logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daf 105 - awaria sterownika szyb, lusterek i podgrzewania. Naprawa czy wymiana?

miler80 04 Cze 2011 10:15 8378 6
REKLAMA
  • #1 9575122
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1394
    Nie działają obie szyby, podgrzewanie i sterowanie lusterkami, nie podświetla panelu sterowania w boczku drzwi.Sprawdziłem napięcia przy sterowniku Daf 105 - awaria sterownika szyb, lusterek i podgrzewania. Naprawa czy wymiana? niby wszystko o.k.i według mnie w sterowniku będzie tkwił problem. Moje pytanie czy ktoś próbował to naprawiać czy zamawiać nowy. Mało nie kosztuje więc może warto się pobawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9575296
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    to nie sá zwykle przeláczniki, tylko ma w srodku plytke ze scalakami.I to na dodatek tak malutkimi jak lepek od igly.Ta czesc to male ECU.najczesciej psuje sie, jak zostanie zalane wodá - najczesciej jak kierowca zostawi otwarte drzwi lub okno w czasie deszczu.
    Jesli masz tylko mikro-lutownice, mikro-narzedzia, lupé i dostep do czesci elektronicznych. to czemu nie.Ja wymienilbym na nowy, bo jak naprawisz i bedzie dzialac, to nikt z tego powodu klaniac do ziemi ci sie nie bedzie.Natomiast jak padnie to na tobie bedá wszyskie psy wieszac.Wiec warto???
  • REKLAMA
  • #3 9575733
    miler80
    Poziom 34  
    Dzięki kol. Krisbrumm za rzeczową i jak zawsze zresztą wyczerpującą odpowiedź. Podjadę do serwisu kupię i założę nowy. Klijent niech płaci i płacze :-) Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 9576503
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Hola Hola!!! Chcesz mi powiedzieć, że kogoś, kogo stać było na ciężarówkę za ładnych parę $$$$$$, nie stać na głupi modulik??? To wychodzi na to, że stac ich na konika, ale szczypią się na bacik? Nie próbuj mnie przekonać, że auto kupione było za oszczedności życia całej rodziny!
    Jeśli będziesz uprawiał dziadowskie naprawy, to bedą mieli cię za dziada.A co najmniej traktować niepoważnie.Winszuję ambicji, ale czasami po prostu nie warto bawić się w druciarstwo.
    Z wyrazami największego szacunku, K.
  • REKLAMA
  • #5 9576920
    miler80
    Poziom 34  
    krisbrumm napisał:
    Winszuję ambicji, ale czasami po prostu nie warto bawić się w druciarstwo.

Czasami nie warto ale czasami warto... Widzisz, klient szuka oszczędności i jak diabeł święconej wody unika serwisów i kosmicznych rachunków za naprawy. Serwis nigdy nie naprawia części, naprawa auta polega tam przeważnie na wymianach, czasami po kolei aż utrafi. A czasami wystarczy np. przelutować zimne luty lub wylutować i wymienić tranzystor za 3,5 zł a nie cały sterownik za który trzeba zapłacić czasem np. 2-3tyś. (ten sterownik szyb kosztował akutat 600zł :-) )Dzięki takiemu własnie zabiegom "reanimacji" i determinacji zaangarzowaniu z naszej strony w naprawę klient oszczędza a my zyskujemy uznanie i jednoczesnie zarabiamy na przysłowiowy chleb. Owszem czasami się udaje naprawić na krótką mete, ale przeważnie naprawa przetrwa i długie lata. Dlatego zapytałem kolegów fachowców, czy jest szansa naprawy, czy ktoś już to robił. Kupiłem nowy - jest o.k. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9578225
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    "Serwis nigdy nie naprawia części, naprawa auta polega tam przeważnie na wymianach, czasami po kolei aż utrafi."
    To fajny ten Servis... No comments.Kto daje takim autoryzacje???Za co oni biorą ciężkie pieniądze??? Ponadto jak przyjdzie do zapłaty za servis, czemu klient płaci za wymianę częsci, która nie była uszkodzona???
    Naprawa przez wymianę na nowy jest najskuteczniejsza, ponadto zrzucasz z siebie odpowiedzialność za gwarancję tej częsci, gdyby znowu padła.Wszystko zależy od tego jak ważna jest dla operatora niezawodność i ciągłość spedycji bez przerw na awarie.W dużych, liczących sie firmach transportowych, gdzie auta jeżdżą 24h/dobę, nikt nnie pozwoli sobie na patenty, które obarczone są ryzykiem, że znowu auto zdefektuje.Przecież nie jesteś w stanie powiedzieć, ile naprawiona przez ciebie część wytrzyma, co? Może miesiąc, może tydzień, a może i wspomniane całe lata.Nie wiesz tego.
    Każdy szuka oszczędności, ale niestety w motoryzacji jest tak, że raz zrobiona oszczędność jest tylko pozorna, bo za chwilę znowu wydajesz kasę na naprawę tego samego.Nerwów nie policzysz.
  • #7 9580170
    miler80
    Poziom 34  
    Możnaby długo rozważać o naprawach w serwisach i o tych tylko z nazwy "serwis" ale to nie w tym temacie.... Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z awarią sterownika szyb, lusterek i podgrzewania w ciężarówce Daf 105. Użytkownik zauważył, że nie działają obie szyby, podgrzewanie oraz sterowanie lusterkami, a panel sterujący nie jest podświetlony. Po sprawdzeniu napięć przy sterowniku, użytkownik zastanawia się nad naprawą lub wymianą części. Odpowiedzi sugerują, że sterownik zawiera skomplikowane komponenty elektroniczne, które mogą być trudne do naprawy, zwłaszcza po zalaniu. Wiele osób zaleca wymianę na nowy, aby uniknąć problemów z niezawodnością, zwłaszcza w kontekście transportu, gdzie ciągłość operacji jest kluczowa. Użytkownik postanawia zakupić nowy sterownik, co jest zgodne z opinią innych uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA