logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd A disk read error occurred i kod 0xc00000e0 przy starcie Windowsa

Ejwon 27 Maj 2011 21:02 9673 8
  • #1 9550799
    Ejwon
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam wielki problem z systemem, a mianowicie przy starcie systemu wyskakuje mi komunikat : "A disk read error occurred", później po próbie naprawieniu systemu przy starcie systemu wyskakuje mi błąd : " System Windows napotkał problem podczas komunikowania się z urządzeniem podłączonym do tego komputera"
    Stan: 0xc00000e0
    informacja: wystąpił nieoczekiwany błąd wejścia/wyjścia.

Proszę o jakąś pomoc, bo uruchamianie komputera za pomocą płyty Windowsa i ciągłe przywracanie systemu jest strasznie trudne, nudne i nie mogę przez to pracować na komputerze.

Z góry mówię/piszę, że zainstalowałem na nowo Windowsa i przed reinstalacją było dokładnie to samo.

Dzieki z góry za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam :D
  • #2 9550844
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Witaj. Treść błędu sugeruje, że wystąpił problem z odczytem dysku. Zamieść stan SMART dysku (jest mnóstwo programów, które są w stanie odczytać dane SMART z dysku, np Crystal Disk Info, czy też Victoria for Windows).
  • #4 9552772
    Ejwon
    Poziom 9  
    Sprawdziłem dysk za pomocą programów Crystal Disk info oraz victoria i wszystko jest ok, teraz sprawdzam dysk programem HDTune-proces sprawdzania/wykrywania błędów jest w połowie i również wszystko ok, pamięć sprawdzona- nie ma żadnych problemów, za zasilacz nie wiem jak się zabrać.
  • #5 9552903
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jak możesz to wrzuć dane SMART tutaj na forum.
    Jeśli chodzi o zasilacz to podaj jego markę oraz moc. Do zmierzenia napięć potrzebujesz miernika (multimetru). Programy diagnostyczne i BIOS również podają poziomy napięć, ale nie są to wiarygodne wyniki. Najtańszy multimetr za 10-15zł poda wystarczająco dokładne wyniki.
  • #6 9552921
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2658
    Jaki masz system operacyjny?
    Masz jakieś dyski / pamięci zewnętrzne?
  • #7 9552960
    Ejwon
    Poziom 9  
    Dane Smart:
    http://imageshack.us/g/88/beztytuusow.png/
    Dane zasilacza:
    Chieftec(Model: GPS-500AB A) 500W
    System operacyjny windows 7,
    Dyski mam dwa
    -1- 250GB podzielony na 2 partycje 40GB-system reszta to dane
    -2- 80GB- dane

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • Pomocny post
    #8 9552992
    dt1
    Admin grupy komputery
    Spora wartość parametru C7 (Ultra DMA CRC Error Count) sugeruje, że może być problem z połączeniem dysku i płyty głównej. Warto profilaktycznie sprawdzić taśmę między płytą a dyskiem.
  • #9 9553686
    Ejwon
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki dtl, działa tylko musiałem odłączyć dysk na IDE bo był ułamany pin, przez to był problem, ale co do pinu to nie mam pojecia jak się ułamał...
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z systemem Windows, który objawia się komunikatem "A disk read error occurred" oraz błędem 0xc00000e0 przy starcie. Po reinstalacji systemu problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził stan dysku za pomocą programów Crystal Disk Info i Victoria, a także HDTune, nie znajdując błędów. Zasilacz Chieftec 500W został wymieniony, a użytkownik zauważył, że wysoka wartość parametru C7 (Ultra DMA CRC Error Count) sugeruje problem z połączeniem dysku z płytą główną. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się odłączenie dysku IDE z uszkodzonym pinem, co wyeliminowało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA