logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zestaw kina domowego lub stereo do 6000 zł do salonu 32m2 – filmy i muzyka 40/60

corciarci 04 Cze 2011 15:20 2699 8
REKLAMA
  • #1 9575949
    corciarci
    Poziom 9  
    Witam wszystkich.
    Chciałbym zaciągnąć Waszej rady oraz poprosić o podpowiedź jak skompletować sobie zestaw do muzyki i kina.
    Poszukuję zestawu, który ma służyć zarówno do oglądania filmów jak i słuchania muzyki, mniej więcej 40/60.
    Melomanem nie jestem, ale zależy mi na nieco lepszej jakości muzyki.
    Powierzchnia jaką dysponuję to pokój (w kształcie prostokąta) połączony z aneksem kuchennym, razem o powierzchni 32m2, sam pokój to ok 20m2.
    Sprzęt nie będzie ustawiony w części kuchennej.
    Mam dylemat czy lepiej kupić zestaw kina domowego (5.1 albo 7.1 ale czy to ma sens do filmów z komputera?) czy lepiej stereo i jak później ten sprzęt rozmieścić w pokoju żeby był jak najlepszy efekt.
    Kwota jaka mogę przeznaczyć to ok. 6000 zł.

Pozdrawiam.
    Artur
    Załączniki:
    • Jaki zestaw kina domowego lub stereo do 6000 zł do salonu 32m2 – filmy i muzyka 40/60 plan.JPG (120.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9577261
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    stereo to stereo a kino to kino

musisz podjac decyzje czy tylko stereo czy jednak i kino

z takim budzetem mozna juz poszalec
    wszystko fabryczne czy moze namowisz sie na DIY (zrob to sam)

budzet jest na kolumny + amplituner?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9577975
    corciarci
    Poziom 9  
    Chyba jednak się zdecyduje na zestaw stereo. Jeśli chodzi o rodzaj muzyki to będzie bardzo różny. Ja np.: słucham Claptona, ACDC albo Dire Straits a żona woli coś z popu. Z tego co czytałem na forum do takiej różnej muzyki oraz filmów najlepiej się sprawdza amplituner Harman Kardon. Pytanie tylko jaki i jakie kolumny (ewentualnie subwoofer zeby filmy tez dawaly jakis efekt) do tego. Budzet jest na nowy amplituner i nowe kolumny (wszystko fabryczne).
  • #6 9578266
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    o subwooferze pomysl dopiero jak posluchasz kolumn
    jak odrazu myslisz o subwooferze to lepiej kupic duze kolumny i wtedy wyjdzie taniej a nawet lepiej

z kolumn to szczerze polecam http://www.stx.pl/fx-300.html
    kolumny o rewelacyjnym stosunku jakosc/cena
    brzmienie bardzo wyrownane z mocnym basem

niestety w twoim pomieszczeniu moze zabraknac basu wiec moglbys pomyslec o wiekszych kolumnach http://www.stx.pl/fx-200.html
    tu nadal cena/jakosc na wysokim poziomie
    calosc bardzo wyrownana, czysta gora, poprawna srednica itp. jednak przy nizszych poziomach glosnosci w/w AWXy maja wiecej basu... dopiero przy wyzszych glosnosciach wiekszy glosnik pokaze swoja przewage

zeby polecic cos innych marek trzeba by mocno w gore skoczyc z cena za same kolumny...

Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [Pablo]
  • #7 9579842
    corciarci
    Poziom 9  
    Na stronie harman kardon sa dostepne tylko 2 amplitunery stereo HK 3390 oraz HK 3490. Oba nie posiadaja wejscia HDMI. Nie ukrywam ze zalezy mi na tym wejsciu aby podlaczyc komputer. Czy istnieje jakas alternatywa? Jesli nie to z tych 2 amplitunerow ktory lepiej kupic? Cenowo jest tylko 250 zl roznicy.
  • #8 9580294
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Do czego potrzebujesz HDMI w amplitunerze stereo? Nie masz żadnego innego wyjścia w karcie dźwiękowej?
  • REKLAMA
  • #9 9580533
    corciarci
    Poziom 9  
    W laptopie mam tylko wyjście na słuchawki. Wystarczy to? Pod względem wiedzy o amplitunerach jestem zupełnie zielony. Do tej pory nie miałem z tym nic do czynienia.

Podsumowanie tematu

✨ Artur poszukuje zestawu audio-wideo do swojego pokoju o powierzchni 20m2, który ma służyć zarówno do oglądania filmów, jak i słuchania muzyki, z preferencją 40% filmów i 60% muzyki. Budżet wynosi 6000 zł. Użytkownik rozważa wybór między zestawem kina domowego (5.1 lub 7.1) a systemem stereo. W odpowiedziach podkreślono, że amplituner Harman Kardon jest dobrym wyborem, a użytkownik zastanawia się nad modelami HK 3390 i HK 3490, które nie mają wejścia HDMI. Użytkownicy sugerują, aby rozważyć kolumny STX, które oferują dobry stosunek jakości do ceny, oraz zwrócić uwagę na wielkość kolumn, aby uzyskać lepszy bas. Pojawiły się również pytania dotyczące podłączenia sprzętu do laptopa, który ma tylko wyjście na słuchawki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA