logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o mikrofonach BAOMIC BM-223R i SEKAKU WR202R do 500zł

cjevda 05 Cze 2011 16:24 6668 9
  • #1 9579171
    cjevda
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam. Zamierzam kupić zestaw mikrofonów (2szt koniecznie) i zastanawiam się na tymi :

BAOMIC BM-223R
    http://allegro.pl/mikrofon-bezprzewodowy-zestaw-baomic-bm-223r-i1630008322.html

lub

SEKAKU WR202R WR-202R
    http://allegro.pl/bezprzewodowe-mikrofony-sekaku-wr202r-wr-202r-i1630008292.html

Czy ktoś z Was używał tych mikrofonów?
    Jakieś opinie?
    Czekam również na inne propozycje (max 500zł)
  • Pomocny post
    #2 9579912
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1727
    Dorzuć trochę i kup zestaw Alphard ETP - 778 MV, lub ETP-780 MV 2 a nie pożałujesz.

Pozdrawiam.
  • #3 9583019
    cjevda
    Poziom 20  
    Co z żywotnością takich mikrofonów?
    Niektórzy piszą, że są podobne do SHURA ale czy to jest prawda?
    Czy duża różnica jest między VHF a UHF?
  • Pomocny post
    #4 9583358
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    cjevda napisał:
    Co z żywotnością takich mikrofonów?
    Niektórzy piszą, że są podobne do SHURA ale czy to jest prawda?
    Czy duża różnica jest między VHF a UHF?

Żywotność zależy od sposobu używania, a co do pasm:

UHF (Ultra High Frequency - ultra wysoka częstotliwość), zwane falami decymetrowymi - częstotliwość dla tego pasma wynosi 300-3000MHz, a długość fali 10-100cm.

VHF (Very High Frequency - bardzo wysoka częstotliwość), zwane falami metrowymi, ultrakrótkimi - częstotliwość dla tego pasma wynosi 30-300MHz, a długość fali 1-10m. Z uwagi na propagację jonosferyczną fale ultrakrótkie używane są zwłaszcza do łączności na mniejsze odległości, np. w tym zakresie działają telewizja naziemna, radiofonia, sieć pagerowa i systemy łączności lokalnej.

Na VHF masz więcej zakłóceń i dłuższe antenki :)

Poza tym wszystkim kieruj się ekonomią i szukaj nadajników na "paluszki" po 2zł, a nie na baterie 9V po 15zł.
  • #5 9583379
    cjevda
    Poziom 20  
    Więc jakie mikrofony poleciłbyś w cenie tak do 500-600zł ?
  • Pomocny post
    #6 9583982
    Marm
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    leeonP.H.U napisał:

Poza tym wszystkim kieruj się ekonomią i szukaj nadajników na "paluszki" po 2zł, a nie na baterie 9V po 15zł.

Ee tam. Używam mikrofonów Shure z nadajnikami T1 i T2, odbiornik T4 - tania seria Shure. Nadajniki są na baterie 9V i nie widzę z tym żadnego problemu.
    Jeśli kupisz mikrofon zasilany z baterii 9V to kup sobie akumulatory i to jest najlepsze rozwiązanie. I nie szalej z jakimiś nie wiadomo jak markowymi. Wszystkie markowe Panasonic, Varty itp wymiękły po kilkukrotnym ładowaniu. Kupiłem Akku ViPow za połowę ceny i działają ze 3 lata non stop ładowane.
    Pomimo że akumulator ma 8,4V nadajniki pracują poprawnie przez 3-4 godzin.
    Oczywiście kup porządną ładowarkę z ΔV i powinno być ok.

No chyba że Leoon miał na myśli kup na paluszki ale stosuj akumulatory to może.
    Mam małe doświadczenie z mikrofonami zasilanymi paluszkami, ale te mikrofony co miałem okazję widzieć w akcji to "siorbały" akumulatory strasznie. To był jakiś niezły model Sennheiser'a.

Co do mikrofonów to za te pieniądze nie patrz na markę tylko na konkretny model i egzemplarz.
    Miałem w ręce jakieś tanie AKG (strasznie plasticzane) i jak brałem je do ręki to radio grało w głośnikach :) Najlepiej kup w sklepie gdzie Ci to podłącza i sobie sprawdzisz.
  • Pomocny post
    #7 9584099
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Marm napisał:

Ee tam. Używam mikrofonów Shure z nadajnikami T1 i T2, odbiornik T4 - tania seria Shure. Nadajniki są na baterie 9V i nie widzę z tym żadnego problemu.
    Jeśli kupisz mikrofon zasilany z baterii 9V to kup sobie akumulatory i to jest najlepsze rozwiązanie. I nie szalej z jakimiś nie wiadomo jak markowymi. Wszystkie markowe Panasonic, Varty itp wymiękły po kilkukrotnym ładowaniu. Kupiłem Akku ViPow za połowę ceny i działają ze 3 lata non stop ładowane.
    Pomimo że akumulator ma 8,4V nadajniki pracują poprawnie przez 3-4 godzin.
    Oczywiście porządną ładowarkę z ΔT i powinno być ok.

Poniekąd kolega ma rację ale tylko jeżeli chodzi o karaoke lub inne zastosowania amatorskie, z akumulatorem jest problem jego nieprzewidywalności bo z biegiem czasu żywotność się skraca i np. podczas jakiegoś przemówienia słabo wygląda jak ekipa biega i wymienia baterię bo akurat padła, ja nie mogę sobie na to pozwolić i nie widziałem u nikogo z kim współpracuję żeby używał akumulatorów.
    W tej cenie to nie za wielki masz wybór ale poszukaj AKG WMS40 jest to całkiem przyzwoity zestaw, a ostatnio znajomy który ma sklep w Lublinie mówił że firma AKG robi wyprzedaże tej serii bo wchodzi mowa, więc poszukaj a może gdzieś znajdziesz.
    Pozdrawiam Grzesiek
  • Pomocny post
    #8 9584671
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1727
    Za tą kasę kupi AKG single set. Za dual set trzeba dać koło 1000 zł, jednak zgodzę się że warto, tyle że AKG WMS 40 PRO Vocal Dual, nie presenter.
    Co do zasilania nadajników, owszem na dużej estradzie tylko dobre baterie, na małej ekonomiczniejsze są akumulatorki. Jeden w nadajniku, drugi w ładowarce.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 9591156
    Marm
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    No jasne, na poważnej scenie tylko baterie, ale skoro kolega chce kupić mikrofon bezprzewodowy za 500zł to raczej na poważnej scenie nie będzie go stosował stąd moja uwaga o akumulatorach :)
    Zaczynamy trochę offtop'a robić.
  • #10 9591193
    cjevda
    Poziom 20  
    to ma być tylko do robienia konkursów, ewentualnie jak będę chodził po sali.... nie będzie na nich śpiewane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat mikrofonów BAOMIC BM-223R i SEKAKU WR202R, zwracając uwagę na ich zastosowanie w różnych sytuacjach, takich jak konkursy czy wystąpienia publiczne. Wskazują na różnice między mikrofonami VHF a UHF, podkreślając, że UHF oferuje lepszą jakość sygnału, ale VHF jest bardziej podatny na zakłócenia. Użytkownicy sugerują również alternatywy, takie jak zestawy mikrofonów AKG WMS40, które są dostępne w podobnym przedziale cenowym. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zasilania mikrofonów, wskazując na zalety i wady akumulatorów w porównaniu do baterii 9V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA