logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Grand Vitara błąd P2237 po wymianie sondy lambda - co sprawdzić?

siubuk 31 Maj 2011 17:50 4512 3
REKLAMA
  • #1 9563210
    siubuk
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam posiadam ten samochód i wyskakuje błąd o nr P2237. Niby on jest związany z Sonda Lambda ale po wymianie nadal się świeci Check engine.
    Moze ktoś wie co warto sprawdzić?Albo bo możliwość podesłania schematów albo program który rozpoznaje net samochód
  • REKLAMA
  • #2 9563982
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Ten błąd tłumaczy się też ; obwód otwarty i zwarcie do plusa. Jaki defekt miała stara sonda?
  • REKLAMA
  • #3 9564420
    siubuk
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    teraz to jest strasznie namieszane ale pamietam blad P2631. w suzuki kazali wymienic sonde przed katalizatorem po stronie kierowcy i tak uczynilem. Ale zaczalem drazyc temat i stwierdzilem ze sie pomylili gdzyz ten blad P2631 to jest bank2 sensor1 czyli przed katalizatorem po stronie pasazera!wiec wyciagnalem ja i wsadzilem orginal ktory byl po stronie kierowcy i teraz jest blad P2237

czyli jest tak : nowa sonda lambda jest po stronie kierowcy a stara ktora byla po stronie kierowcy jest teraz po stronie pasażera dla jasnosci
  • #4 21522527
    poprawa
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Robię odkop, bo problem nieudokumentowany w sumie nigdzie i zaskakująco chamski.
    Otóż Suzuki montowało czteroprzewodowe sondy AFR (prądowe, a nie binarne) firmy Denso i silniki Suzuki w II gen Grand Vitara właśnie takie mają.

Kolory kabli się zgadzają z binarnymi sondami Denso i ja nie podejrzewając problemów wtopiłem czas montując binarną sondę NGK, jako uniwersalną.
    Od drugiego cyklu jazdy miałem checka na P2237, upewniłem się że samochód nawet po wykasowaniu błędu pracuje bez korekty.

"Dedykowane" sondy whitelabel z alibaby/aliexpress są kompatybilne kolorami kabli, ale najpewniej wybierać trzeba ostrożnie, bo typowo są binarne i nie działają.

Rozwiązanie, to kupienie OE Suzuki albo dedykowanej Denso - kupiłem, zamontowałem i problem nie występuje.

Z DTC manuala GV J24B
    P2237: O2 Sensor Positive Current Control Circuit / Open
    Impedance of A/F sensor element is higher than 500 Ω for 15 sec. even if A/F sensor heater is turned ON for 20 sec.
    (2 D/C detection logic)
REKLAMA