logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki rodzaj smaru do mechanizmu udarowego w młocie sds

Rojbert 02 Cze 2011 22:03 81128 9
REKLAMA
  • #1 9571174
    Rojbert
    Poziom 14  
    Ocena: 87
    Witam,
    Chciałbym się dowiedzieć jakiego typu smar powinno się używać do uzupełniania, smarowania mechanizmu udarowego w elektronarzędziach sds.
    W moim młocie Graphite sdsmax znajduje się otwór do uzupełnianie smaru, ale niestety w instrukcji nic nie jest wspomniane o rodzaju smaru.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9571831
    margos2
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Jeśli w instrukcji nic na ten temat nie napisano to znaczy że użytkownik nie powinien tam grzebać.

W mechanizmie jest wystarczająca ilość smaru , i jeśli nie wycieka to nie ma potrzeby jego uzupełniania.

Poza tym lepszym rozwiązaniem było by raz na rok lub dwa lata rozebrać cały młot, dokładnie umyć i nasmarować świeżym smarem a nie dokładać nowy smar do starego.

Do smarowanie mechanizmy można użyć smaru serwisowego Boscha lub Makity,
    można również zastosować polski smar Lubriten EPS 1, stosowany przez Celme.
  • REKLAMA
  • #3 9571873
    Rojbert
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o smarowanie to w instrukcji wyraźnie jest napisane, że powinno się uzupełniać smar co 40-50 godzin pracy ale jak już wcześniej wspomniałem nie ma informacji o jakości smaru
  • #4 9572698
    margos2
    Poziom 14  
    Jeśli tak jest napisane to pozostaje telefon do serwisu Topexa, i zapytanie jakiego smaru używać.
    Jeśli zastosujesz inny smar mogą być problemy z gwarancją.
  • REKLAMA
  • #5 9572831
    Rojbert
    Poziom 14  
    margos2 napisał:
    Jeśli tak jest napisane to pozostaje telefon do serwisu Topexa, i zapytanie jakiego smaru używać.
    Jeśli zastosujesz inny smar mogą być problemy z gwarancją.

Poszedłem za twoją radą i pan a serwisie chyba za bardzo nie był zorientowany sądzę to to głosie i takiej nie pewnej odpowiedzi. Usłyszałem że może być ŁT43 zwykły łożyskowy
    trochę nie bardzo mi się chce wierzyć ale cóż czekam na inne wskazówki
  • #6 9573031
    margos2
    Poziom 14  
    ŁT 43 się nie nadaje do mechanizmu jest za gęsty i za sztywny.

Nie wolno też stosować smaru grafitowego. Zniszczysz mechanizm.

Może być smar przekładniowy Boscha lub Makity albo polski Lubriten EPS 1.
    0,9 kg kosztuje 35 zł. Do dosmarowania raz na jakiś czas spokojnie wystarczy opakowanie 0,2 kg. Nie wolno wpychać za dużo smaru do mechanizmu.
  • REKLAMA
  • #7 9574205
    kuba2211
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam
    W firmie stosujemy smar MEISSELPASTE firmy FUCHS .
    Jest to smar dedykowany specjalnie do smarowania grotów i elementów roboczych
    w młotowiertarkach . Sprawdzony działa dobrze.
  • #8 9574402
    margos2
    Poziom 14  
    Smar do końców grotów i wierteł nie nadaje się do środka przekładni
  • #9 10896370
    Rojbert
    Poziom 14  
    problem rozwiązany,
    udało mi się zdobyć z serwisu trochę smaru, mam nadzieję że serwisant wiedział co mówi bo nie był za bardzo przekonywujący
    na razie używam go i nic się nie dzieje
  • #10 19362782
    bodzio2618
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Ja posiadam młotowiertarke Macallister i w instrukcji piszę że smar w przekładni uzupełniać smarem na bazie litu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat smarowania mechanizmu udarowego w młotach SDS, w szczególności modelu Graphite SDSmax. Użytkownicy zwracają uwagę, że w instrukcji nie ma informacji o rodzaju smaru, jednak zaleca się, aby nie uzupełniać smaru, jeśli nie wycieka. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest okresowe rozebranie młota i nałożenie świeżego smaru. Rekomendowane smary to smar serwisowy Boscha, Makity oraz polski Lubriten EPS 1. Użytkownicy ostrzegają przed stosowaniem smaru ŁT 43 oraz grafitowego, które mogą uszkodzić mechanizm. Wspomniano również o smarze MEISSELPASTE firmy FUCHS, dedykowanym do młotowiertarek. W przypadku młotowiertarki Macallister, w instrukcji zaleca się smar na bazie litu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA