logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus TDCi 1.9 100KM 2004 - Łuszcząca się pompa paliwowa, opiłki w układzie?

it73 27 Maj 2011 21:06 4663 2
REKLAMA
  • #1 9550816
    it73
    Poziom 2  
    Ocena: 15
    Witam. Posiadam w/w samochód z 2004r. 230 tyś km zregenerowałem wtryski, ale mechanicy mówią mi o pompie która się łuszczy i lecą opiłki z którymi nic nie da się zrobić a jedyna rada to wymiana całego układu paliwowego koszt tyle co samochód. Czy to jest możliwe że jest coś takiego? Czy można coś z tym zrobić? Proszę o radę
    PS: powiedzieli też żeby teraz nie jeździć bo wtryski mogą zaraz znowu paść. najlepiej odrazu na giełdę
  • REKLAMA
  • #2 9551117
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3912
    Najlepiej po prostu kogoś oszukać
  • #3 9553420
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Moim zdaniem czyszczenie układu przydałoby się, ALE... - biorąc sprawę na logikę - filtr paliwa w dieslu jest bardzo dokładny, absolutnie żadne opiłki nie przedostaną się ze zbiornika do pompy. Filtr już nie przepuszcza zanieczyszczeń o wielkości kilkunastu mikronów! A co dopiero opiłki wielkości kilkuset mikronów...
    Czyli - opiłki z pompy poprzez wtryski i powrót zanieczyściły cały układ. Ale po wymianie pompy na dobrą i sprawnym filtrze układ od filtra poprzez powrót aż do zbiornika szybko się oczyści i będzie pracował jako czysty. Kilka wymian filtra i powinieneś pozbyć się opiłków.

Co do wymiany pompy: albo zaryzykuj zakup używki (ja bym tak nie robił), albo kup regenerowaną (tzw nową) w autoryzowanym przez producenta warsztacie (oddaje się starą).
    Sama wymiana pompy w tdci jest prosta, nie ma problemu immo i sterownika jak w tddi. Moim zdaniem powinieneś się zmieścić w sumie 2,5 tys. zł.
REKLAMA