logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia ISO, ekspozycji i ostrości w Kodak EasyShare C913 do makro w lesie

Wioletka43 29 Maj 2011 20:34 2803 11
REKLAMA
  • #1 9557417
    Wioletka43
    Poziom 10  
    Pożyczyłam od koleżanki aparat cyfrowy Kodak EsyShare C913

Mam kilka pytań o zdjęcia makro, w tym aparacie wybiera się tryb makro i wtedy wszystko jest automatycznie.
    Koleżanka mi coś mówiła, że są tam w ustawieniach jakieś ustawienia ISO i jeszcze inne co można sobie zmieniać.
    Chciałabym Was zapytać do zdjęć makro w lesie jak jest najlepiej mieć ustawioną czujność ISO ? Bo tu w aparacie mam Czujność ISO- automatyczny, a można jeszcze wybrać ISO 80,100,200,400,800,1000.

Kolejne pytanko o taką funkcję jak "Pomiar warunków ekspozycji" obecnie jest aparat ustawiony na "Matrycowy", a można jeszcze wybrać "centralnie wazony" i "punktowy"
    O co w tych ustawieniach chodzi i które najlepiej mieć wybrane do zdjęć makro w lesie?

I jeszcze jedno pytanko, to o funkcje "obszar ustawienia ostrości", ja mam ustawiony obecnie "wielostrefowy", można jeszcze wybrać "centralny".
    Też bym prosiła o wyjaśnienie tej funkcji.

Pytania są pewnie dla Was specjalistów trochę banalne ale ja się mało na tym wszystkim znam,a chciałbym wiedzieć więcej.
    W Internecie można co nieco znaleźć ale jest napisane takim językiem, że i tak nie rozumiem dlatego proszę o wyjaśnienie mi tego, językiem normalnym :)
  • REKLAMA
  • #2 9557516
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    Polecam poczytać instrukcję, sporo tam jest wyjaśnione na pewno :)
  • #3 9557536
    Wioletka43
    Poziom 10  
    Jak by było wyjaśnione to bym nie pytała.
    W instrukcji jest tylko opisane co jaka ikonka oznacza, a nie ma nic o tych funkcjach co pytałam powyżej.
    W Internecie szukałam, to jest trochę o tym ale napisane profesjonalnym językiem, że trudno takiej początkującej osobie jak ja coś zrozumieć dlatego proszę osoby siedzące w temacie o wyjaśnienie po ludzku co jaka funkcja oznacza i jakie mieć ustawienia najlepiej do zdjęć makro w lesie.
  • REKLAMA
  • #5 9557656
    Wioletka43
    Poziom 10  
    Nie mam tego w tej książeczce co mi dała koleżanka, może była jeszcze jedna ale w tej co mam taka spora książeczka z przetłumaczeniem w kilku językach tego nie ma akurat.
    Dziękuję za link można się sporo dowiedzieć i nie jest napisane trudnym językiem. Nie ma tylko opisanej jednej funkcji, bo nie widzę takiej funkcji jak "Pomiar warunków ekspozycji" obecnie jest aparat ustawiony na "Matrycowy", a można jeszcze wybrać "centralnie wazony" i "punktowy" . Tego nie widzę a też mnie to zastanawia.
    Może ktoś podpowie?

Tak więc co do Obszaru AF, jak chce zrobić np. zdjęcie grzybowi lub powiedzmy szyszce lepiej będzie dać "centralne" ustawienie czy "wielostrefowe". Wydaje mi się, że centralne ale może się mylę?

Aha, co do czułości ISO, jak robicie fotki to dajecie na automatycznym ustawieniu czy sami sobie dobieracie iso zależne od naświetlenia?
    Ogólnie do wyboru jest sporo parametrów ISO, samodzielnie może być ciężko wybrać odpowiednie.
  • Pomocny post
    #6 9558032
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Co do AF to "centralne", a co do ISO to staraj się robić na możliwie najniższej wartości, bo czym wyższe ISO tym szumy na zdjęciach będą coraz bardziej widoczne. Z kolei jeśli np. w lesie jest zbyt ciemno musisz podnieść ISO bo będzie za mało światła. Tu niestety wymagany jest kompromis, jeśli jest zbyt ciemno musisz podnieść ISO lub wydłużyć czas naświetlania, jeśli aparat umożliwia taką regulację ręcznie, ale wtedy musisz użyć statywu, bo przy zbyt długim czasie nie dasz rady utrzymać aparatu nie ruchomo.
  • REKLAMA
  • #7 9558113
    Wioletka43
    Poziom 10  
    AF to wiem, bo jest wyjaśnione w linku wyżej, nie ma natomiast o tej funkcji "Pomiar warunków ekspozycji" obecnie jest aparat ustawiony na "Matrycowy", a można jeszcze wybrać "centralnie wazony" i "punktowy"
    Tutaj prosiłabym jeszcze o wyjaśnienie.
    Bo tego nie wiem.

Dzięki za wyjaśnienie z tym ISO. Musze popróbować na dworze porobić zdjęcia w różnych ISO i zobaczyć jak to wychodzi, jak będzie mi kiepsko wychodziło to będę korzystać z tej funkcji automatycznej ISO.
    Pożyczyłam sobie od koleżanki na kilka dni ten aparat to muszę sobie wszystko zobaczyć co i jak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 9558137
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Matrycowy, to będzie miej więcej mierzył światło na całej matrycy, lub z dużej jej części i oczywiście uśredniał.
    Centralnie ważony, podobnie jak wyżej, ale z przewagą centralnej części matrycy.
    No i punktowy, jak nie trudno się domyślić z centralnej części matrycy. A który wybierać ?, to zależy co fotografujemy, jaki jest rozkład światła na całym polu zdjęcia i jaki chcemy efekt osiągnąć.
  • Pomocny post
    #9 9558209
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Dużo trzeba by pisać o fotografii ale spróbuje w skrócie. ISO to inaczej czułość matrycy kiedyś to była czułość negatywu im większy ISO tym czulsza, potrzeba mniej światła do zrobienia zdjęcia. Uważać trzeba na największe czułości ponieważ przy nich występują tak zwane szumy matrycy objawiają się one kolorowymi punktami na tle jednobarwnej połaci. Na przykład na czarnym tle mogą wystąpić czerwone kropeczki i raczej nie powinno się używać najwyższych ISO. Ale przy zdjęciach makro powinno się używać jak najwyższego ISO. Do zdjęć makro jeszcze powinno się używać jak największej przesłony, F jak największy, im większy tym głębia ostrości większa. Ponieważ przy małej F głębia ostrości może być rzędu kilku milimetrów :-) A duże F wiąże się z długim czasem naświetlania i aparat powinno się ustawiać na statywie a migawkę wyzwalać z samowyzwalacza aby nie poruszyć aparatu przy naciskaniu spustu migawki :-)
  • Pomocny post
    #10 9561177
    kazwita
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam.

Podstawy fotografii i obsługi sprzętu, do tego łopatologicznie i z wieloma przykładami: cykl "Fotoszkoła Sony α". Wprawdzie wiedza jest podana na przykładzie obsługi lustrzanki, ale to nie powinno Koleżance przeszkadzać w zrozumieniu podstaw. Cały cykl składa się z 8 lekcji (czwarta jest o makrofotografii...).

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka aparatu Kodak EasyShare C913 zadała pytania dotyczące ustawień ISO, ekspozycji i ostrości w kontekście fotografii makro w lesie. Wskazano, że dla zdjęć makro najlepiej ustawić czułość ISO na najniższą możliwą wartość, aby zminimalizować szumy, ale w warunkach słabego oświetlenia może być konieczne jej zwiększenie. Użytkownicy zalecili użycie ustawienia "centralnego" dla obszaru ostrości, co pozwala na lepsze uchwycenie detali obiektów, takich jak grzyby czy szyszki. W kwestii pomiaru ekspozycji, wyjaśniono różnice między trybami: "matrycowy", "centralnie ważony" i "punktowy", sugerując, że wybór zależy od rozkładu światła w kadrze. Użytkowniczka została również zachęcona do eksperymentowania z różnymi ustawieniami w praktyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA