logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór tunera SAT i karty – jaki sprzęt do odbioru wielu kanałów satelitarnych?

wafell7 02 Mar 2008 22:30 2931 7
REKLAMA
  • #1 4867446
    wafell7
    Poziom 10  
    Witam. W tej dziedzinie jestem początkujacy. Słyszalem ze niektóre tunery sa w stanie odebrac kilka tysiecy kanałów. To dalo mi do myslenia, czy aby czasem nie zmienic kablowki ktora nadaje 50 kanałów na jakąś telewizje SAT. Nie wiem tylko jaki sprzet, antena, a nawet przewody się do tego nadadzą. Słyszalem takze ze nie trzeba zaopatrywac sie u operatorów cyfry, polsatu itp tylko kupic tuner, do niego jakąśkatrę którąsie jakos przerabia, programuje czy jakos tak i na jakis czas jest spokoj i to sa nizsze koszty niz abonament kablowki (60zl) w moim przypadku. Jezeli tak jest to moglby ktos mi opisac od poczatku do konca jaki sprzet najlepiej uzyc, jaka kwote najlepiej na t oprzeznaczyc oraz caly ten schemat jezeli chodzi o karty do tunera. Jestem poczatkujacy i prosze o wyrozumialosc w wypowiedziach. Z góry dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 4867541
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Większośc informacji nieprawdziwa .
    Praktycznie dowolny dekoder tylko dla C+ .
    Polsat i N maja sparowane dekodery z kartą .

>do niego jakąś katrę którą sie jakos przerabia<
    Jakoś nie będzie działało , poza tym to piractwo . Inna sprawa że nie mogę stwierdzić o jaką kartę ci chodzi : jakiś bloker czy karta przeznaczona do dekodowania (nielegalna )
  • REKLAMA
  • #4 4867663
    fidzo
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam
    są inne fora od takich pytań TU się trzymajmy pewnych reguł.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #5 4871167
    Dariusz1980
    Poziom 11  
    Ciekawym dekoderem jest Ferguson FX 7600 2CR ma duże możliwości i jest uniwersalny można oglądać od programów FTA po C+(karta) i Polsat(karta+moduł)
  • REKLAMA
  • #7 4872395
    drajmer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dreambox to trochę więcej niż tylko tuner.. Można np chodząc z laptopem po ogrodzie oglądać program TV i sterować obrotnicą anteny sat ( z wykorzystaniem rutera wi-fi i dreamboxa oczywiście ) :) ... są i inne zalety tunerów z kartą sieciową... pozdrawiam.
  • #8 4887492
    StonesR
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ja natomiast proponuję tylko dekoder z dwoma głowicami.Nagrywanie i równoczesne oglądanie programów dla mnie to podstawa.Poczytaj o takich dekoderach i zobaczysz ,że to świetne rozwiązanie.Trochę droższe wprawdzie od "zwykłych" dekoderów,ale warto wydać trochę więcej kasy dla odrobiny luksusu ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru tunera satelitarnego i karty do odbioru wielu kanałów satelitarnych jako alternatywy dla kablówki. Podkreślono, że większość dekoderów działa tylko z kartami operatorów takich jak Cyfra+ czy Polsat, które są sprzętowo sparowane i nie da się ich legalnie przerabiać ani używać kart nieautoryzowanych. Wskazano, że próby użycia nielegalnych kart lub blokad to piractwo. Jako polecane urządzenia wymieniono tunery Ferguson FX 7600 2CR, które obsługują programy FTA oraz karty Cyfra+ i Polsat (wymagające modułu). Wspomniano także o bardziej zaawansowanych modelach jak Dbox2 i Dreambox, które oferują dodatkowe funkcje, np. zdalne sterowanie anteną przez sieć Wi-Fi. Zalecane jest stosowanie dekoderów z dwoma głowicami, umożliwiających jednoczesne nagrywanie i oglądanie różnych programów, co zwiększa komfort użytkowania. Podkreślono konieczność zapoznania się z obsługą i specyfiką wybranego sprzętu przed zakupem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA