logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mikrofony BAOMIC BM 223 R są lepsze od ALPHARD ETP-778MV?

KacperSzczecin 30 Gru 2017 23:13 2862 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mikrofony bezprzewodowe BAOMIC BM 223 R będą stabilniejszą i mniej podatną na zakłócenia alternatywą dla ALPHARD ETP-778MV?

Nie ma podstaw, by uznać BAOMIC BM 223 R za lepsze od ALPHARD ETP-778MV; ich praca w paśmie VHF może powodować jeszcze większe problemy z zakłóceniami. Wskazano, że VHF jest wykorzystywane przez cyfrową telewizję i radio, np. MUX 8 nadający w okolicach 184,5–198,5 MHz z mocą około 20 kW, więc lokalne nadajniki mogą uniemożliwić stabilną pracę zestawu [#16925877] Alphardy również pracują w paśmie zajętym obecnie przez LTE, dlatego oba rozwiązania są ryzykowne pod względem zakłóceń [#16925877] Zamiast kierować się podobieństwem obudowy lub stacji odbiorczych, należy wybierać systemy renomowanych producentów pracujące w pasmach przeznaczonych dla mikrofonów bezprzewodowych [#16925877] W budżetowej klasie jako możliwe kompromisy wymieniono zestawy t.bone, LD Systems lub AKG, ale podkreślono, że za około 1000 zł za dwa markowe zestawy wybór jest ograniczony [#16936942][#16937040]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16925557
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    Witam,
    Szukam dla siebie tanich mikrofonów do "ekstremalnych" zadań :)
    Pracuję w tej chwili na bezprzewodowych mikrofonach ALPHARD ETP-778MV, ale natknąłem się na mikrofony BAOMIC BM 223 R, które łudząco przypominają Alphardy, a i stacja odbiorcza jest prawie identyczna.
    Stąd moje pytanie, czy używał ich ktoś kiedykolwiek i czy warto? Nie chodzi mi o wysoką jakość dźwięku, ale o to, żeby nie szumiały, nie przerywały i nie trzeszczały jak to mają w zwyczaju tanie mikrofony.
    Z góry dzięki za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 16925877
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Już używanie mikrofonów Alpharda ETP-778 jest dość ekstremalne, w szczególności że pracują one w paśmie obecnie zarezerwowanym dla LTE.
    Te drugie BAOMIC z tego co widzę są jeszcze bardziej ekstremalne, bo pracują w paśmie VHF, które zarezerwowane jest dla cyfrowej telewizji i radia. Dla przykładu w Szczecinie taki nadajnik MUX 8 pracuje na 184.5MHz i grzeje w eter z mocą 20kW, zasięgiem pokrywa pewnie promień 100km. Z drugiej strony jest MUX 8 z Zielonej Góry na 198.5MHz i ten grzeje z mocą 22kW. Ciekawe co nadają w tym paśmie Niemcy. W każdym razie życzę powodzenia w użytkowaniu mikrofonów tym paśmie. :)

Jeśli chcesz uniknąć problemów z użytkowaniem sprzętu, to kup urządzenia renomowanych producentów (Shure, AKG, Sennheiser, Audio Technika itd.), pracujące w pasmach do tego celu przeznaczonych.
    Tutaj niestety nie ma drogi na skróty.
  • #3 16926845
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    Na shurach i AKG pracuje w innym miejscu i szczerze to nie widzę różnicy między Alphardami, a shurami :) mikrofony wyglądają identycznie, różnią się tylko stacje odbiorcze, a brzmią prawie tak samo. Wiem, że "profesjonalizacja" sprzętu jest ważna, ale nie odważę się dać shura grupie uczniów z podstawówki, stąd moje pytanie o te tanie mikrofony, bo może ktoś z forum ich już używał :)
  • #4 16927414
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Tylko, że SHURE wytrzyma więcej.... No i podstawową sprawę poruszył Kol.Artur k. - możliwość zakłóceń.
  • #5 16928221
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1725
    Jak nie widzisz różnicy:
    KacperSzczecin napisał:
    między Alphardami, a shuram

to współczuję. :-)
    Wiele lat temu, sam szukałem taniego mikrofonu dla tzw. publiki. Przetestowałem wiele "marek" i modeli. Fakt, wybrałem z tego badziewia jeden i po kilku modyfikacjach działa do dziś, ale już dawno go nie używam i od jakiegoś czasu mam do tego PG24/PG58.
    Nie ma sensu inwestowanie w zestaw VHS a jak już koniecznie chcesz tani a w miarę przyzwoity zestaw, to popatrz na stronie Thomanna na the Tbone. Też tanie, ale jak firmuje to Thomann, to totalne badziewie to nie będzie.

Pozdrawiam.
  • #6 16928256
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Nie bierz do siebie, ale jeżeli nie widzisz różnicy między Shurem, a Alphardem, to znaczy że albo nie masz prawie żadnych wymagań, albo słabo słyszysz. Shure PG58 jakoś tam działa, natomiast zdecydowanie polecam Shure SM58, bez kombinowania i ryzyka, że w najmniej oczekiwanym momencie pokaże Ci figę z makiem. Pasmo, dynamika i solidne wykonanie, to jest to czego potrzebujesz (tylko może jeszcze tego nie wiesz). Pozdrawiam.
  • #7 16928357
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    yogi009 napisał:
    ...to znaczy że albo nie masz prawie żadnych wymagań, albo słabo słyszysz...

Raczej nie mam wymagań :) Nie jest mi potrzebny aż tak drogi sprzęt na salę ze sceną i widownią na 300 osób. Nie mam nawet za bardzo na czym tego słyszeć bo mam tam 2 kolumny Alto Professional TX15 i do tego mikser peaveya. Publiczność nigdy na dźwięk nie narzekała, a wręcz ktoś mi kiedyś powiedział: "w końcu na tej sali da się coś zrozumieć", bo podobno mieli fatalnego realizatora (na sali panuje spory pogłos), co też zauważyłem ja, bo nie było mnie tam 4 lata, a przez sprzęt jakby tornado przeszło...
    Wszystkie grille na mikrofonach pogięte, mikroporty połamane, zgubione zasilacze, pourywane końcówki kabli, a pozostałe wrzucone tak, że pół dnia zajęło mi ich rozplątywanie... Dobrze, że przynajmniej zgubili klucz do szafy ze statywami, bo te ostały się przez 4 lata w dobrym stanie, tak jak je zostawiłem :)

Boję się tam używać swojego sprzętu... i dlatego nie widzę sensu kupowania tam czegokolwiek droższego, bo nie wiem ile tam będę.

Z kolei w drugim miejscu mam 2 mikrofony Shure BLX2/SM58, ale tam sprzęt jest bardzo szanowany i nie ma obawy przed jego używaniem.
  • #8 16928617
    yogi009
    Poziom 43  
    KacperSzczecin napisał:
    Raczej nie mam wymagań

Jeżeli tak, to te Azusy są doskonałym wyborem :-)
  • REKLAMA
  • #9 16928710
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    yogi009 napisał:
    Jeżeli tak, to te Azusy są doskonałym wyborem :-)

Akurat Azusa to porażka...
    Powiedzmy, że jakość dźwięku jest ok, ale cały czas nieznośnie trzeszczą, a tego chciałbym uniknąć i tego problemu nie mają Alphardy
  • REKLAMA
  • #10 16928905
    yogi009
    Poziom 43  
    Przejęzyczyłem się, tak rzadko wymieniam nazwy mikrofonów na "A" (no... są dwa wyjątki oczywiście), że pomyliłem Alpharda z Azusem :-)
  • REKLAMA
  • #11 16928977
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    yogi009 napisał:
    ...pomyliłem Alpharda z Azusem :-)

Z Azusy miałem kiedyś mikroporty, ale szybko wymieniłem je na Novoxy.
    Azusa niestety się nie nadaje :/
  • #12 16929375
    Artur k.
    KacperSzczecin napisał:
    Nie jest mi potrzebny aż tak drogi sprzęt na salę ze sceną i widownią na 300 osób. Nie mam nawet za bardzo na czym tego słyszeć bo mam tam 2 kolumny Alto Professional TX15 i do tego mikser peaveya.

W niejednej knajpie z nagłośnieniem sufitowym 100V widywałem (i widuję) mikrofony renomowanych producentów.

KacperSzczecin napisał:
    Publiczność nigdy na dźwięk nie narzekała

Kiedyś zaczną...

KacperSzczecin napisał:
    Boję się tam używać swojego sprzętu... i dlatego nie widzę sensu kupowania tam czegokolwiek droższego, bo nie wiem ile tam będę.

Mam wrażenie, że próbujesz znaleźć wymówkę i usprawiedliwienie dla bylejakości.
    Swój sprzęt przynoś przed imprezą i zabieraj po imprezie i wówczas nikt niczego nie zniszczy - to po pierwsze. Po drugie - jeśli mikrofony mają być dla domu kultury czy gdzie Ty tam pracujesz, to niech Ci je kupią na fakturę. Przynajmniej będą mieli coś porządnego, a Ty nie będziesz musiał swoich używać.
  • #13 16929509
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    Ze swoim sprzętem dokładnie tak robię, natomiast sprzęt który tam jest, a na nim pracuję samoistnie niszczeje...
    Zgłaszałem już prośbę o mikrofony, ale jak to u prywaciarza bywa dostałem odpowiedź, że z tego co widzą to mikrofony są i nie są potrzebne inne. Tłumaczenia o jakości nie docierają...
    Może spróbuję do nich dotrzeć podając też wasze argumenty :) W tygodniu tam będę to na pewno wspomnę coś o "rozwoju" :)
  • #14 16929530
    DjMapet
    Poziom 43  
    Uuuu, z nowobogackim dorobkiewiczem może być ciężko. :-(
    Też mi kiedyś jeden polecił kupić tanie bezprzewody, chociaż nierzadko konferowała u niego nawet krajowa wierchuszka, to argumenty o jakości i trwałości do niego nie docierały. Jak ja dla niego coś robiłem, to brałem swoje graty.

Spróbuj przynajmniej wydębić kasę na AKG mini a jak nie, to bierz t.bone - nie są złe.

Pozdrawiam.
  • #15 16929547
    Artur k.
    DjMapet napisał:
    Spróbuj przynajmniej wydębić kasę na AKG mini

Akurat na te to szkoda kasy. :) Jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.
  • #16 16930048
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Chytry dwa razy płaci. Tak było zawsze i (niestety) jest nadal... Człowiek jest w stanie wydać kupę kasy na furę na bajerze, ale na benzynie już oszczędza - "przecież jedzie"...
    Tak samo jeśli chodzi o sprzęt - Nikt ni jest w stanie przetłumaczyć laikowi że powinien wydać dwa razy więcej by móc korzystać trzy razy dłużej i z kilka razy lepsza jakością - "mikrofon jest mikrofon"...
    Sam wielokrotnie miałem podobny problem jak i Autor tematu - czasem pomagało tłumaczenie, czasem odmowa wykonania imprezy (z tym, ze tu trzeba ostrożnie, bo zawsze się znajdzie jakiś Henio co to zrobi nawet na tym co jest za piwo...), a czasem przedstawienie chłodnej kalkulacji.
    Ja po jakimś czasie po prostu odpuszczałem wszelkie próby tłumaczenia że tak by było lepiej - i jak miałem robić imprezę - wolałem brać swój sprzęt - nawet jeśłi miałby być częściowo w koszty nie wliczony. Owszem - tracę na kasie, ale mam spokojną głowę, ze nie będzie problemów.
    Kiedyś miałem grać dość duży bal (jakieś 1000 osób w sali jednego z bardziej renomowanych hoteli) - na miejscu w sali był zainstalowany system nagłośnieniowy, więc zleceniodawca nie rozumiał potrzeby bym brał własne nagłośnienie (a raczej, że będzie musiał za nie płacić). Jakoś udało się przekonać że będzie mniej problemów bo nie będzie potrzeba zatrudniać miejscowego "akustyka" (przysłowiowa "złota rączka" co to i żarówkę umie wymienić i wie gdzie nacisnąć, żeby grało). Nanosiłem się jak wielbłąd, nasapałem ale miałem spokojną głowę przez całą imprezę a po niej dowiedziałem się, ze jednak miałem rację - moje "nagłośnienie lepiej grało".
  • #17 16930418
    DjMapet
    Poziom 43  
    Artur k. napisał:
    Akurat na te to szkoda kasy. :) Jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.

To zaproponuj coś lepszego, firmowego w tej (ok. 380PLN) kasie. :-)
    Parę lat temu testowałem i mimo iż miał nieco mniejszą czułość, to brzmieniowo (ogólnie) nie wypadł gorzej od PG24/PG58. Polecałem wielu i nie zgłaszali jak dotychczas zastrzeżeń.
    Jakość wykonania - jak za tą kasę - jest wg mnie na przyzwoitym poziomie. Chyba że przez te lata się coś zmieniło?. Jedyne co, to nie bardzo mi odpowiada ich design, jest trochę taki zabawkowy. :-)

Pozdrawiam.
  • #18 16930482
    yogi009
    Poziom 43  
    DjMapet napisał:
    To zaproponuj coś lepszego, firmowego w tej (ok. 380PLN) kasie.

Budżetowe AKG mają większą od Shure'a tendencję do sprzęgania. To oczywiście moja subiektywna ocena wynikająca z własnych doświadczeń.
  • #19 16930692
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    Na AKG mini też miałem okazję pracować i właściwie było wszystko dobrze.
    Nie rozpatrywałem ich jednak nigdy dla siebie bo po prostu mi się nie podobają :P
    Jakoś nie przemawia do mnie ich "smukły" kształt i bardzo rzucające się w oczy plastikowe wykonanie, ale może lepsze to niż nic... podsunę pomysł w firmie i zobaczymy co da się zrobić :)
  • #20 16930766
    Artur k.
    DjMapet napisał:
    To zaproponuj coś lepszego, firmowego w tej (ok. 380PLN) kasie.

W tej cenie niczego normalnego kupić się nie da, bez względu na to jaki ma znaczek.
    DjMapet napisał:
    Parę lat temu testowałem i mimo iż miał nieco mniejszą czułość, to brzmieniowo (ogólnie) nie wypadł gorzej od PG24/PG58. Polecałem wielu i nie zgłaszali jak dotychczas zastrzeżeń.
    Jakość wykonania - jak za tą kasę - jest wg mnie na przyzwoitym poziomie. Chyba że przez te lata się coś zmieniło?.

Brzmieniowo one są całkiem dobre, tylko niestety jak pisałem problemem jest jakość wykonania, dość łatwo ułamują się włączniki w nadajnikach, spotkałem się też z urwanymi przewodami od wkładki (bo komuś upadło), w odbiornikach klasyką jest luzowanie się anteny i potem się majta. Zdarza się też że się rozstrajają i bez serwisu nic z tym nie zrobisz.
    Generalnie te mikrofony cierpią na wszystkie przypadłości urządzeń w tej cenie, a to że mają znaczek AKG niczego nie zmienia.
    Jedyny ich plus (w stosunku do innej tanizny) jest taki, że pracują w paśmie radiowym przeznaczonym do tego celu i żadne komercyjne nadajniki nie będą powodowały zakłóceń lub w ogóle uniemożliwiały pracy.
    Natomiast niestety jakość wykonania różnych urządzeń spada na łeb na szyję, niewykluczone że kilka lat temu robili lepsze. Współczesne jak biorę do ręki to mam wrażenie, że ze strachu się rozpadną.
  • #21 16936902
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    Po części się udało :)
    Mam znaleźć zestaw 2 mikrofonów do 1000 zł, czy jesteście w stanie coś podpowiedzieć?
  • #22 16936942
    DjMapet
    Poziom 43  
    Za dużo, by zdechnąć, za mało, by żyć. :-)
    jak nie chcesz t.bone, to z firmowych wystarczy Ci ta kasa na coś z LD, DB, no i ew.
    AKG.
    Spróbuj wytargać jeszcze dwie stówki i kup Shure dla vipów + t.bone dla publiki.

Pozdrawiam.
  • #23 16937040
    Artur k.
    1000zł na dwa to nadal marnie. Jeszcze kwestia czy netto, czy brutto choć w sumie nawet za 1000zł netto ciężko coś markowego kupić. Z podwójnych AKG jest chyba tylko WMS mini 2, Shure ma kilka podwójnych ale na nie trzeba wydać 2x tyle (i to netto). Sennheiser chyba w ogóle nie robi takich rzeczy. Trzeba raczej patrzeć na pojedyncze i tutaj z dobrej jakości urządzeń to ciężko za 1000zł nawet jeden zestaw kupić.
    Zostają niestety wynalazki typu Samson, LD System, ale niestety nie wiem do czego to się nadaje. Jakieś samsony kiedyś miałem w ręku, gadały nawet nieźle, ale z tego co pamiętam wykonane z chamskiego plastiku. Jak z trwałością - nie mam pojęcia.
  • #24 16941321
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)
    Dzięki temu uda się sprofesjonalizować choć trochę mini wytwórnię hałasu :)
    Ostatecznie udało mi się znaleźć gościa co sprzedał 2 używane mikrofony Shure PG4 w cenie 500 zł za sztukę (po długich negocjacjach).
    We wtorek testy :)
    Teraz na pewno PG4 zostaną na scenie, a Alphardy będą chodziły po publiczności.
  • #25 16941668
    Artur k.
    KacperSzczecin napisał:
    Ostatecznie udało mi się znaleźć gościa co sprzedał 2 używane mikrofony Shure PG4 w cenie 500 zł za sztukę (po długich negocjacjach).

A w jakim paśmie? Bo jeśli pracowały w paśmie 790-860MHz (jak wiele tego typu urządzeń jeszcze 3-4 lata temu) to jest problem, bo obecnie tutaj pracuje LTE i będziesz miał ogromne problemy z poprawnym działaniem.
    Niewykluczone że właśnie dlatego ktoś ten zestaw sprzedawał. ;)
  • #26 16942694
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    Pasma nie podał, w sumie nie mają nawet nalepek, żeby to sprawdzić, ale pierwsze testy za mną i jestem na prawdę pozytywnie zaskoczony :)
    Zero zakłóceń, a dźwięk bardzo czysty
  • #27 16943098
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    KacperSzczecin napisał:
    Pasma nie podał, w sumie nie mają nawet nalepek, żeby to sprawdzić

Nie ma oznaczeń ani na odbiornikach, ani w pojemniku na baterie mikrofonów?
  • #29 16944415
    KacperSzczecin
    Poziom 4  
    No właśnie niestety nic a nic...
  • #30 16944427
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nalepka jest i na spodzie odbiornika, jak i na podstawie pojemnika baterii nadajnika. Przed chwilą próbowałem je ruszyć i powiem tylko, że musiał się bardzo postarać, by je usunąć - pewnie po ich podgrzaniu, bo na zimno ani rusz.
    Mój pracuje bez problemów w paśmie 854-856 MHz.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje tanich mikrofonów do ekstremalnych zadań, obecnie korzystając z bezprzewodowych mikrofonów ALPHARD ETP-778MV. Zastanawia się nad mikrofonami BAOMIC BM 223 R, które wyglądają podobnie do Alphardów. W dyskusji poruszono kwestie jakości dźwięku, zakłóceń oraz trwałości sprzętu. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z zakłóceniami w paśmie VHF, w którym pracują BAOMIC, oraz na wyższość renomowanych marek, takich jak Shure, AKG, Sennheiser, i Audio Technika. Wskazano również na możliwość zakupu używanych mikrofonów Shure PG4, które okazały się pozytywnie oceniane pod względem jakości dźwięku i braku zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA