logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Casio EX-FH-20: Jak podłączyć wężyk spustowy i dobrać filtr polaryzacyjny?

Madrik 05 Cze 2011 13:56 699 0
REKLAMA
  • #1 9578656
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Mam małe pytanko, do osób orientujących się szerzej w temacie sprzętu do fotografii.

Posiadam Casio EX-FH-20 i chciałbym dołączyć do niego wężyk spustowy (robię czasem zdjęcia ze statywu o długim czasie naświetlania).

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć nawet informacji, czy jest w ogóle możliwość podłączenia wężyka do tego aparatu lub jakiegoś innego zdalnego spustu - nawet bezprzewodowego.
    Jeżeli jest, to czy jakiś konkretny model by pasował? Dedykowanego wężyka do tego aparatu nie znalazłem.

Aparat ma wejście mini USB A/V bodajże typ B (prostokątne, nie trapezowate).
    Ale używałem go kiedyś tylko do zgrywania zdjęć. Nie wiem, czy można tym wejściem sterować spustem.

Kolejna sprawa - czy są dostępne na rynku filtry polaryzacyjne o średnicy mocowania 40mm? lub zewnętrznej 38-39mm W/w aparat nie ma mocowania do filtrów, a chciałbym spróbować coś dobrać. Więc filtr musiałby wchodzić na wcisk na wysuwaną część końcową obiektywu, lub w środek, ale ta druga opcja raczej odpada z braku miejsca.

Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem?

Proszę uzupełnić tytuł postu- zgodnie z regulaminem pkt.3.1.15 [dzimi]
  • REKLAMA
REKLAMA