logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Inspiron Q17R N7110 Zmiana obsługiwanej karty graficznej

gregorWROC 01 Cze 2011 14:40 16264 14
REKLAMA
  • #1 9566039
    gregorWROC
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    jak w temacie. Po instalacji sterowników, mam w sekcji karty graficzne
    2 karty:

Chciałbym zmienić kartę, która jest 'aktywna'
    bo teraz działa ta:

a chcę zmienić na geforce. Jak wyłączyłem tą intela, to znikł obraz :)
    W biosie też nie ma opcji wyłączenia tej intela....

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 9566061
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    Gdybyśmy wiedzieli jeszcze jaki komputer , jaka płyta główna , to może znalazło by się jakieś rozwiązanie . A tak pozostaje nam wróżenie z fusów od kawy lub ze szklanej kuli .
  • REKLAMA
  • #3 9566067
    jano221
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.
    Czy w tym laptopie przypadkiem nie wystepuje technologia optimus? Jesli tak to system sam powinien przełaczać się pomiędza kartami graficznymi w zależności od właczonych aplikacji.
  • #4 9566093
    gregorWROC
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    laptop DELL Inspiron Q17R N7110

chipset Intel 6 Series, procesor i7

Dodano po 58 [sekundy]:

Jest technologia Optimus.

Ona sama wybiera którą kartę użyć w zależności od aplikacji?
  • REKLAMA
  • #6 9618057
    przemek12ab
    Poziom 2  
    Chciałbym odświeżyć ten temat. :?:
    Też mam tego laptopa (DELL INSPIRON Q17R / N7110). Od jakiegoś tygodnia...
    Czy założyciel tematu znalazł rozwiązanie?

Bo ja ostatnio zainstalowałem 2 benchmarki: haeven 2.5 i FFXIV Benchmark i na obu tych benchmarkach mam tragicznie niskie wyniki. Np. FFXIV na LOW pokazuje mi, że mam ok. 1600 pkt, co według stronki:
    http://lodestone.finalfantasyxiv.com/pl/download/benchmark01.html
    jest wynikiem w jednej z najgorszych grup.

Poza tym ten benchmark (Final Fantasy XIV) pokazuje mi na samym końcu, że użył karty Intel HD).

Jest to zadziwiające, gdyż mam w moim laptopie jeden z najnowszych procesorów Intela - i7 drugiej generacji (4x2x 2GHz), kartę graficzną Ge Force GT525M z 2 GB Ramu) i 8 GB RAMu.

Zmieniłem w ustawieniach Panelu Sterowania NVidia, że preferowany procesor graficzny to ma być: procesor NVidia o dużej wydajności (a nie wybór automatyczny) i dopisałem plik uruchomieniowy tego benchmarka w ustawieniach, że dla tego programu ma się koniecznie uruchamiać karta GeForce.

Poza tym ściągnąłem najnowsze sterowniki ze strony Della.
    I wciąż mam ten sam problem....

Please, help my brothers :)
    Myślę, że ktoś już się zetknął z tym problemem oprócz nas dwóch :)
    Przemek
  • #7 9643795
    lukmazur
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, miałem ten sam problem - nie wszystkie sterowniki nvidii rozpoznają tą kartę ale ten rozpoznaje: 275.33 teraz jak odpalam jakiś program wymagający to odpalam go prawym przyciskiem i Uruchom z procesorem gradficznym-Nvidia o dużej wydajności
    pozdrowienia
  • #8 9644046
    przemek12ab
    Poziom 2  
    WITAM. Zainstalowałem te stery, które Podałeś. Efekt jest taki sam. Tzn. NVIDIA Optimus GPU State Viewer pokazuje, że benchmarki, które uruchamiam wykorzystują moją kartę graficzną. Lecz osiągi uzyskiwane za pomocą mojego sprzętu są zbyt niskie - wskazują na to, że karta graficzna 525M jednak nie została wykorzystana...

Po prostu Benchmark Final Fantasy XIV pokazuje ok. 1600 pkt.
    a 3D Mark 11 (najnowszy benchmark od Futuremark) pokazuje: 923 pkt.

Łatwo się przekonać, że te wyniki są nieprawidłowe. Ja np. mam jeszcze komputer stacjonarny (Core 2 Duo 8400, ATI HD 5770 – Sapphire Vapor-x, 4 GB RAMu) osiąga odpowiednio: 3181 pkt, 2388 pkt. A według indeksów wydajności windows to jest ogólnie gorszy sprzęt. Więc coś jest nie tak...

LUKMAZUR - czy mógłbyś mi podać swoje osiągi dla tych dwóch benchmarków?

Podejrzewam, że to jest jakaś wada tej linii laptopów.

Dzwoniłem zresztą do Dell'a i ma przyjechać do mnie "technik" od nich. (Mam gwarancję Next Business Day).

Czekam na Twoją odpowiedź.

Pozdrawiam :)

p.s. Możesz podać, jaki masz dokładnie laptop (jaka konfiguracja)?

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Muszę się sprostować. Porównałem moje wyniki dla 525m dla 3d mark 11 z wynikami z sieci (wygooglowałem) i te wyniki są jednak normalne.

Wpadłem jeszcze na to, aby uruchomić te benchmarki ze zintegrowaną kartą graficzną i są gdzieś tak 3 razy gorsze. Wynika z tego, że karta graficzna Nvidia w moim laptopie jest 3 razy lepsza od zintegrowanej grafiki. Tylko 3 razy lepsza!

Te wyniki to dla mnie rozczarowanie. Spodziewałem się po prostu sprzętu lepszego niż mój komputer stacjonarny, a przynajmniej porównywalnego.

No cóż. Lipa. Laptop z dobrą grafiką musi jednak kosztować ze 6 koła. Tak sądzę.

Ale index wydajności windows 7 jest wobec tego lipny. Chyba, że to jest indeks dla gier firmy Microsoft. W każdym razie spodziewałem się czegoś lepszego.

Może napiszesz, co Ty o tym sądzisz???
  • REKLAMA
  • #9 9645816
    lukmazur
    Poziom 11  
    hej!
    a propos benchmarków - nie bawie sie w takie rzeczy :) komp potrzebny mi do Solid Worksa i czasem do gierek - w obu przypadkach radzi sobie ok tylko podczas gier wentylator tak szumi i strasznie gorące powietrze jest wydmuchiwane.
    Rzeczywiście indeks wydajności systemu jest obniżony ze względu na słabe osiągi grafiki - nie wiem dlaczego. Moja konfiguracja to I7, GF525M 2Gb, 6Gb ram, HDD640GB 54001/min
    Jeden problem z tym lapkiem to to że nie mogę korzystać z karty lan - nie wiem jaki sterownik della mam zainstalować żeby móc np z routerem sie podłączyć.
    Pozdrowienia
    PS ściągne tego 3dmarka i sprawdze jak sobie poradzi ;P
    Załączniki:
    • DELL Inspiron Q17R N7110 Zmiana obsługiwanej karty graficznej indeks.jpg (164.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 9647203
    lukmazur
    Poziom 11  
    puscilem 3dmarka rezultaty załączone
    uruchomilem 3dmark tak jak pisalem prawym i Uruchom z procesorem o dużej wydajności blablabla
    PS Admin ucze sie wklejać zdjęcia nie denerwuj się
    Załączniki:
    • DELL Inspiron Q17R N7110 Zmiana obsługiwanej karty graficznej inne gowna.jpg (102.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 9883303
    sosik1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Wczoraj zakupiłem dokładnie tego samego notebooka. No i mam ten sam problem z kartami graficznymi. Chciałem odpalić windowsowski indeks wydajności, to mi pokazał wynik 4.7, co by wskazywało na wykorzystanie jednak karty Intela. No jak na kompa za taką kasę, to jednak wynik dość, hmm, mizerny...
  • #12 9883507
    lukmazur
    Poziom 11  
    u mnie 5,5 na sterze 8.17.12.7533 szału niema. Poza tym że klawiatura się wygina w tym lapku;) to jest zajefajowy. pozdr
  • #13 9884858
    sosik1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No dobra, ale to już nie 4.x ;)
    Chociaż ostatnio kupiłem Shoguna 2: Total War, odpaliłem dzisiaj - nawet ładnie lata.
    No to chyba jednak przerzuca się na GF, bo Shogun krzyczy, że wykryto kartę z DX11.
    No chyba, że jest plik *.exe w Windowsie odpowiedzialny za testowanie indeksu wydajności, to może by tak jego RMB kliknąć i wybrać "uruchom z procesorem graficznym..."? ;]
  • #14 10076539
    Purefaf
    Poziom 1  
    Kupiłem w zeszłym tygodniu taki sam komputer. Mam z nim pewien problem. Mianowicie w grach mam bardzo mało fps. Najpierw testowałem Wiedźmina 2 i Dead Island, tam niezależnie od jakości grafiki miałem ok 15-20 kratek. Pomyślałem, że "spoko" nowe gry może komputer za słaby(mimo iż kolega mający lapka w podobnej konfiguracji mówi, że u niego śmiga). Dziś uruchomiłem GTA IV, zdziwiłem się bardzo bo tu podobnie niezależnie od jakości grafiki mam ok. 20 fps. W ustawieniach wszystkich mam zaznaczoną opcję aby używana była karta nvidia, sterowniki najnowsze. Ten laptop jest, aż tak słaby czy po prostu ja mam jakiś dziwny problem z moim egzemplarzem?

P.S. W ramach ciekawostki dodam, że Fifa 12 śmiga w max detalach ciągle na 60 fps'ów. O_o
  • #15 10379106
    lansarkadam
    Poziom 1  
    Witam serdecznie,

ja mam problem z drugą kartą graficzną, tzn. nVidia. Mianowicie chodzi o to, że ja jej nie widzę w panelu sterowania.
    Notebook taki jak w temacie ale niestety nie widzę tej karty, czy możecie mi podpowiedzieć jak ją odszukać lub ewentualnie włączyć, bo niestety ale nie wiem gdzie jej szukać.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy laptopa DELL Inspiron Q17R N7110 z technologią NVIDIA Optimus zgłaszają problemy z przełączaniem się między kartami graficznymi. Po zainstalowaniu sterowników, niektórzy zauważają, że ich system nie wykorzystuje karty NVIDIA GeForce GT525M, co prowadzi do niskich wyników w benchmarkach. Wiele osób sugeruje, że system powinien automatycznie przełączać karty w zależności od uruchomionych aplikacji, jednak w praktyce nie zawsze to działa. Użytkownicy dzielą się rozwiązaniami, takimi jak ręczne ustawienie preferencji w panelu sterowania NVIDIA oraz instalacja odpowiednich sterowników. Problemy z wydajnością oraz niewidoczność karty graficznej w systemie są również częstymi tematami dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA