logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stare megafony Tonsil GD16/25 + gdwt 9/40 zwiększenie mocy

JUREK535353 31 Maj 2011 11:44 1374 2
REKLAMA
  • #1 9562229
    JUREK535353
    Poziom 2  
    Więc tak:
    musze uruchomić 4 sztuki starych megafonów Tonsila (pochodzące z placu kopalni).
    Oryginalnie siedziały tam GD 16/25 8ohm + tubowy gdwt.

Aktualnie te głośniki mają pracować pod kontrolą wzmacniacza samochodowego jako przenośnio - przewoźny nagłaśniacz pielgrzymki.

Moje pytanie jest takie czy istnieje jakiś głośnik 16cm 4Ω, który dałby radę 75w RMS w logicznej cenie.

Wiadomo do tego zastosowania pasma to ja wybitnego nie potrzebuję - średnie, no może trochę niższe średnie..

Myślałem o Alphardach HW650 z tym, że nie mam żadnej pewności czy ich nie spalę. tj. czy ich moc teoretyczna jakkolwiek ma uzasadnienie w praktyce.
    Druga rzecz, może zdarzyć się tak, że będą pracować w deszczu, więc dobrze by było gdyby się nie rozpuściły.

Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 9562422
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Co sie stało z oryginalnymi głośnikami? Może warto je naprawić?
  • #3 9562480
    JUREK535353
    Poziom 2  
    po pierwsze stare głośniki są 8 ohm
    po drugie - większość jest tak przygrzana ze nawet trudno jest wyrwać cewke

poza tym skoro tak naprawde jakość jest na trzecim planie ( po względnie dużej mocy i wilgociowytrzymałości) to nie widzę sensu wcale nie taniej regeneracji tonsilów.

zastanawiam się nawet nad jakimś głośnikiem samochodowym bo one są produkowane z myślą o pracy w kiepskich warunkach
REKLAMA