logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia zerwanie umowy. Usługa nie aktywowana na łączu.

vistahp 03 Cze 2011 18:00 6078 9
REKLAMA
  • #1 9573344
    vistahp
    Poziom 9  
    witam mój problem polega na tym że podpisałem umowę 17.05.2011
    napisałem rezygnacje z umowy i wysłałem faksem 24.05 ,pocztą 25.05
    i dzisiaj dzwonie do netii zapytać co i jak z tą rezygnacją a pani mi mówi że będę płacić kare bo niby stempel jest na 31.05 jakim cudem jak mam potwierdzenie nadania a tam jest 25.05 .umowa promocja no limits dodam że usługa wogóle nie była aktywowana bo na łączu była neostrada proszę o pomoc co dalej mam robić z tymi gamoniami .
  • REKLAMA
  • #2 9573714
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    Ważna jest data stempla pocztowego na potwierdzeniu nadania (data wysyłki) . To że do nich przyszło 31.05 jest mało ważne :) .
  • #3 9574258
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    radio-service napisał:
    Ważna jest data stempla pocztowego na potwierdzeniu nadania (data wysyłki) . To że do nich przyszło 31.05 jest mało ważne :) .

Data stempla jest istotna dla instytucji państwowych. Dla firm prywatnych liczy się data przyjęcia pisma. Dlatego wysyła się poleconym lub za potwierdzeniem odbioru.
  • REKLAMA
  • #4 9574713
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    andk1eltd napisał:
    radio-service napisał:

Data stempla jest istotna dla instytucji państwowych. Dla firm prywatnych liczy się data przyjęcia pisma. Dlatego wysyła się poleconym lub za potwierdzeniem odbioru.

Tak trochę bez sensu :) bo jeśli coś wyślę przykładowo 10 a dojdzie 31 to też będzie to moja wina ?

Płacę dość dużo rachunków i wysyłam często pisma do prywatnych firm (ERA , PLUS , UPC , TPSA) i zawsze do tej pory liczyła się data wysyłki a nie data przyjęcia pisma . Nie mogę przecież odpowiadać za opóźnienie nie z własnej winy tylko z winy poczty . Ja przecież wysłałem pismo czy rachunek w regulaminowym terminie . Pomijając fakt że kolega vistahp ma potwierdzenie wysyłki , czyli de facto musiał być to polecony .
  • #5 9575585
    RedForce
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Jeśli wysłałeś faksem, masz może wydruk potwierdzenia transmisji?
    Proponuję interweniować w UOKiK.
  • #6 9576765
    andk1eltd
    Poziom 37  
    § 7 Zmiana, rozwiązanie i wygaśnięcie Umowy
    1. Zmiana Umowy wymaga formy pisemnej, chyba że w Regulaminie lub Umowie
    wskazano inaczej.
    2. Każda ze Stron może rozwiązać Umowę lub zmienić taką Umowę w sposób
    powodujący ograniczenie zakresu świadczonych Usług w drodze wypowiedzenia
    ze skutkiem na koniec Okresu Rozliczeniowego następującego po Okresie
    Rozliczeniowym, w którym zostało dokonane wypowiedzenie. Za dzień dokonania
    wypowiedzenia przyjmuje się dzień wpływu wypowiedzenia do Operatora
    . W okresie
    wypowiedzenia Usługa świadczona jest na zasadach Umowy do daty jej rozwiązania

Paragraf z regulaminu świadczenia usług przez Netię. Wystarczyło tylko wejść na stronę Netii.
    [/b]
  • REKLAMA
  • #7 9576932
    RedForce
    Poziom 24  
    No tak, ale rozwiązanie zostało wysłane także faksem w dniu 24 maja...
  • #8 9577248
    andk1eltd
    Poziom 37  
    RedForce napisał:
    No tak, ale rozwiązanie zostało wysłane także faksem w dniu 24 maja...

A może papier w faksie im się nagle skończył :evil:
    Dlatego takie istotne dla nas pisma wysyła się listem poleconym a najlepiej ZPO. Można wtedy w razie potrzeby odnaleźć kiedy zostało odebrane a nawet kto odbierał. Oni dokładnie wiedzą kiedy mogą "wozić się" z klientem a kiedy nie.
  • REKLAMA
  • #9 9577670
    RedForce
    Poziom 24  
    Z tego co widzę to właśnie poleconym zostało wysłane - a że Poczta Polska nawaliła, to inna sprawa...
  • #10 9578340
    b00n
    Poziom 9  
    Coś długo te listy idą do Netii. W kwietniu dokonywałem cesji. Papiery wysłałem priorytetem w połowie miesiąca. Pod sam koniec kwietnia zadzwoniłem na infolinię z pytaniem, czy cesja została już dokonana, bo chciałbym podpisać nową umowę, na co dostałem odpowiedź, że dokumenty dotarły do nich zaledwie 2 dni temu, i że cesja wejdzie w życie dopiero w czerwcu. Puściłem w tej sprawie maila do rzecznika Netii i po kilku godzinach dostałem telefon, że przecież cesja została już dokonana, nowe konto abonenta utworzone itd. Człowiek, z którym rozmawiałem, był bardzo zdziwiony, że konsultant naopowiadał mi wcześniej takich rzeczy. Swoją drogą, to musiała być jakaś bardzo kompetentna osoba, bo załatwiłem z nią od ręki wszystkie sprawy, na które normalnie musiałbym zapewne poświęcić kilkanaście telefonów na infolinię.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z rozwiązaniem umowy z Netią, którą podpisał 17.05.2011. Wysłał rezygnację faksem 24.05 i pocztą 25.05, jednak otrzymał informację, że będzie musiał zapłacić karę, ponieważ stempel na dokumencie jest datowany na 31.05. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że dla firm prywatnych istotna jest data przyjęcia pisma, a nie data wysyłki. Wskazują również na znaczenie wysyłania dokumentów listem poleconym lub z potwierdzeniem odbioru, aby uniknąć problemów związanych z opóźnieniami pocztowymi. Użytkownik sugeruje interwencję w UOKiK oraz zwraca uwagę na brak aktywacji usługi, ponieważ na łączu była już inna usługa (neostrada).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA