logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

fail boot failutre... - nie moge odpalic kompa wyskakuje komunikat fail boot fai

minopl5 25 Maj 2017 20:45 822 6
  • #1 16495669
    minopl5
    Poziom 7  
    Siema Mam problem z komputerem, od kilki dni podczas pracy przy nim zaczal mi sie wieszac, wieszac tak, ze ani kursor myszki ani klawiatura nie reagowala. kilka resetow pomoglo, az do dzis. gdy odpalam kompa wyskakuje komunikac DISK BOOT FAILURE INSERT SYSTEM DISK AND PREES ENTER. wczoraj gdy znow mi sie zacial komputer postanowilem go troszke przeczyscic, wiatraczek od procka. kosci ram. itp. moze cos naruszylem? chc wydaje mi sie ze wszystko jest na swoim miejscu. ktos mial tez taki problem badz zna rozwiazanie prosze o pomoc
  • #2 16495674
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Bios wykrywa dysk?
  • #3 16495677
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Przyjrzyj się pracy dysku twardego.
  • #4 16495694
    minopl5
    Poziom 7  
    wszedlem w BIOD- advanced bios features-hard disk boot prioriti to tu mial mi sie pokazac? bo mam tylko bootable add in cards

Dodano po 9 [minuty]:

przy odpalaniu kompa wcistaklem f12 w celu ustawienia botowania , zaznaczylem hard disk i znow wyswietlilo mi sie bootabe ad in cards i nic innego czy to oznacza, ze nie wyszukuje mi dysku twardego? kable wydaja sie dobrze podpiete

Dodano po 18 [minuty]:

wszedlem w standartcmos i wszedzie jest none, wnioskuje ze nie wykrywa dysku twartego. jaka moze byc tego przyczyna da sie cos z tym zrobic?
  • #5 16495820
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sprawdz czy dysk jest dobrze podlaczony, jezeli masz mozliwosc to mozesz tez sprawdzic dysk w innym komputerze.
  • #6 16495895
    minopl5
    Poziom 7  
    Wlasnie nie mam takiej mozliwosci. Ale grzebie w nim i grzebie i patrze, ze czasem wykrywa go w biosie ale i tak dalej nie idzie. Przed chwila udalo mi sie wejsc w napraw system czy cos takiego( zalecane) ale stanelo

Dodano po 4 [minuty]:

Kilka razy pod rzad nie wyskakiwal ten komunikac boot failure tylko szlo dalej ale zacinka przy trwa uruchamianie systemu windows. Myslisz ze format cos da? Moze twardziel juz ma jakies bad sektory
  • #7 16495914
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To jak juz wykryje to sprawdz stan smart np. przy pomocy mhdd, jezeli dysk jest uszkodzony to go wymien na sprawny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który od kilku dni zawiesza się, a obecnie wyświetla komunikat "DISK BOOT FAILURE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER". Po próbie czyszczenia wnętrza komputera, użytkownik zauważył, że BIOS nie wykrywa dysku twardego, co potwierdzają ustawienia w BIOSie, gdzie widnieje "none". Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń dysku oraz jego stanu, a także użycie narzędzi do diagnostyki, takich jak MHDD, aby ocenić ewentualne uszkodzenia dysku. Użytkownik rozważa możliwość formatowania dysku, obawiając się o obecność bad sektorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA