logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz laboratoryjny DUŻEJ MOCY >900W + zasilacz stałego U

Skalarpl 01 Kwi 2013 14:12 6378 16
REKLAMA
  • #1 12139495
    Skalarpl
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam koleżanki i kolegów na forum!

Jak w temacie - poszukuję zasilacza dużej mocy powyżej 900W
    Zakres napięcie 0-30V, albo 0-60V
    CC 0-30A...40A...50A...?

Zasilacze jakie aktualnie widzę w ofercie to:
    PowerLab PL3030D 0...30V; 0...30A - przed chwilą przeczytałem na forum o awarii tego zasilacza skutkującej podniesieniem napięcia i spaleniem pł.głównej laptopa
    Zhaoxin KXN-3050D 0...30V 0...50A

Który polecicie, lub czy znacie i chwalicie może jakichś inny zasilacz regulowany dużej mocy w rozsądnej cenie i co bardzo ważne niezawodny, ewentualnie sklep z możliwością przedłużenia gwarancji.

Zasilacz do pracy przez kilka godzin w tygodniu + na testy do 2-4razy w miesiącu konieczna praca ciągła przez 8h.

+
    Zasilacz na napięcie stałe nieregulowane 30V, bez regulatora CC i prąd znamionowym do 30...40...90, a może 120A? Niekoniecznie nowy, jak polecicie postąpić przy takich potrzebach?

Z wyrazami szacunku.
    Szymon
  • REKLAMA
  • #3 12139616
    Skalarpl
    Poziom 9  
    13adam13 napisał:
    Cytat:
    30...40...90, a może 120A
    Prima Aprilis :D

Niestety nie ;)
    Dzisiaj ostatni dzień świąt to siedzę i szukam ;)
    W sumie ten nieregulowany w przyszłym tygodniu się dowiem, czy nie będzie potrzebny na wyższe napięcie kosztem prądu.
  • REKLAMA
  • #4 12139839
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Skalarpl napisał:
    Witam koleżanki i kolegów na forum!

Jak w temacie - poszukuję zasilacza dużej mocy powyżej 900W
    Zakres napięcie 0-30V, albo 0-60V
    CC 0-30A...40A...50A...?

Zasilacze jakie aktualnie widzę w ofercie to:
    PowerLab PL3030D 0...30V; 0...30A - przed chwilą przeczytałem na forum o awarii tego zasilacza skutkującej podniesieniem napięcia i spaleniem pł.głównej laptopa
    Zhaoxin KXN-3050D 0...30V 0...50A

Który polecicie, lub czy znacie i chwalicie może jakichś inny zasilacz regulowany dużej mocy w rozsądnej cenie i co bardzo ważne niezawodny, ewentualnie sklep z możliwością przedłużenia gwarancji.

Zasilacz do pracy przez kilka godzin w tygodniu + na testy do 2-4razy w miesiącu konieczna praca ciągła przez 8h.

+
    Zasilacz na napięcie stałe nieregulowane 30V, bez regulatora CC i prąd znamionowym do 30...40...90, a może 120A? Niekoniecznie nowy, jak polecicie postąpić przy takich potrzebach?

Z wyrazami szacunku.
    Szymon
    900W podzielone przez 60V to zaledwie 15A, zaś dla 30V jest to tylko 30A ! ! !
    Zobacz: 900/60=1.50000000000000•10^(+1)
    a nie 60A ... :!: :idea: :black: .

Poza tym, to między bajki możesz sobie włożyć zasilacz impulsowy - przetwornicę - o takim maksymalnym prądzie wyjściowym i napięciem regulowanym od zera.
  • #5 12140844
    Skalarpl
    Poziom 9  
    Kolego Quarz nie mam pojęcia skąd wziąłeś wartość 60A z zasilacza 900W o napięciu 60V - podejrzewam, że zbyt szybko przeczytałeś moją wiadomość i stąd niejasności. Ale nic nie szkodzi - każdemu może się zdarzyć.

Ze względu na burzliwą dyskusję z moderatorem chciałbym jeszcze raz bardziej jasno określić moje potrzeby.

Zacznijmy od tego, że nie jestem elektronikiem i nie wiem jakie są dobre zasilacze, dlatego proszę Was koleżanki i kolegów na forum, abyście może podzielili się swoim doświadczeniem i powiedzieli czy macie jakieś zasilacze dużej mocy POWYŻEJ 900W. Bardzo proszę o nazwy firm/model - ich dalsze parametry znajdę. Generalnie zawężam poszukiwania dla napięcia regulowanego 12-30V, moc POWYŻEJ 900W.

Dwa zasilacze o których wspomniałem to tylko przykłady jakie sam znalazłem. Przy jednym sam zauważyłem feler - jeden z użytkowników już na forum opisał jego awaria, która kosztowała go nową płytę główną do laptopa.
    Chciałbym jednak się dowiedzieć, czy takie awarie w nim są nagminne, czy był to jedynie jednostkowy wypadek.
    Czy nie ma zasilaczy z jakimś zabezpieczeniem na wypadek takich sytuacji? Czy takim chińczykom można zaufać?
    Czy są jakieś szczególne firmy, którym można zaufać ze względu na dodatkowe zabezpieczenia? Np. Voltcraft, cz inna?

Druga sprawa:
    Wspomniane duże zasilacze aż 120A o których pisałem to drugi zasilacz jaki potrzebuję - zasilacz absolutnie nieregulowany 230VAC / 24VDC dużej mocy.
    Póki co znalazłem taki Link 230VAC / 24VDC 3000W
    Również w sprawie tego drugiego zasilacza jeżeli macie jakieś doświadczenie - może sami macie podobne - uprzejmie proszę o podzielenie się informacją jak taki nieregulowany działa w trybie 24h/7dni - pytam, albowiem moja aktualna wiedza nie jest w stanie mi odpowiedzieć, czy taka elektronika jest w stanie tak działać.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
    Szymon
  • #6 12141385
    ssb.mixer
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Najpierw napisz ile możesz wydać, bo jeśli 100zł to nawet nie ma sensu odpowiadać na ten post.
  • #7 12141421
    Skalarpl
    Poziom 9  
    ssb.mixer napisał:
    Najpierw napisz ile możesz wydać, bo jeśli 100zł to nawet nie ma sensu odpowiadać na ten post.

Za 100zł to może jakieś dodatki do takich zasilaczy kupię.
    Szukam zasilacza w zakresie 1200zł do 2000zł
  • REKLAMA
  • #8 12141442
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Dysponuję zasilaczem PS 1440 firmy voltcraft. Nie pamiętam kiedy dokładnie go zakupiłem, ale pracuje poprawnie, żadnych przepięć itp itd. Ale nie używam go do "odpalania" płyt głównych. Do tego celu mam mniejszy ZHAOXIN 30V / 5A i w zupełności wystarczy. Mam również takiego chińczyka z podwójnym wyjściem po 30V / 3A.
  • #9 12141447
    ssb.mixer
    Poziom 17  
    Skalarpl napisał:
    ssb.mixer napisał:

To jednak prima aprilis - spójrz na ceny gotowych urządzeń w internecie :) Chcesz kupić gotowe rozwiązanie czy samemu coś zrobić? Bo za takie pieniądze nic kupisz nic o mocy 1 kW. Już nie wspomnę, że nie podajesz żadnych wymagań dot. samego napięcia (szumy, dokładność)
  • #10 12141593
    Skalarpl
    Poziom 9  
    ssb.mixer napisał:
    Skalarpl napisał:
    ssb.mixer napisał:

To jednak prima aprilis - spójrz na ceny gotowych urządzeń w internecie :) Chcesz kupić gotowe rozwiązanie czy samemu coś zrobić? Bo za takie pieniądze nic kupisz nic o mocy 1 kW. Już nie wspomnę, że nie podajesz żadnych wymagań dot. samego napięcia (szumy, dokładność)

Jeśli dokładnie przeczytałeś moje posty to powinieneś zauważyć, że nie jestem elektronikiem i chcę kupić gotowca.
    Wymagania - jak dla mnie błąd może wynosić bez problemu +/- 0,2V, a z prądem to nie orientuje się jakie są dokładności, ale nie potrzebuje jakichś wygórowanych - nie będę tego stosował do płyt głównych laptopów. Standardowe, przyzwoite parametry.
    Tutaj
    Link do zasilacza 900W 30V 30A za 1216zł.
    Link zasilacz 1500W 30V 50A za 1300zł

Te dwa znalazłem i dałem jako przykłady - NIE WIEM, czy są dobre, więc proszę nie naskakiwać, że tego nie można nazwać zasilaczem, bo ja się dopiero o to PYTAM, czy taki ktoś ma i jak się zachowuje.

Jeszcze raz bardzo proszę o wypowiedzi wnoszące do tematu z przykładami zasilaczy - jeżeli w tej cenie nie polecasz, to jaki najbliższy.
  • #11 12141713
    ssb.mixer
    Poziom 17  
    Skalarpl napisał:

Te dwa znalazłem i dałem jako przykłady - NIE WIEM, czy są dobre, więc proszę nie naskakiwać, że tego nie można nazwać zasilaczem, bo ja się dopiero o to PYTAM, czy taki ktoś ma i jak się zachowuje.

Jeszcze raz bardzo proszę o wypowiedzi wnoszące do tematu z przykładami zasilaczy - jeżeli w tej cenie nie polecasz, to jaki najbliższy.

Mamy kilka mniejszych zasilaczy chińskiej produkcji, i jest różnie. Niektóre nie działały po wyjęciu z pudełka, niektóre wariowały jak się podłączyło niestandardowe obciążenie inne psuły się od transportu (wg. serwisu trzeba otworzyć obudowę i docisnąć wtyczkę do płytki bo kable są za krótkie), to jest loteria. Dziwi mnie to, że cały zasilacz 30V 50A waży 7kg a sam transformator w Indel 1500VA to 10 kg, więc zasilacz musi być wyżyłowany.
  • #12 12143991
    Świr
    Poziom 34  
    Nie jest wyżyłowany. W moim siedzi przetwornica impulsowa.
  • #13 12144795
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Skalarpl napisał:
    Kolego Quarz nie mam pojęcia skąd wziąłeś wartość 60A z zasilacza 900W o napięciu 60V - podejrzewam, że zbyt szybko przeczytałeś moją wiadomość i stąd niejasności. Ale nic nie szkodzi - każdemu może się zdarzyć.
    Ze względu na burzliwą dyskusję z moderatorem chciałbym jeszcze raz bardziej jasno określić moje potrzeby.
    Skoro nie masz pojecia - jak sam tu napisales - skad 60A, a nie - jak powinno byc poprawnie - 50A, to znaczy, ze niedorosles do dyskusji na tym forum.
    Zwykla literowka - na klawiaturze 5 i 6 sa obok siebie, ot tyle, a czego nie zauwazylem i nie poprawilem.
    A Ty - urazony, tylko nie wiem czym - zrobiles najpierw tu w tym temacie awanture, a potem na dodatek z Moderatorem, jak Twoj post po moim raporcie skoszowal.
    Ja zas na dalsza tu wczoraj dyskusje juz nie mialem czasu - zbieralem sie do 22-u godzinnej podrozy.
  • #14 12144800
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 12144816
    Świr
    Poziom 34  
    Bo te ZHAOXIN-y generalnie działają, jedynie szybko siadają elementy mechaniczne (potencjometry wieloobrotowe) i wentylator.
  • #16 12146328
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 12146662
    Świr
    Poziom 34  
    Nie wiem co to, ale mi na razie śmigają obydwa (choć ten podwójny już jest po przejściach). A mam je na pewno ponad dwa lata.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zasilacza laboratoryjnego o mocy powyżej 900W, z regulowanym napięciem 0-30V lub 0-60V oraz prądem 0-30A do 50A. Wspomniano o modelach PowerLab PL3030D oraz Zhaoxin KXN-3050D, z których pierwszy miał problemy z awarią. Użytkownik prosi o rekomendacje niezawodnych zasilaczy w przedziale cenowym 1200-2000 zł, które mogą pracować przez kilka godzin tygodniowo oraz do testów wymagających 8-godzinnej pracy. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości chińskich zasilaczy, ich awaryjności oraz różnic w konstrukcji, takich jak zastosowanie przetwornic impulsowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA