logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować pętlę indukcyjną do mikrosłuchawki?

nebo 12 Lis 2004 07:03 7947 5
REKLAMA
  • #1 979405
    nebo
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    witam.

mam dość niecodzienne pytanie które brzmi następująco : co to jest, jak działa, jak mam siędo czegoś takiego dobrać >>> chodzi mnie o "PĘTLE INDUKCYJNĄ"

pytam gdyż chciałbym spróbować zbudować taką malutką suchaweczkę do ucha jak na dołączonych linkach:
    http://www.ttstudio.pl/?action=produkt&produkt=177
    http://mikrosluchawka.webpark.pl/

i właśnie szukałem wiedzy wszelakiej w necie po stronach, na elektrdzie też niema i dlatego zwracam sięz prośbą o pomoć właśnie do was gdyż przypuszczam ze nie takie problemy już rozwiązywaliście.
  • REKLAMA
  • #2 979593
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Jak chcesz życ i wypoczywać w polu elektromagnetycznym to pakuj się wtakie rozwiązania. Kiedyś zrobiłem tsakie coś z pokrosowanego kabla 100 żyłowego wokół pokoju. Działalo jako tako, różnie w różnych miejscach, nanosiło się na wszystko co żyło.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 979613
    nebo
    Poziom 16  
    ale jak ty to zrobiłeś ???? jak to wogóle działało ???? napisz coś na ten temat...

może widzałeśgdzieś w internacie informacje na temat pętli indukcyjnych ????
  • REKLAMA
  • #4 979671
    adamjur1
    Poziom 42  
    Wziąłem 15 mb kabla telekomunikacyjnego YTKSY 53x2x05 objechałem nim pokój i końce pałączyłem na zasadzie przsunięcia o jedną parę tzn
    początek pary pierwszej jako wejście, koniec z początkiem 2 koniec 2 z początkiem 3 i tak do końca wypadkowa Pary należy traktować jako pojedyncze żyły razem połączyć obie żyły bo próba wykorzystania każdej żyły nie przyniosła efektu ( pola znosiłay sie przez skrętkę) rezystancja wyszłami między 4 a 8 Ω.( nie było wtedy mierników cyfrowych aby tak dokładnie zmierzyć. Wzmacniacz 20W od wieży. Mozna by zrobić to na stereo ( też próbowałem) druga pętla w pionie, cewki detekcyjne w dwóch polaryzacjach, ale jakikolwiek ruch głową w w tym polu powodował przesunięcia fazowe dźwięku, efekt tunelu, feizingu. Nie do słuchania.
    Już dużo lepsze sa rozwiązania radiowe.
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 982154
    nebo
    Poziom 16  
    sprytne ale jakimi prawami taki układ się rzadzi ???? sopoko ze opisałeś jak to zrobiłeś jestem wdzięczny ale coś bliżej o zasadzie działania takich układów bym prosił >>>> chciałbym zrozumieć zasade działania ...

prosiłbym jakiś ogólny schemat (to chyba nie dużo) takigo ukłądu i możliwe jak najgłębszy opis....

i źródła wiedzy prosze ... (mogą być skany)....
  • #6 982409
    adamjur1
    Poziom 42  
    Bardzo prosto cewka o rozmiarach ściiany lub podłogi pokoju emituje pole magnetyczne które indukuje siłę elektromotoryczną w cewce odbiornika. ta sem jest wzmacniana do poziomu sygnału słuchawkowego. Dwa kanały rozdziela się przez różne polaryzacje cewek jeden kanał w pionie ( wookól ściany) drugi w poziomie( wookół podłogi)
    W odbiorniku mniejsze ceweczki z rdzeniem lub bez też spolaryzowane. dlatego są zmiany dźwięku przzy ruchach głową.
    układ odbiornika wymaga zasilania. ( chyba że nadajnik miałby 1000W to wystarczy sama cewka albo zwarta słuchawka dynamiczna :) :) )
    Pozdr. J.
REKLAMA