logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z TV SAMSUNG LCD LE32A451 - Pionowe pasy na panelu

Zbyszek78lcd 05 Cze 2011 20:18 1557 4
REKLAMA
  • #1 9579989
    Zbyszek78lcd
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z telewizorem Samsung LE32A451.
    Na jego ekranie pojawiły się pionowe pasy od góry do dołu, na całej długości ekranu. Żauważyłem to wczoraj, tym bardziej byłem zdziwiony, bo czegoś takiego wcześniej nie było a tym samym mocno podkur..... Pasów jest 6, choć mam wrażenie że na pierwszym od lewej są też bardzo słabo widoczne inne paski. Najbardziej widoczny z tych 6 jest drugi od lewej. Wszystko widać na zdjęciach. Ich zauważalność zależna jest od jakości obrazu i kolorów i co ważne, występują w każdym przypadku - czyli na kanałach TV, DVD, PS3 jak również przy braku sygnału.

Wykonałem 4 zdjęcia:
    1. Na filmie DVD - widać 6 pasów.
    2. Menu podłączonej konsoli PS3 - wyraźnie widać regularnie rozstawione 6 pasów.
    3. W trakcie gry na PS3 - najbardziej widoczny drugi pas od prawej. Martwią mnie też te łuki na niebie, które w trakcie gry poruszają się w miare ruchów pojazdu, a których zdaje się wcześniej nie było :/
    4. Przy braku sygnału - drugi od lewej wyraźny jak w pysk strzelił, jest tak zawsze wyraźny na ciemnym tle.

Na google nie znalazłem identycznego przypadku, czyżby jednak wszystko wskazywało na sypanie się matrycy?
    TV kupiony w marcu 2009 roku (od 3 miesięcy już nie na gwarancji).
    Informacje z naklejki z tyłu TV:
    Model: LE32A451C1
    Model Code: LE32A451C1XXC
    Type No.: LE32A451

Typ panelu (przepisany z trybu serwisowego):
    Type: 32A AG 8
    Z tego co wiem ten typ matrycy to produkcja Samsunga.

Poniżej zdjęcia:

Nr.1:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Nr.2:

Nr.3:

Nr.4:

Dziękuję za wszystkie ewentualne odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 9580072
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Na początek należało by posprawdzać prawidłowość kontaktów pomiędzy płytką sygnałową a T-con, i pomiędzy T-con a matrycą. Po tym zabiegu, jeżeli nie będzie dobrych rezultatów to pozostanie wymiana matrycy.
  • REKLAMA
  • #3 9580146
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Czujesz się na siłach sam to naprawiać? Masz odpowiednią wiedzę, przyrządy, ewentualnie moduły na podmianę? Jeśli nie, to oddaj do naprawy temu, kto tym dysponuje.
  • REKLAMA
  • #4 9580511
    Zbyszek78lcd
    Poziom 2  
    Nie, nie czuję się na siłach. Ale też nie sugeruj, że zamierzam grzebać w tym TV. Z pewnością oddam do naprawy fachowcowi. Chciałbym jednak przedtem wiedzieć o cho chodzi. Zależy mi aby określić powagę tej usterki i odpowiednio do tego znaleźć adekwatnego fachowca.
    Myślisz że to może być elektronika? Może tak jak Jakant napisał prawidłowość styków? Bo co innego padająca matryca.
  • #5 9580540
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Możesz być pewny, że na odległość nikt Ci nie powie, co konkretnie jest uszkodzone. Może moduł, może matryca, może jeszcze coś. Daje Ci coś taka "precyzyjna" odpowiedź?
    Ja nie sugeruję, że chcesz grzebać w TV. To jest Forum dla tych, którzy zajmują się naprawą TV, a skoro Ty naprawiać nie chcesz, temat trafia tam, gdzie jego miejsce, tzn. do kosza.
REKLAMA