logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najstarszy cyfrowy odbiornik kanałów satelitarnych FTA?

modrih 30 Maj 2011 01:51 1617 1
REKLAMA
  • #1 9558288
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Witam!

Mam zapytanie - jaki na myśl przychodzi Wam najstarszy cyfrowy sprzęt (działający bez problemu w tej chwili odbierający niekodowane kanały FTA np. z Hotbirda czy Astry) odbierający kanały Sat TV? Nie chodzi o funkcjonalność, a raczej o jak ich brak - np. bez jakiegokolwiek GUI? :) choć nie wiem czy w przypadku cyfrowych odbiorników były takie, gdzie nie było całkowicie żadnego GUI wyświetlanego na ekranie telewizora.

Skąd pytanie? Otóż przeglądając ostatnio schematy natrafiłem na schemat analogowego odbiornika SAT, bardzo spodobała mi się jego prostota, zdaje sobie sprawę że w przypadku cyfrowych odbiorników DVB-S stopień skomplikowania będzie znacznie większy - dekodowanie obrazu MPEG i tak dalej więc nie ma nawet co porównywać...

Otóż zmierzam do zapytania czy zbudowanie prostego odbiornika cyfrowego sat TV było by bardzo dużym problemem? Standardowo odpowiedź brzmi tak, bo to nie jest odbiór jak w przypadku analogowej, tego co leci na falach, ale jeszcze programowe dekodowanie... ale i nie tylko zapewne.

Jeżeli chodzi o ten "własny" odbiornik to zakładamy zdobycie gotowej głowicy, a takowy (odbiornik) miałby za zadanie odbierać np. tylko jeden zadeklarowany kanał.

Nie za bardzo mogłem znaleźć jakiekolwiek amatorskie konstrukcje odbiorników cyfrowych sat -tv, więc albo źle szukałem albo nikt nie pokusił się na budowę takowego (lub nie dał po prostu rady).

De facto w tej chwili 100% odbiorników posiada układy OEMowskie, czyli już zintegrowane z danym sprzętem, zaprogramowane i gotowe do jednego urządzenia danej firmy. Dlatego moje pytanie z tematu o stary odbiornik cyfrowy sat tv - może w starych odbiornikach cyfrowych stosowano jakieś uniwersalne kostki? wątpię, a jeżeli tak to były by raczej trudne do zdobycia w tej chwili, a może jednak?

Pytanie po co robić skoro na allegro jest masa odbiorników po pare złotych? Odp. W celach edukacyjnych i z ciekawości zagłębiając się w ten temat...
  • REKLAMA
  • #2 9558723
    jumbo8
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Radzę najpierw poczytać o pracy odbiorników Sat zarówno analogowych jak i cyfrowych, a później zapoznać się z konstrukcjami typu Nokia D-box ( 9500) i podobnych z lat 90-tych. Myślę że wykonanie odbiornika w domowym zaciszu mija się z celem i logiką!!! Nasi przyjaciele Rosjanie próbowali konstruować (działające!) mierniki Sat-DVB ale nie posiadały one pełnego toru demodulatora. Możesz podejrzeć:
    Link

Powodzenia!
REKLAMA