logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Sony CDX-F5500 - lewy kanał nie działa, wyświetla offset i szum

lechu12 19 Lip 2006 11:04 2579 10
REKLAMA
  • #1 2833192
    lechu12
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Witam , mam proble z radiem sony CDX-F5500 , jest problem z całym lewym kanałem , wogóle nie gra, jak właczam radio to na Wyświetlaczu pisze "offset" i delikatny szum w tym lewym kanale , czy to końcówka mocy ????
    A jaka tam końcówka siedzi ???
  • REKLAMA
  • #2 2833261
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    zmierz napięcia na kablach głośnikowych jak są na wszystkich takie same ok 6-7v to ( bez głośników) to znaczy że końcówka żyje --być może lewe kanały były uzywane jeszcze do czegoś typu ,,,zestaw głośnomówiący ..........
  • #3 2833348
    lechu12
    Poziom 26  
    Ok pomierze i napisze co jest grane
  • REKLAMA
  • #4 2835546
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    A może do tego radia podłączył ktoś nieumasiony wzmacniacz?Sprawdź ścieżki,diody i rezystory w obrębie gniazd chinch.
  • #5 2835919
    lechu12
    Poziom 26  
    Niestety na kablach 0.volt, @ikar55 masz rację wczoraj gadałem z właścicielem radia, opowiedział mi całą historię: Wzioł radio do domu podłączył je pod prostowik, i podłączył do tego wzmak a przez przypadek , gdy wpinał chincze, to ztykneły mu się 2 kable od głośników(pewnie białe, lub fioletowe) i lewy kanał nie gra, to pewenie końcówka do wymiany????

Pozdro
  • #6 2837390
    lechu12
    Poziom 26  
    Sprawa wygląda tak , działa już tył(lewy kanał) ale teraz radio mi nie chodzi znajduję stację wyświetla się informacja o stacji(RDS) ale szum w głośnikach co wy na to??

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Panowie czy to końcówka mocy siada??? i te radio nie gra???

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Pomóżcie :( :( :( :( :(
  • #7 2838216
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    a cos zrobiles znalazles ze lewy tyl odrzyl? czy wymieniales koncowke
  • REKLAMA
  • #8 2849226
    lechu12
    Poziom 26  
    Wymieniłem , to końcówkę i grają wszystkie kanały :), ale radio nie gra co to może być :( ???
  • REKLAMA
  • #9 2850717
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    znaczy co ? szumi ma sie rozumiec tak ?
  • #10 2850852
    lechu12
    Poziom 26  
    tak szumi Rds normalnie wyświetla info o stcji . i klapa ale jak dotkne na piny tunera (L-ch) to pocichutku gra te radio

POMOCY!!!!!!!!
  • #11 2855981
    lechu12
    Poziom 26  
    Witam , dziś chcę włączyć te radyjko , a tu klapa, nic nie wyświetla się na lcd, tylko się podświetla ten klawisz "open" na różowo , a tak to nic klapa, sprawdzałem taśme od Panela jest ok

Dodano po 29 [minuty]:

Odpaliło (przelutowałem płytkę w okolicach pinów od zasilania :) ) , teraz co z tym radiem :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe Sony CDX-F5500 miało problem z brakiem dźwięku w lewym kanale oraz wyświetlaniem komunikatu "offset" i szumem. Pomiar napięć na kablach głośnikowych wykazał 0 V, co wskazywało na uszkodzenie końcówki mocy. Przyczyną awarii było zwarcie kabli głośnikowych podczas podłączania wzmacniacza, co uszkodziło lewą końcówkę mocy. Po wymianie końcówki mocy wszystkie kanały zaczęły działać, jednak radio nadal szumiało i nie odtwarzało dźwięku poprawnie. Dodatkowo pojawiły się problemy z wyświetlaczem LCD, który początkowo nie działał, a po przelutowaniu płytek w okolicach pinów zasilania radio zaczęło się uruchamiać. Dotknięcie pinów tunera powodowało ciche odtwarzanie dźwięku, co sugeruje dalsze problemy z układem tunera lub ścieżkami sygnałowymi. Zalecane było sprawdzenie ścieżek, diod i rezystorów w obrębie gniazd chinch oraz dalsza diagnostyka układu tunera i zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA