logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kineskop w monitorze CRT – czy może eksplodować i czy to groźne dla użytkownika?

Lithuanin 12 Lis 2004 23:35 10695 8
REKLAMA
  • #1 981464
    Lithuanin
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam pytanie - czy kineskop monitora może wybuchnąć?
    Czy wogóle słyszał ktoś o takim przypadku?

I drugie pytanie - czy jeżeli tak, to czy może to być niebezpieczne? (tzn. czy odłamki zapadają się do środka, czy wylatują na całe pomieszczenie)

Jestem początkujący i cały czas mam obawę grzebiąc w monitorze (po zmianie jakiegoś elementu) i uruchamiam go stojąc w innym pokoju...
    Proszę - niech ktoś mnie wyprowadzi z głupich obaw - bo sam się z tego po trochu śmieję, ale jednak...
  • REKLAMA
  • #2 981504
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Witam jeżeli jesteś początkującym elektronikiem,tp wszystko przed tobą,nie chcę cię odrażać od serwisowania urządzeń RTVitp.ale nie jedna rzecz ci wyleci w powietrze:)
  • #3 981508
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Raczej wybuch kineskopu jest malo prawdopodobny... Jakby cos zle zadzialalo (po naprawie, wymianie) to sie spala elementy typu trafopowielacz ,tranzystor itp. Napewno kineskop dostajac gdzies zbyt duze napiecie nie wybuchnie (chyba ze go mlotkiem stukniesz i to porzadnie bo to masa szkla - wtedy to moze byc niezdrowe). Badz spokojny.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 981532
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Obecne kineskopy są antyimplozyjne, są na nie zakładane specjalne stalowe opaski, nieraz przy wyrzucaniu muszę takie uszkodzić i nigdy mi się nic nie stało, choć bardzo uważam. Próżnia zasysa szkło do wewnątrz, póżniej jego nadmiar wywala na zewnątrz, ale nie jest to tak grożne jak "granat".
    Gorzej z kondensatorami elektrolitycznymi, tu naprawdę trzeba uważać, szczególnie jak się grzeją.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 981854
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam!
    czasem nieżle trzeba sie nameczyć zeby taki polłuc,najsłabszym elemnentem kinola jest jego cokół i szyjka z prostego powodu - bo jest najcięńsza ,dlatego należy uażać gdy zdejmuje sie podstawke lub zespół odchylający ,jednak najbardziej niebezpieczne jest nie wybuchanie kinola:), a wysokie napięcie które może byc niebezpieczne dla życia (choć ja jakoś jeszcze o dziwo żyje :)
    Pozdrawiam!
  • #6 982030
    Lithuanin
    Poziom 10  
    Dzięki wam wszystkim bardzo - teraz jestem troche bardziej spokojny przynajmniej o kineskop - bo cały czas miałem przeświadczenie że wybuchnie i cały pokój będzie w szkle :].
  • REKLAMA
  • #7 983561
    juzer
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    jakie leki :) pozdrawiam i prosze sie nie bac ;)
  • REKLAMA
  • #8 999259
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    kondensatory elektrolitczne [potwierdzam zwlaszcza wilgotne lub za wysokie napiencie na nich wybuchaja ,jestes skoncentrowany na naprawie
    a ty (lup) szok
  • #9 1000325
    drajmer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Co do kondensatorow to nie wolno pomylic biegunowosci - strzela glosno i wysoko w gore , natomiast kineskop najczesciej uszkadza sie od strony wnetrza odbiornika a to konczy sie wyrownanim cisnienia miedzy banka a zewnetrzem i to wszystko - raczej bez konsekwencji .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono ryzyko wybuchu kineskopu w monitorze CRT oraz zagrożenia z tym związane dla użytkownika. Wybuch kineskopu jest mało prawdopodobny, ponieważ współczesne kineskopy są antyimplozyjne i wyposażone w stalowe opaski zabezpieczające. W przypadku uszkodzenia szkło może się wciągnąć do środka lub wylatuje w ograniczonym zakresie, nie powodując rozbicia na całe pomieszczenie. Największe zagrożenie stanowi wysokie napięcie obecne w monitorze, które może być niebezpieczne dla życia, a także kondensatory elektrolityczne, które mogą eksplodować, zwłaszcza gdy są wilgotne lub mają niewłaściwą polaryzację. Uszkodzenia kineskopu najczęściej dotyczą jego najcieńszych elementów, takich jak cokół i szyjka. Zaleca się ostrożność podczas serwisowania, zwłaszcza przy zdejmowaniu podstawki i zespołu odchylającego. W przypadku naprawy częściej dochodzi do przepalenia elementów elektronicznych niż do wybuchu kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA