystkie prace prowadzę sam.
    Cytat:
    - ewentualnych kosztów poprawiania błędów projektowych i wykonawczych
    .

Koszt poprawiania błędów konstrukcyjnych - co Pan przez to rozumie?
    Cytat:

- kosztów uruchomienia elektryki i sterowania (nie tylko poświęconego czasu, ale również kosztów uszkodzonych elementów czy użytego softu)
    - Dość dobry komputer PC kupiłem za sumkę 30zł, monitor dostałem za darmo, soft będzie darmowy, uszkodzonych elementów raczej nie będzie ponieważ sterownik wykonał dla mnie znajomy automatyk.

Ale do rzeczy:
    Dla kolegi chcącego zbudować tanią frezarkę do płytek.
    Zerknij na forum www.cnc.elektroda.net i poczytaj wszystko na ten temat - napewno twoje pojęcie o budowaniu frezareczek się powiększy i sam będziesz wiedział co ci jest potrzebne.
  • #16 1269108
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    [/quote]
    Koszt poprawiania błędów konstrukcyjnych - co Pan przez to rozumie?
    [quote]

Po zrobieniu frezarki okaże się, że nadaje się ona bardzo dobrze do
    robienia np. hałasu, a nie nadaje się w żaden sposób do PCB :-)
    Ale nie zamierzam przekonywać i udowadaniać. Jeżeli twierdzisz
    że gadam głupoty, to najpierw ją zrób, wyfrezuj jakąś płytkę,
    zamieść zdjęcie i wtedy pogadamy. Teoretyk z praktykiem jesze
    nigdy się nie dogadał.

I jeszcze jedno pytanie:
    co to jest wrzeciono dremelopodobne?
    Czy chodzi może o czerwoną frezareczkę za 50zł z hipermarketu?

pozdrawiam
    Leszek Wieczorek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy frezarki CNC przeznaczonej do obróbki płytek drukowanych (PCB) dla początkujących bez doświadczenia w CNC. Uczestnicy polecają korzystanie z zasobów takich jak forum cnc.elektroda.net oraz stronę plotpage.webpark.pl, gdzie można znaleźć informacje o silnikach krokowych (np. na wobit.com.pl) oraz prowadnicach, w tym tanich rozwiązaniach do samodzielnego wykonania. Poruszono temat konwersji projektów PCB z programów Eagle i Protel do formatu HPGL, który jest językiem sterowania ploterami i frezarkami CNC. Proces eksportu z Eagle do HPGL opisano krok po kroku z użyciem Cam Processora. Programy do frezowania PCB najczęściej frezują obwódki wokół ścieżek, co jest preferowane. W kwestii konstrukcji mechanicznej pojawiły się różne opinie: od wykorzystania prowadnic i silników z drukarek oraz taniego wrzeciona typu Dremel, po uwagi o kosztach i konieczności posiadania wiedzy mechanicznej. Koszt budowy frezarki o powierzchni roboczej A4 z własnoręcznie wykonanymi elementami mechanicznymi oszacowano na około 1200-1300 zł, nie licząc robocizny i sprzętu specjalistycznego. Podkreślono, że samodzielna budowa wymaga uwzględnienia potencjalnych błędów konstrukcyjnych i testów dokładności. Sterownik może być wykonany przez znajomego automatyk, a oprogramowanie do sterowania frezarką może korzystać z darmowych narzędzi. Dyskusja zawiera także ostrzeżenia przed niedoszacowaniem kosztów i trudności technicznych przy samodzielnej budowie frezarki CNC do PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA