logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech Z-5500 brak dźwięku po komunikacie mute on na panelu sterującym

kamyk9988 02 Cze 2011 19:06 1558 4
REKLAMA
  • #1 9570409
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam.
    Otóż jestem posiadaczem głośników logitech z-5500 i mam z nimi problem. Opiszę sytuację: pewnego razu na panelu sterującym pojawił się komunikat mute on, po pewnym czasie zgasł i głośniki przestały grać. Jak się włączy panel to działa, podświetla się i można swobodnie się nim posługiwać. Satelitki i głośnik subwoofera były testowane na innym sprzęcie i grają.

Znajomy miał podobny problem i okazało się, że włączyła się jakaś funkcja stand by i da się ją wyłączyć pilotem, którego nie posiadam.

Głośniki działają, jednak po podłączeniu zestawu w całość nie ma dźwięku z głośników.

Czy ktoś może miał taki problem lub spotkał się z powyższą sytuacją? Czy to zasługa wspomnianej funkcji czy raczej końcówka mocy? A może przepalił się scalak Cirrus Logic CS42526-CQZ 24-bit codec? Co w takiej sytuacji zrobić i jaki będzie koszt naprawy? Proszę o wybaczenie za ewentualne błędy ale jestem początkujący jeśli chodzi o urządzenia audio.
  • REKLAMA
  • #2 9590693
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Dodam, że z głośników nie wydobywa się żaden dźwięk, nawet przy wkładaniu jacka nie ma żadnego sprzężenia. Przy maksymalnej głośności też nie ma żadnych trzasków i szumów z głośników.. Wszystko wskazuje na to, że panel sterujący jest dobry, włącza się rozpoznaje podłączane urządzenia, wszystkie funkcje działają. Czy to może być końcówka mocy?
  • REKLAMA
  • #3 9591708
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 153
    Końcówka mocy, końcówka mocy, końcówka mocy, końcówka niemocy...

:)

Skoro nikt od razu nie odpowiada, to czy może kolega szanowny w jakiś sprytny sposób sam sprawdzić;

-Jaki pracuje w owym urządzeniu stopień końcowy mocy?

-Wyśledzić w którym miejscu zanika sygnał audio podany na wejścia?

-Czy występują prawidłowe napięcia, zgodne z prawidłową dedukcją względem elementów zastosowanych i pomiarów wstępnych wykonanych?
  • REKLAMA
  • #4 9592163
    kamyk9988
    Poziom 12  
    Ale właśnie o to chodzi, że ja obecnie nawet nie mam jak tego sprawdzić, właśnie dlatego napisałem z myślą, że ktoś miał takie objawy i możliwe byłoby wyeliminowanie kilku opcji, bo nie wiem czy opłaca się do serwisu wstawiać, a sam bez narzędzi nic nie zrobię.
  • #5 9592685
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 153
    Niestety, w takim razie temat nie może być kontynuowany, nawet w dziale Audio Początkujący.
    Należy posiadać urządzenia pomiarowe i chociaż odrobinę wiedzy.

p.s. Sprzęt opłaca się naprawiać - proszę oddać do serwisu.
REKLAMA