Witam serdecznie,
mam mały problem, samemu składałem ssk-mb oraz 3x ssk-b01
Po podłączeniu do pc, konfigu Mach3 silniczki działają, ale jeden z nich zachowuje się w bardzo dziwny sposób.
Przy ręcznym sterowaniu silnikami z programu Mach 3 poprzez MPG, dwa silniczki X oraz Z chodzą bezproblemowo, niestety silniczek z osi Y tak jakby się dziwnie huśtał, przykładowo:
zrobi kilka/kilkanaście kroków w właściwą stronę,
rozpocznie huśtanie (jeden krok w jedną, jeden w druga stronę)
dokończy obrót o kilka kroków (czasami jest tak, że kończy kręcić w przeciwną stronę niż zaczął)
Wymieniłem silniczki, wszystkie podpięte do tego sterownika tak się zachowują.
Podłączyłem również ten sterownik pod inne wyprowadzenia z płyty głównej i dalej to samo, więc to wina sterownika.
Podejrzewam, że L297 lub L298 mógł się uszkodzić, ale wtedy chyba w ogóle by silnik nie zakręcił?
Jak to najlepiej sprawdzić, jakieś sugestie?
mam mały problem, samemu składałem ssk-mb oraz 3x ssk-b01
Po podłączeniu do pc, konfigu Mach3 silniczki działają, ale jeden z nich zachowuje się w bardzo dziwny sposób.
Przy ręcznym sterowaniu silnikami z programu Mach 3 poprzez MPG, dwa silniczki X oraz Z chodzą bezproblemowo, niestety silniczek z osi Y tak jakby się dziwnie huśtał, przykładowo:
zrobi kilka/kilkanaście kroków w właściwą stronę,
rozpocznie huśtanie (jeden krok w jedną, jeden w druga stronę)
dokończy obrót o kilka kroków (czasami jest tak, że kończy kręcić w przeciwną stronę niż zaczął)
Wymieniłem silniczki, wszystkie podpięte do tego sterownika tak się zachowują.
Podłączyłem również ten sterownik pod inne wyprowadzenia z płyty głównej i dalej to samo, więc to wina sterownika.
Podejrzewam, że L297 lub L298 mógł się uszkodzić, ale wtedy chyba w ogóle by silnik nie zakręcił?
Jak to najlepiej sprawdzić, jakieś sugestie?