logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Disk boot failure, insert system disk and press Enter.

sebaele22 05 Cze 2011 16:54 12808 16
  • #1 9579264
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam, od paru dni mam problem z komputerem to znaczy nie chce się uruchomić za 1 razem pojawia się komunikat: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER, a jak już się uruchomi to strasznie się zacina i tylko reset pomaga :|.

Program HD Tune pokazuje coś takiego:

Czy to oznacza że dysk jest już do wymiany?

Pozdrawiam
  • #3 9579390
    sebaele22
    Poziom 30  
    Zerowanie raczej odpada nigdy tego nie robiłem, niepokoją mnie również napięcia wychodzące z mojego zasilacza PowerFox: Przewody czerwone 5,27V, żółte 12,27V, pomarańczowe 3,34V.
  • #4 9579418
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jeśli nie zrobisz zerowania to dysk nie nadaje się do użytku. Zerowanie wyczyści sprawę z sektorami oczekującymi na realokacje.
  • #5 9579454
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ok poczytam troszkę na ten temat i zobaczę co uda mi się zdziałać :-), a co sądzicie o tych napięciach?
  • #6 9580424
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    wzorcowanym miernikiem mierzyłeś te napięcia ?
  • #7 9604429
    sebaele22
    Poziom 30  
    Nie.
  • #8 9605591
    procekkk
    Poziom 24  
    podaj jakim miernikiem robiłeś pomiar bądź jaka ona ma dokładność w danym zakresie pomiarowym
  • #9 9606056
    sebaele22
    Poziom 30  
    KOBAN KM830L
  • #10 9624015
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam ponownie, dziś u znajomego nagrałem program MHDD na płytę CD-R ale u mnie niestety nie chce się zbootować a na cd widnieje coś takiego:

Dodam że przed ściągnięciem rozpakowałem plik.
  • #11 9625048
    procekkk
    Poziom 24  
    Jeżeli ten plik na rozszerzenie ISO to miałeś nagrac ten obraz na płyte a nie tak jak prawdopodobnie to zrobilems obraz plyty nagraleś na płyte...musisz w programie do nagrywania wybrac "nagraj obraz ISO" badz cos podobnego :)
    pozdr
  • #12 9625352
    sebaele22
    Poziom 30  
    A może mi ktoś powiedzieć jak to nagrać programem Nero Essentials? Kurcze szukam ale nic takiego nie znalazłem.
  • #13 9626848
    procekkk
    Poziom 24  
    nero ma opcje nagrywania obrazu iso
    ew zainstaluj CDexpertXP - darmowy, prosty, funkcjonalny
  • #14 9627295
    12kamaszek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    sebaele22 napisał:
    A może mi ktoś powiedzieć jak to nagrać programem Nero Essentials? Kurcze szukam ale nic takiego nie znalazłem.

Nagranie pliku iso nie zawsze skutkuje tym iż płytka jest botowalna , w linku znajdziesz poradnik jak sprawdzić czy płytka jest botowalna ewentualnie jak ją utworzyć.To co masz na płytce to spakowany plik musisz go rozpakować . i ponownie nagrać oczywiście jeżeli to będzie plik o rozszeżeniu iso .
    http://peb.pl/windows/243078-poradnik-komputerowy-dla-kazdego-instalacja-formatowanie.html
  • #15 9627828
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam, udało mi się nagrać obraz iso po wybraniu w programie: Nagraj obraz na dysku :-). Kolejne pytanie to jak ustawić Master na dysku WD1600AAJS skoro dysk nie posiada żadnych zworek, a z tego co wyczytałem to podczas zerowania dysk powinien być ustawiony na Master.
  • #16 9629431
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dziś wykonałem zerowanie ale zerowanie ukończyło się po niecałej godzince :-(, czy tak powinno być?

Przedstawiam S.M.A.R.T z programu MHDD:

• #17 13360338
    kolanex
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Od praktycznie samego rana walcze z tym problemem , jeszcze dzisiaj moj PC dzialal normalnie. Gdy chce uruchomic system to wyskakuje mi blad ''disc boot failure insert system disk and press enter'' nie mam pojecia jak zlikwidowac ten problem. Dodam tylko ze :
    1. sprawdzilem czy dysk pracuje ( słysze ze tak )
    2. sprawdzilem podlaczenie dysku - wszystko ok
    3. w biosie ustawialem bootowanie z plyty i z dysku , nadal ten sam blad
    Gdy wkladam plyte instalacyjna systemu przy tym bledzie to zaczyna startowac i na tym koniec bo robi sie black screen i tylko reset pcta dziala. Raz nawet udalo sie nie wiem jakim cudem odpalic , probowalem zainstalowac system lecz sie nie dalo poniewaz komputer nie zlalazl sterownikow do dysku czy cos w tym stylu - wiec formata tez nie moge zrobic
    Nawet wkladalem dysk zawiniety w t-shirta do lodowki ,nadal bez zmian.
    Zastanawiam sie tylko czy jest to wina dysku , niestety nie mam 2go komputera w domu zeby sprawdzic czy ten dysk faktycznie dziala jak nalezy i dlatego zastanawiam sie nad kupnem nowego dysku -ale do konca nie jestem przekonany czy to tez zadziala , bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc w tym problemie , pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się poprawnie, wyświetlając komunikat "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER". Po kilku próbach uruchomienia, komputer działa, ale zacina się, co wymusza reset. Program HD Tune wskazuje na potencjalne problemy z dyskiem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie taśmy sygnałowej, złącza dysku oraz napięć zasilacza. Pojawia się również temat zerowania dysku, co może pomóc w usunięciu sektorów oczekujących na realokację. Użytkownik próbuje nagrać program MHDD na płytę CD, co prowadzi do dyskusji na temat poprawnego nagrywania obrazów ISO. W końcu użytkownik wykonuje zerowanie dysku, ale proces kończy się po krótkim czasie, co budzi wątpliwości co do stanu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA