Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony CDX-F5500 zwęglone diody zenera przy złączu panela

djlj24 06 Cze 2011 19:28 2080 3
  • #1 06 Cze 2011 19:28
    djlj24
    Spec od car audio

    Temat z rodzaju dziwnych. Radio Sony CDX-F5500 działało poprawnie i nagle bez powodu wyłączyło się i zaczęło śmierdzieć (według relacji właściciela). Po odłączeniu i ponownym podłączeniu znowu zaczął wydobywać się z niego dym.
    Elementami, które odpowiadały za dymienie okazały się dwie diody zenera D102 i D103 zabezpieczające linie do panela. Co ciekawe na stole radio już nie dymiło tylko nie dało się włączyć i pokazywało przypadkowe segmenty na wyświetlaczu (jakoś typowe w tych modelach). Po odłączeniu tych diod (poszły na zwarcie) radio daje się włączyć i pracuje poprawnie (na ten moment testowałem bez tych diod ponieważ nie miałem informacji jakie powinny być a wygląda na to, że 3,3V). Czyli naprawa jest do wykonania tylko jest jeden problem. Dlaczego te diody uległy uszkodzeniu? Radio jest czyste, nie zalane i do tej pory działało. Jedyny punkt zaczepienia to wiszący w kieszeni luźny przewód z niezabezpieczonym końcem do sterowania wzmacniacza (mógł dotknąć obudowy). Tylko co ma taki przewód do złącza panela? Wolę namierzyć przyczynę póki radio daje się jeszcze uruchomić.

    0 3
  • Pomocny post
    #2 07 Cze 2011 01:57
    Tomek Włodarczyk
    Spec od car audio

    djlj24 napisał:
    ... okazały się dwie diody zenera D102 i D103 zabezpieczające linie do panela... nie miałem informacji jakie powinny być a wygląda na to, że 3,3V). ...

    Wg. SM wyglądają na 6,8V. Zobacz:
    Sony CDX-F5500 zwęglone diody zenera przy złączu panela Sony CDX-F5500 zwęglone diody zenera przy złączu panela
    Co do usterki, skoro brak śladów zalania itp. to tak przychodzi mi do głowy, oczywiście tylko teoretycznie, że diody mogły ulec uszkodzeniu np. ładunkiem podczas zakładania panela i radio jeszcze trochę podziałało zanim całkowicie nie przywarły i nie zaczęły się grzać. Dlatego usterka pokazała się po jakimś czasie grania radia. Następne założenie panela, diody już uszkodzone- radio wyświetla "krzaki" a nawet nie chce wcale wstać, szyna danych całkowicie zablokowana. Ale to tylko moje gdybanie :)

    0
  • #3 07 Cze 2011 14:41
    djlj24
    Spec od car audio

    Faktycznie tak jakby 6,8V. Wykopię starą płytę od Sony i przełożę co tam znajdę.
    Grzanie tych diod było na tyle intensywne, że jedna przypaliła folię izolującą płytę od dolnej obudowy radia. Obie z diod były zwęglone. Nie chce mi się wierzyć aby linia danych do wyświetlacza miała aż taką wydajność prądową. Z ciekawości rozbiorę jeszcze panel czy przypadkiem w nim coś nie lata i nie zwiera linii danych z zasilaniem bo sprawa jest dosyć ciekawa.

    0
  • #4 10 Lip 2011 16:35
    djlj24
    Spec od car audio

    Powtórka z rozrywki. Radio trochę podziałało i wróciło z objawem, że nie włącza się i na wyświetlaczu są "buraczki". Sprawdzenie wykazało zwartą D102. Dlaczego - tego ciągle nie udało mi się ustalić. Trudno też dowiedzieć się w jaki sposób doszło do ponownego uszkodzenia - podobno podczas odłączenia i podłączenia.
    Udało mi się namierzyć przyczynę uszkadzania tych diod. Po złożeniu radia postanowiłem poruszać panelem na boki. I zobaczyłem znajomy objaw. Okazało się, że prawa krawędź boczna złącza panela jest ukruszona a ponieważ stanowi to jedyny ogranicznik panela w ruchach na boki to zdarza się, że złącze przesuwa się o jeden styk w bok. Skutek jak wyżej. Wymiana diod i usunięcie problemu ze złączem powinno pomóc - mam nadzieję, że już to radio wróci do naprawy.

    0