logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ORION 7000LXT - Brak zasilania kineskopu, diody świecą, szum w głośnikach

neutralizator 15 Lut 2003 15:08 2410 18
REKLAMA
  • #1 101576
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Mam problem z TV Orion model 7000LXT. Po włączeniu nie mam zasilania na kineskopie, żadne włókna nie żarzą się.
    Zasilacz jakoś pracuje...świecą diody na wskaźniku, w głośnikach słychać delikatny szum.
  • REKLAMA
  • #2 101651
    ZaJan
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Musisz zacząć od zasilacza, jest totypowa przetwornica na TDA4601
    powinna dawać napięcia: 153V, 33V, 20V,12,5V, i 5V. Sprawdź i wymień elektrolity, przejrzyj pod kątem zimnych lutów.
    Ostrożnie z cyfrówką!!!
    Powodzenia
  • #3 101777
    neutralizator
    Poziom 19  
    Sorki, ale nie ma tam tego układu...jest jedynie 7805, dwa tranzystorki i kilka elementów biernych...
  • REKLAMA
  • #4 101805
    ZaJan
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Widocznie to jakaś inna wersja chassis. Z tego co piszesz rozumiem że nie ma wysokiego nap. Jakie napiecia wychodzą z przetwornicy?
    Czy jest zasilanie odchylania pion?
  • REKLAMA
  • #5 101823
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Piszesz że nie świeci kineskop (raczej nie żarzy). Wnoszę z tego że nie ma wysokiego napięcia , bo w TV najczęście żarzenie jest właśnie z trafa zasilane. Przyjrzyj się skąd jest żarzony kineskop w tym TV , ja nie znam tego modelu. Moje sugestie to po pierwsze brak wysokiego, a jeśli jest wysokie to może jest padnięty rezystor niskoomowy w szereg z żarzeniem.
  • #6 101861
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Witam zacznijmy od tego czy pracuje przetwornica. Jak tak to dalej sprawdzaj czy są wszystkie napięcia na wyjściu z niej .Potem sprawdź czy jest wysokie napięcie . Czasami bywa tak że wysokie jest a nie świeci kinol bo są zimne luty na chassis lub pk na przewodzch połonczeniowych .Musisz to sprawdzić potem podumamy.
  • #7 476300
    neutralizator
    Poziom 19  
    Wróciłem właśnie do naprawy tego tv...postał sobie co nieco i wreszcie czas na niego...Dziś posprawdzałem przetwornicę i wszystko działa jak należy, tzn. są wszystkie napięcia tak jak powinny być...pracuje płytka programatora, w głośniczkach słuchać delikatny szum, ale obrazu jak nie było tak nie ma...tzn. nie ma w ogóle żarżenia na kinolu...nie działa równiez podgłaszanie - szum jest ale nie można w żaden sposób podgłośić tego szumu...gdzie szukać i czego ?
  • #8 477000
    neutralizator
    Poziom 19  
    Dziś pomierzyłem troszkę więcej miejsc w tym telewizorku i co mi wyszło...
    Na Tranzystorze T1 mam 13,8V zamiast 25,9V. Na T3 zamiast 8V jest niecałe 4V, to samo
    na T6 (TIP3055) zamiast 10,2V jest ok. 4V. Na scalaku IC1 TDA2170 na nóżce 8 zamiast 11,9V także
    mam tylko jakieś śladowe napięcie...Tak jak pisałem wcześniej przetwornica działa jak
    najbardziej ok. i wszystkie napięcia wychodzące z przetwornicy się zgadzają. Co może być
    odpowiedzialne za taki stan rzeczy ?
    Oczywiście kineskop nie startuje wcale, wysokiego napięcia brak...
    Trafo jest wstawione nowe i nadal nic...
    Posprawdzałem wszystkie możliwe po dordze półprzewodniki i wszystko wygląda ok. Nic nie jest popalone,
    elki też nie są powylewane...Ma ktoś może jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #9 485904
    neutralizator
    Poziom 19  
    A może ktoś ma aplikację układu TDA2170 i może podesłać rozpiskę ?
  • #10 486889
    neutralizator
    Poziom 19  
    tak się zastanawiam czy jeśli faktycznie nie pracowałby układ tda2170 to czy wtedy właśnie nie będzie takowych cyrków z napięciami jakie u mnie występują ? a na kłądzie też napięcia zasilającego nie widzę...
  • #12 490678
    neutralizator
    Poziom 19  
    a co jeszcze może być zwalone że mam takie kiepskie napięcia ? wysokiego nie ma wcale bo trafo nie pracuje...
  • #13 490851
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z naprawami tv, to poprzeczka może się okazać za wysoko... - telewizory cyfrowe są raczej trudnym 'kawałkiem chleba'.
    No, ale spróbujemy. Pytanie podstawowe: czy masz oscyloskop?
    Jeśli tak, to sprawdź, czy masz zasilanie układu DPU2540 (to akurat możesz sprawdzić multimetrem). Następnie sprawdź, czy masz impulsy wyjściowe H na jego nóżce H-OUT. Dalej - czy są impulsy sterujące na bazie HOT'a (klucza linii)? Czy klucz jest zasilany?
    Jeśli klucz dostaje to, co wyżej napisałem, to czy są jakiekolwiek impulsy wyjściowe na trafopowielaczu? (jakie amplitudy?; sprawdź tę częstotliwość, o której wspominałem).
    Opisz dokładnie wyniki pomiarów; wnioski mile widziane.
  • #14 498566
    neutralizator
    Poziom 19  
    wygląda na to że driver T1 nie jest sterowany...zasilanie jest tylko startowe i raczej zero impulsów na jego bazę z dpu2540...jeszcze muszę sprawdzić czy dpu jest zasilany...
    oscyloskopu niestety nie mam...poprzedni sprzedałem a nic nowego nie nabyłem...
  • #15 498758
    neutralizator
    Poziom 19  
    Pooglądałem sobie płytkę z cyfrówką w tym nieszczęsnym telewizorku i co się okazało...Jakiś maches wyjął układ DPU2540 i włożył go w podstawkę odwrotnie, dlatego nic nie chciało odpalić pomimo wcześniejszych wielokrotnych oględzin płyty głównej i elementów...
    Umieściłem ukłąd tak jak powinien być i po podłączeniu telewiorek odpalił, ale...poza klawiaturką i wyświetlaczem i tak nic nie chce działać tak jak powinno...mam słabiutki szum w głośnikach a na ekranie ciemność...czasem widać poziomą linię pośrodku ekranu podczas przełączania programów i widać tę linię jak się tv wyłącza. Mierzyłem napięcia...driver T1B już działa, ale na TR1B mam napięcie 24,8V.
    Kineskop widać że też startuje...Czy za taki stan rzeczy może być odpowiedzialny układ DPU2540 czy też coś jeszcze ? Czy DPU2540 po takim włożeniu w podstawkę jak to miało miejsce u mnie może być jeszcze sprawny czy też nadaje się tylko na złom ? I jeszcze jedno pytanko...czy zamiast DPU2540 można wsadzić DPU2541 ? Co teraz należałoby posprawdzać aby uzyskać jakiś obraz ?
  • #16 498794
    amik9m
    Spec od TV
    Możliwości jest sporo...
    Mógł nie przeżyć DPU, a także któryś z pozostałych układów cyfrowych - są one połączone równolegle; czarno widzę tę naprawę (zwłaszcza bez oscyloskopu), o ile padło coś więcej. Musiałbyś chyba po kolei podstawiać układy.
    Za DPU2540 możesz włożyć 2541.
    Pozdrawiam.
  • #17 499160
    neutralizator
    Poziom 19  
    w takim razie spróbuje podstawić dpu2541 i zobaczę co będzie się działo...
    tak się zastanawiam czy warto dalej grzebac w tym tv, czy lepiej go wyzłomować ? obawiam się tylko kosztów związanych z reaktywacją jego...ja taki tv dostałem i rok przeleżał, ale teraz widzę że tu może się wszystko zdażyć...a biorąc pod uwagę jego wiek i koszt ewentualnych nowych części...no ale jeszcze trochę się pobawię...może uda mi się skombinowac jakiś oscyloskop to będzie łatwiej...
  • #18 499858
    neutralizator
    Poziom 19  
    jeszcze mam jedno pytanko...otóż mam bebechy systemu digit2000 ale z nowszej wersji, tyle że pracowało to w telewizorku itt nokia z kineskopem 25"...czy mogę przy użyciu tej elektroniki spóbować odpalić kineskop z oriona ? może to będzie prostszy sposób na reaktywację tego telewizorka ?
  • #19 499870
    amik9m
    Spec od TV
    Jeśli cewki odchylające mają podobne indukcyjności (przybliżona ocena- przez pomiar ich rezystancji), to możesz spróbować.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Orion 7000LXT, który po włączeniu nie ma zasilania kineskopu – brak żarzenia włókien, mimo że zasilacz działa, świecą diody i słychać szum w głośnikach. Wstępne diagnozy wskazywały na przetwornicę, jednak okazało się, że w tym modelu nie ma układu TDA4601, a zasilanie wysokiego napięcia nie występuje. Sprawdzono napięcia na tranzystorach T1, T3, T6 oraz na układzie TDA2170, które były znacznie obniżone, a wysokie napięcie nie pojawiało się mimo nowego transformatora. Problemem okazało się nieprawidłowe włożenie układu DPU2540 w podstawkę – był włożony odwrotnie, co uniemożliwiało prawidłową pracę układów cyfrowych i generowanie impulsów sterujących. Po poprawnym osadzeniu DPU2540 telewizor częściowo odpalił – kineskop zaczął się żarzyć, pojawiła się linia na ekranie, ale obraz nadal nie był poprawny, a podgłaśnianie nie działało. Sugerowano wymianę DPU2540 na DPU2541 oraz sprawdzenie dalszych układów cyfrowych, jednak bez oscyloskopu diagnoza jest utrudniona. Poruszono także możliwość użycia elektroniki z systemu Digit2000 z telewizora ITT Nokia 25" do reaktywacji kineskopu Orion, pod warunkiem podobnych parametrów cewek odchylających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA