logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silnika krokowego (L297+L298) - bujanie, chuśtaniem silnikiem

dlis 31 Maj 2011 13:04 1916 1
REKLAMA
  • #1 9562427
    dlis
    Poziom 1  
    Witam serdecznie,

mam mały problem, samemu składałem ssk-mb oraz 3x ssk-b01
    Po podłączeniu do pc, konfigu Mach3 silniczki działają, ale jeden z nich zachowuje się w bardzo dziwny sposób.

Przy ręcznym sterowaniu silnikami z programu Mach 3 poprzez MPG, dwa silniczki X oraz Z chodzą bezproblemowo, niestety silniczek z osi Y tak jakby się dziwnie huśtał, przykładowo:

zrobi kilka/kilkanaście kroków w właściwą stronę,
    rozpocznie huśtanie (jeden krok w jedną, jeden w druga stronę)
    dokończy obrót o kilka kroków (czasami jest tak, że kończy kręcić w przeciwną stronę niż zaczął)

Wymieniłem silniczki, wszystkie podpięte do tego sterownika tak się zachowują.

Podłączyłem również ten sterownik pod inne wyprowadzenia z płyty głównej i dalej to samo, więc to wina sterownika.

Podejrzewam, że L297 lub L298 mógł się uszkodzić, ale wtedy chyba w ogóle by silnik nie zakręcił?

Jak to najlepiej sprawdzić, jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 9752930
    -maverick-
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wygląda jak by na przykład dostawał za mały prąd co oczywiście może być wynikiem uszkodzenia, bo zaczyna pracować a później jak dostanie większych obrotów to zaczyna gubić kroki, może też być za małe napięcie zasilania ale to by z innymi działo się podobnie.
REKLAMA