logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik krokowy L297+L298 gubi impulsy przy określonych prędkościach - co robić?

krz_ys 08 Maj 2010 16:10 2086 5
REKLAMA
  • #1 8051204
    krz_ys
    Poziom 10  
    Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż to mój pierwszy post. więc WITAM.

A teraz do rzeczy. Zbudowałem układ do sterowania silnika krokowego bipolarnego na układach L297 i L298. wszystko podłączyłem do portu LPT i zamierzam sterować nim z programu mach2. Po paru próbach udało mi się skonfigurować program no i zaczęło działać. Wszystko było by w porządku gdyby nie pewien zakres prędkości przy których gubi impulsy. Z początku myślałem że szybciej nie pójdzie ale moje myślenie było błędne. Silnik pracuje bardzo ładnie przy większych prędkościach, poniżej też całkiem w porządku. Nie za bardzo wiem o co chodzi.
    .. to wszystko..
    gdyby coś było nie jasne to proszę pytać no i liczę na jakiś pomysł jak rozwiązać ten "rebusik"
  • REKLAMA
  • #2 8052060
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Na jakie napięcie są te silniki?
    Z jakiego napięcia zasilasz układ '98?
    Czy działa regulacja prądu (czy słychać charakterystyczny "pisk" silnika)?
  • REKLAMA
  • #3 8052442
    krz_ys
    Poziom 10  
    Z regulacją prądu były pewne kłopoty ale sytuacja została opanowana. Regulacja jest poprawna. Czopery działają bez zarzutów. Napięcie zasilania to 36V a silniki są podobno na ok 5V. Tak gdzieś przeczytałem że zasilanie powinno być kilka razy większe od znamionowego. No to jest. Nie wiem czy to ma znaczenie ale zasilacz jest impulsowy (z tego co pamiętam) i tutaj mogą pojawiać się trudności!
  • REKLAMA
  • #4 8055502
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Jeżeli płynie prąd znamionowy silnika przy 36V to od strony sprzętu (prawdopodobnie) jest OK. Silniki mogą wpadać w rezonans. Spróbuj obciążyć silniki i sprawdź czy problem występuje w tym samym miejscu (prędkości). Poza tym czy jesteś pewien, że problem nie ma źródła softwarowego? Jak tym sterujesz (LPT to jasne ) a system operacyjny? Może to on gubi ci kroki?
  • REKLAMA
  • #5 8056400
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Zacznij od zmiany zasilacza na typowy ( trafo + prostownik + kondensatory) zasilacze impulsowe nie za bardzo nadają do takiego zastosowania , wszystko znajdziesz na forum CNC dokładnie opisany sterownik i dobór zasilacza masz tu http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterownik_silnika_krokowego_sskb01.htm .
    Bardzo ważna sprawa w sterownikach najpierw podaje się napięcie na logikę dopiero potem na stopnie końcowe !
  • #6 8056896
    krz_ys
    Poziom 10  
    Sprawy systemowe raczej odpadają. Przy delikatnym obciążeniu problem znika prawie całkowicie. Bardzo prawdopodobne są wymienione rezonansy.
    Zrobię zatem jak radzi bogdan_p no i zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Jak coś stworzę to napisze jakie są tego efekty a na razie wielkie dzięki :D
REKLAMA