logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne wymontowanie trafopowielacza i kineskopu z monitora CRT

hubot 16 Sty 2016 22:45 2208 5
REKLAMA
  • #1 15341564
    hubot
    Poziom 7  
    Witam. Zdjąłem obudowę z monitora kineskopowego załączonego w zdjęciu. Czy mogę bezpiecznie wymontować trafopowielacz i kineskop bez ryzyka porażenia prądem? Z góry dziękuję. Bezpieczne wymontowanie trafopowielacza i kineskopu z monitora CRT
  • REKLAMA
  • #2 15341570
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Jak rozładujesz do masy, to tak.
  • REKLAMA
  • #3 15342029
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Jak chcesz być aż tak ostrożny to zostaw telewizor na tydzień w spokoju to się kondensatory rozładują. Kondensatory przechowują prąd stały który w pewnym sensie cię nie kopnie. Tam wokół kineskopu jest taka cewka owinięta taśmą, polecam to wyciągnąć bo tam jest sporo dobrego drutu nawojowego.
  • REKLAMA
  • #4 15342092
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    misterbociek napisał:
    ak chcesz być aż tak ostrożny to zostaw telewizor na tydzień w spokoju to się kondensatory rozładują. Kondensatory przechowują prąd stały który w pewnym sensie cię nie kopnie.

Nie kondensatory kopną, tylko ładunek w kineskopie. Kondensator rozładuje się dość szybko (już po godzinie wszystkie będą puste), kineskop potrafi trzymać ładunek miesiącami.

Należy wziąć przewód i połączyć go jednym końcem z chassis, na drugim końcu przylutować sztywny kawałek odizolowanego drutu (tak z 10cm) i wsunąć pod tę czapeczkę z kablem na górze kineskopu.
  • REKLAMA
  • #5 15342118
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Artur k. napisał:
    kineskop potrafi trzymać ładunek miesiącami.

Należy wziąć przewód i połączyć go jednym końcem z chassis, na drugim końcu przylutować sztywny kawałek odizolowanego drutu (tak z 10cm) i wsunąć pod tę czapeczkę z kablem na górze kineskopu.

Ja nieraz rozebrałem kineskopowca sprawdzając wcześniej czy działa i wszystko robiłem gołymi rękami i jakoś nic mnie nie kopnęło. Jedynie jak tłukłem kineskop to było trochę niebezpiecznie...
  • #6 15342146
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    To, że Ciebie nie poraziło, nie oznacza że nikogo nie porazi.
    Kolego, ja naprawiłem kilkaset zarówno TV jak i monitorów CRT, wierz mi że ładunek w kineskopie utrzymuje się bardzo długo.

Kineskopów się nie tłucze - grozi to implozją. Kineskop jeśli zamierzamy się go pozbyć, należy zapowietrzyć. Jest na szyjce kineskopu, pomiędzy wyprowadzeniami jest taki szklany kikut, należy go stłuc albo odłamać (ja to robiłem małym wkrętakiem) - wówczas kineskop zassa powietrze.
REKLAMA