logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza serwisowego Zhaoxin do 200zł z pomiarem prądu 15V/3A

jarcoj 03 Cze 2011 15:59 1925 7
REKLAMA
  • #1 9573037
    jarcoj
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam. Mam problem przy wyborze zasilacza serwisowego. Chciałem kupić zasilacz do 200zł lecz mam pytanie (obawiam się ze idiotyczne) czy te z zhaoxin'a zmierzą mi pobór prądu? Zacząłem się zajmować sam dla siebie sprzętem elektronicznym (komórki, xboxy itp) i często potrzebuje coś co da mi prąd a jednoczenie zmierzy mi jego pobór. Czy wystarczy do takich zabaw 15V oraz 3A? Jaki polecacie? Traktuje to hobbistycznie i zajmuje się tym od niedawna wiec wybaczcie za głupie pytania. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 9573182
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    Tak jeśli zasilacz ma amperomierz, to zmierzy prąd. Podaj typ zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 9573183
    Dundee
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeżeli wybierzesz model z amperomierzem to jasne że tak. To standard w zasilaczach laboratoryjnych, podobnie jak ograniczenie prądowe.
  • #4 9573280
    jarcoj
    Poziom 14  
    No właśnie to chciałem się dowiedzieć. Teoretycznie było to oczywiste lecz nie miałem nigdy do czynienia z takim sprzętem i wolę dwa razy głupio zapytać niż głupio kupić. W sumie nie mam żadnego typu zasilacza gdyż kompletnie się na nich nie znam. Typ zasilacza jaki widziałem z tańszych to PXN-1503D 5V3A LED, i wydaje mi się że na moje potrzeby by mi wystarczył lecz myślałem jeszcze o RYI-3020D bo sobie pomyślałem ze uruchomiłby xboxa. A z tym teoretycznie też bym chciał robić. a takie pytanie, po co są podwójne?
  • #5 9573310
    Dundee
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jak zaczniesz coś naprawiać to sam zobaczysz :) Prawda jest taka, że bardzo często są potrzebne dwa różne napięcia lub napięcie symetryczne.
  • REKLAMA
  • #6 9573815
    jarcoj
    Poziom 14  
    A jeszcze jedno pytanko, czy w moim przypadku (telefony, xboxy) nie lepszy byłby analogowy? W sumie chyba lepiej jak wskazówka zacznie drżeć aniżeli cyfrowo mi będzie wyświetlać. Co o tym myślicie? i czy kupić na 20A żeby móc podłączyć też boxa czy nie bardzo mi się to uda? I czy ktoś wie może co to jest pomiar mocy nadajnika telefonów komórkowych RF? Znalazłem taki zasilacz PS-1501D i zastanawia mnie co to jest to RF?
  • REKLAMA
  • #7 9575086
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 568
    jarcoj ten pomiar to raczej, na zasadzie, jest sygnał, czy nie ma. Nic więcej. Taki bajer.
  • #8 9575335
    jarcoj
    Poziom 14  
    I już mi się wiele rozjaśniło:) Czyli nie ma sensu w takie zabawki się pchać a jak już dokładać to do porządnego podwójnego. A takie pytanie czy do xboxów przydałby mi się 20A? Są dużo droższe i zastanawia mnie czy np płyty z boxów uruchomię tym czy raczej liczyć na zasilacze oryginalne do nich i nie pakować takiej kasy w to?

A jeszcze takie pytanie żeby nie zakładać nowego tematu:
    - czy są jakieś tanie podgrzewacze do reballingu? najtańszy znalazłem za 1200zł i trochę to drogie
    - i w jaki sposób czyścicie płytę po podniesieniu układu? grotownicą? Ale grot nie do szpica tylko jakiś płaski, i do tego topnik i tyle? jaką temperaturę dajecie? Z góry dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zasilacza serwisowego Zhaoxin do 200zł, który umożliwi pomiar prądu przy napięciu 15V i natężeniu 3A. Odpowiedzi wskazują, że zasilacze z amperomierzem są standardem w zasilaczach laboratoryjnych i umożliwiają pomiar poboru prądu. Użytkownik rozważa modele PXN-1503D oraz RYI-3020D, a także zastanawia się nad analogowym zasilaczem. Pojawia się pytanie o potrzebę zasilacza o mocy 20A do uruchamiania konsol Xbox oraz o tanie podgrzewacze do reballingu. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że do naprawy elektroniki często potrzebne są różne napięcia oraz że pomiar mocy RF w zasilaczach jest ograniczony do sygnalizacji obecności sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA