logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie silniki i sterowniki do budowy mini frezarki CNC do PCB?

djleeon603 24 Lut 2008 18:54 13328 22
  • #1 4841718
    djleeon603
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam, proszę o informacje na co zwrócić uwagę przy konstruowaniu małej frezarki do PCB.
    Główne kryteria to:
    niski koszt (tak max do 500zł)
    prosta konstrukcja
    nie musi byc bardzo szybka
    Dość duża dokładność (tak żebym mógł śmiało frezować pod SMD)

pisze, ponieważ jestem w temacie cnc zupełnie zielony.

jakie silniki polecacie? jakieś sterowniki? - patrząc na nie każdy wydaje się taki sam :) - parametry mi nic szczególnego nie mówią.

prosze o pomoc.

(kwestię konstrukcyjną też mozemy poruszyć)

Acha, chętnie poczytam sobie nt. tego co mi potrzebne (wiec nie sądźcie ze chce gotowca - tylko niewiem co czytać :))
  • Pomocny post
    #2 4843025
    piotrjub
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    500 zł - zapomnij o czymś takim za ta kwotę. Więcej info masz na forum cnc www.cnc.info.pl
  • #3 4847263
    djleeon603
    Poziom 20  
    w takim razie mam pytanie:
    czy mogę zastosować do tego celu silniki okolo 0,5Nm biorac pod uwagę przeznaczenie do pcb?
    czy gwintowany pręt fi 14 moze zastąpić śróbę trapezową?
    czy jako wrzeciono mogę zastosować jakiegoś DREMEL'a?
    do czego slużą sprzęgła?
  • Pomocny post
    #4 4847408
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam .
    Jeżeli ma to być tylko do pcb - ewentualnie jakieś grawerowanie czołówki to takie silniki powinny wystarczyć .
    Co do śrub to może pomyśl nad napędem na paskach zębatych .
    W sumie to może zrób jak radzi kol. piotrjub - tam znajdziesz wszystko .
    I faktycznie - 500pln to raczej zapomnij - tyle to wyjdą sterownik , zasilacz i kable do sterowania .
    Pozdrawiam .
  • #5 4847693
    djleeon603
    Poziom 20  
    hmm, ja obliczylem ze elektronika to :
    150zł - 3 silniki (allegro z demontażu)
    200zł - sterowniki silników. z 1 lub 1/2 kroku (czy wytarczą do duzej prezyzji PCB?) http://www.allegro.pl/item314596615_okazja_3_osiowy_sterownik_cnc_tylko_199zl_.html
    150zł - DREMEL (czy dlugo przeżyje w takim zastosowaniu?)

a reszta to kilka prowadnic szufladowych, gwintowane prety, sklejka(konstrukcja) - ktorych nie wliczalem do kosztów (w 100zł się zmieszczę)

czy dobrze się nastawiam?
  • Pomocny post
    #6 4847725
    pukury
    Poziom 35  
    Witam .
    No cóż obliczenia są jednym a praktyka czymś innym - niestety :D .
    Zostaje jeszcze zasilacz ( trafo , mostek , kondensatory ) , obudowa , przełączniki , gniazda ( i w sterowniku i w urządzeniu ) , przewody , krańcówki , kontrolki , itp.
    Metr kwadratowy sklejki ( musi być z 16mm ) to jakieś 50pln , prowadnice z szuflad , szpilki gwintowane , itp , itd . Poza tym prowadnice z szuflad są - delikatnie mówiąc - mało dokładne i mało sztywne .
    Ale - próbuj może się uda .
    pozdrawiam .
  • #7 4847788
    djleeon603
    Poziom 20  
    zastanawia mnie jeszcze to, w jaki sposób zgrać to wszystko z softem, - ciezka robota dla kgos kto jest zielony w temacie cnc?
  • Pomocny post
    #8 4847871
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Są darmowe programy - niestety pod DOS - albo demo pod WIN .
    Sprawdź sobie na stronie podanej przez kol. piotrjub - tam naprawdę znajdziesz wszystko co Ci potrzebne . Pooglądasz konstrukcje innych - po co wyważać otwarte drzwi? . Nie ma sensu popełniać błędów które już popełnili inni - prawda ?
    Pozdrawiam .
  • Pomocny post
    #9 4871631
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    jesli zalezy ci na precyzji to sklejka i prowadnice do szuflad nie będą zbyt trafionym pomyslem. Sekret precyzji to jak najmniejsze luzy na poszczególnych elementach i jak największa sztywność konstrukcji.
  • #10 4873554
    djleeon603
    Poziom 20  
    no chcę aby płytki pod SMD ładnie wychodziły, o taką precyzję chodzi
  • Pomocny post
    #11 4875326
    marcino2000
    Poziom 24  
    najlepiej rame konstrukcji zrób z profili np. aluminiowych.
  • Pomocny post
    #12 4875388
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Płytki smd to spora precyzja. I napewno na prowadnicach szufladowych nie uzyska się tego w sensownym czasie.
    Piszesz wolna obróbka.
    Przelicz sobie trasę jaką będzie musiał pokonąć frez zanim wydzierga płytkę. Okaże się że cykl pracy będzie trwał kilka h jeśli konstrukcja będzie wiotka - oznaczać to będzie mikro posów by zachować jakąś dokładność. A dremele ani inne multi mini utra szlifierki nie są projektowane do takiejh pracy. Dodatkowo dźwięk tego wrzeciona pracującego przez 2h doprowadzi cie do tyfusu.

Uprzedze pytania mam taki model cnc więc jest to sprawdzone za pomocą "szkiełka".

W tego typu urzadzeniu wszystko musi być obliczone dla wielu czynników. Opór skrawania , czas pracy itd.

Wiec streszczając precyzja zależy od sztywnpość i czasu pracy.

Raczej przemyśl nawet cienkie wałki i łożyska ślizgowe chociaż z tefonu.
  • #13 4876910
    djleeon603
    Poziom 20  
    z konstrukcja aliminiowa/stalowa i prowadnice da się przełknać?

unikam tych wałków bo wiem ze nie uda mi się ich prosto zamontować.
  • Pomocny post
    #14 4877201
    bubels
    Poziom 17  
    Usztywnienie konstrukcji to tylko powiedzmy 50% sukcesu. Uważam że konstrukcja metalowa jeśli zostajemy przy prowadnicach szufladkowych to niema sensu drewno też da się tak poskładać by zachowało swoją sztywność przy takich parametrach pracy na jakie pozwolą prowadnice.

Jeśli nie jesteś wstanie w miarę prosto ustawić wałków to przy zastosowaniu prowadnic szufladkowych będzie ten sam problem.

Maszyna która ma precyzyjne prace wykonywać musi zostać wykonana przynajmniej z taką samą precyzją. Wtedy odwdzięczy się tym samym.

Dla prostego testu przykręć dwie prowadnice do czegoś powiedzmy złącz nimi dwie klapki połóż rękę i spróbuj skręcić rękę w nadgarstku. Zobaczysz jak jeździ.
    A pamiętaj że błąd wynikowy będzie przynajmniej 3 krotnie większy bo mamy 3 osie.

Nadmienię jednak że na upartego maszynka wygraweruje ścieżkę w PCB ale przy przesuwach rzędu 1mm na sekundę max.

Nie zniechęcam Ciebie tymi wyjaśnieniami ale lepiej byś był świadom co tak naprawdę Ciebie czeka.
  • #15 4877232
    djleeon603
    Poziom 20  
    Hmm, w takim razie najpierw spróbuję na prowadnicach :) , później ewentualnie rozbuduje konstrukcje o wałki i porządną śrubę trapezową.
    (przewidzę to podczas konstrukcji ramy)

a co z elektroniką? komplet sterowników i płyty glownej z 1/2 kroku wystarczy?

Dodano po 25 [minuty]:

no musze na wlasnej skórze zobaczyc ze są skosy
  • #16 4877430
    marcino2000
    Poziom 24  
    sam się kiedyś przymierzałem do budowy frezareczki cnc w podobnych celach jednak jedyne co mnie przytrzymało to mechanika, elektronika jest dość prosta ( w tym przypadku przynajmniej). To własnie od mechaniki zależy jakość, przedmiotu poddanego obróbce. tak jak któryś z kolegów wyżej napisał im lepiej zrobisz frezarke tym lepszy rezultat uzyskasz. nie musisz odrazu stosować śrub trapezowych i innych stosowanych w profesjonalnych maszynach. wystarczy ze odwiedzisz pobliskiego tokarza i zamówisz u niego sruby z jakejś dobrej stali i "nakrętki" np z teflonu. to ci powinno dać dość dobrą jakość wykonania obrabianego elementu.
    Pozdrawiam
    Marcin
  • #17 4877438
    djleeon603
    Poziom 20  
    ale koszty ;p mam 16 lat i nie dysponuję majątkiem :) a co z tym 1/2 kroku? dobre to czy lepiej 1/8 (koszty)
  • #18 4877519
    marcino2000
    Poziom 24  
    1/8 czy 1/2 hmm... to jaki krok wyjdzie to zależy od przekladni. budżet... jeśli to ma służyć lata to lepiej zrobić to porządnie, jeśli ma to być zabawka edukacyjna to nie ma sensu ładować w to dużych pieniędzy. jeśli masz dostęp do cześci to na forum cnc.info jest kilka projektów sterowników, płytki możesz wykonać we własnym zakresie(metodą termotransferu na drukarce laserowej - szybko, tanio i pewnie) część elementów jako darmowe sample, coprawda czas wykonania urządzenia się wydłuży, ale koszta spadną znacząco.
    pozdrawiam
    Marcin
  • #19 4877603
    djleeon603
    Poziom 20  
    no zabawka na ktorej od czasu do czasu wykonam jakies PCB.
  • #20 4877729
    marcino2000
    Poziom 24  
    to lepiej kup sobie drukarke laserową i dremela:) do płytek idealny zestaw:)
  • #21 4878326
    bubels
    Poziom 17  
    1/2 kroku jest wystarczająca. Daje to nam 400 kroków na obrót. Przy założeniu że napęd będzie przekazywany bezpośrednio na pręt gwintowany fi8 metryczny daje to 1,25/400 (1,25 to skok gwintu M8 na obrót). Czyli dokładność (pomijając luzy itd.) wyniesie 0,003125. Tego nie da się już sprawdzać bez specjalistycznych przyrządów pomiarowych.
  • #22 4878458
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    przy prętach z gwintem stożkowym - takie typowe z budowlanego - trzeba pamiętać o jednym - nakrętka mui być z przesynięciem sprężynowym dla skasowania luzu. A myślę że pręty 12mm wystarczą i jako napęd i jako prowadnice
  • #23 4879980
    woltronix
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Odnośnie softa polecma MTS CNC polecam na nim miałem kursy łatwo załapiesz wszystko ale to jest pod dosa jak coś to pisz dysponuje tym softem

Podsumowanie tematu

✨ Budowa mini frezarki CNC do PCB z budżetem około 500 zł jest wyzwaniem, głównie ze względu na koszty elektroniki, mechaniki i materiałów. Do napędu silniki o momencie około 0,5 Nm mogą być wystarczające dla precyzyjnego frezowania płytek pod SMD, jednak ważna jest sztywność i dokładność konstrukcji. Proste prowadnice szufladowe są tanie, ale mają niską sztywność i precyzję, co może wydłużyć czas obróbki i obniżyć jakość. Lepszym rozwiązaniem jest konstrukcja ramy z profili aluminiowych lub stalowych oraz zastosowanie śrub trapezowych lub gwintowanych prętów (np. fi 12 mm) z nakrętkami eliminującymi luzy (sprężynowymi). Wrzeciono typu DREMEL może być użyte, ale nie jest zaprojektowane do długotrwałej pracy i generuje hałas. Sterowniki silników krokowych z mikrokrokiem 1/2 są wystarczające dla uzyskania dobrej precyzji (około 0,003 mm na krok przy gwincie M8), a wyższe mikrokroki (np. 1/8) zwiększają koszty i złożoność. Elektronika i oprogramowanie są dostępne w formie gotowych sterowników i darmowych programów CNC, choć często pod DOS. Kluczowa jest precyzyjna mechanika, ponieważ elektronika i soft są stosunkowo proste. Zaleca się zapoznanie z materiałami i projektami na forach CNC, aby uniknąć typowych błędów i zoptymalizować konstrukcję pod kątem sztywności, eliminacji luzów i trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA