logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon A720 is zerwane plastikowe zaczepy na korpusie baterii

Timsen 28 Maj 2011 12:38 4077 10
REKLAMA
  • #1 9552396
    Timsen
    Poziom 10  
    Witam,

Mam problem z kompaktem jak w temacie. Zerwały się plastikowe zaczepy na korpusie, te do zamykania klapki od baterii, został jeden ale niestety sprężyny baterii są na tyle silne że same otwierają klapkę.
    Czy ktoś z Was ma/miał podobny problem i naprawił to jakimś sposobem poza wymianą korpusu baterii ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9552838
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Da się to zrobić, po usunięciu pozostałości zaczepów wkręca się w te miejsca specjalnie wyprofilowane zaczepy metalowe. Robiłem to już wielokrotnie, ale raczej takie naprawy wykonuje się w przypadku drogich aparatów bo jest to dosyć pracochłonne, no i nie w każdym jest to operacja możliwa do wykonania bez rozebrania aparatu.
  • REKLAMA
  • #3 9553681
    Timsen
    Poziom 10  
    Dzięki, właśnie kombinuję coś w kierunku takich zaczepów, pierwotnie wkleiłem je w korpus klejem dwuskładnikowym ale za słabe połączenie. Spróbuję zrobić te naczepy z nagwintowanych wkrętów itp.
    Fakt aparat nie drogi ale szkoda mi z tak banalnego powodu kupować następny.
  • REKLAMA
  • #4 9554944
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Niestety w przypadku takiej firmy jak twoja pozostaje tylko własnoręczna "rzeźba". Bo nie sposób od nich wydębić części. Są firmy od których można kupić pojedyńcze śrubki, a są i takie, że szkoda gadać.
    Taka chora polityka typu "pies ogrodnika".
  • #5 9564029
    Timsen
    Poziom 10  
    Wyrzeźbiłem dosłownie...precyzyjne szlifiereczki itp narzędzia. Na trzy zerwane zaczepy zrobiłem dwa, trzeciego nie ma gdzie wkręcić, za mało materiału w korpusie, boję się że pomimo nawiercenia pęknie lub "spuchnie" i nie włożę baterii. Jest w miarę dobrze spasowane, mam nadzieję że z kolei nie pękną te w klapce.
  • #6 9564561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9570998
    Timsen
    Poziom 10  
    A możesz podpowiedzieć jakimi klejami dokładnie się posługujesz ? pierwotnie użyłem dwuskładnikowego poxipolu ale słabo trzyma, kiedyś był taki dwuskładnikowy distal..
  • #8 9572890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9577569
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    No właśnie, chodzi o to aby klej dobrze związał się z materiałem.
    Klej z klejem zawsze dobrze się zwiąże, ale a klejonym podłożem zależy od materiału i sił działających na połączenie.
    W przypadku klapek w aparatach występują dość znaczne siły (dlatego pękają) i zastosowanie tylko kleju bez pomysłowych zakotwiczeń w formie wtopionych drutów i tym podobnych mija się z celem.
    W grę wchodzi oczywiście tworzywo i jego różne kombinacje: ABS, polistyreny i najgorsze domieszki polietylenów, i td..
  • REKLAMA
  • #10 9579035
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Klejenie części które przenoszą duże obciążenia mechaniczne jest bez sensu, takie połączenie i tak się rozleci jest to tylko kwestia czasu. Kleju powinno się używać tylko do ustabilizowania połączenia mechanicznego i w pewnym sensie jako wypełniacza. Najlepsze są kleje które powierzchniowo rozpuszczają klejony plastyk, takie działanie ma większość dostępnych na rynku klejów cyjanoakrylowych, choć i one nie każdy plastyk obudowy skleją.
  • #11 9593931
    Timsen
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za cenne uwagi, zaczepy zrobione z drobnych nagwintowanych stalowych haczyków wkręconych w nawiercony korpus, otwory dodatkowo zalane klejem, trzyma przyzwoicie.
    Zamykam temat
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Canon A720, w którym zerwały się plastikowe zaczepy klapki od baterii, co powoduje, że klapka nie zamyka się prawidłowo. W odpowiedziach zaproponowano różne metody naprawy, w tym wkręcanie metalowych zaczepów, użycie klejów epoksydowych oraz polimerów. Użytkownicy podkreślają, że klejenie nie jest wystarczające w przypadku dużych obciążeń mechanicznych, a najlepsze efekty można osiągnąć poprzez zastosowanie dodatkowych elementów mocujących. Ostatecznie autor tematu wykonał zaczepy z nagwintowanych stalowych haczyków, co okazało się skuteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA