logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć bazę danych dla 200 pracowników z alertami i eksportem danych?

bartekb85 07 Cze 2011 09:26 2332 5
REKLAMA
  • #1 9585133
    bartekb85
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam pracuje w pewnej jednostce organizacyjnej. Chciałbym stworzy mała bazę danych (ok 200 pracowników).Zawierała by ona by podstawowe dane takie jak imię pesel itp , i najważniejsze daty np przy których z 3 dni przed wygaśnięciem dostałbym alert jakiś lub wykrzyknik coś co by informowało o tym by podjąć jakieś działania. Chciałbym tez aby przy kliknięciu np w któryś kontakt eksportowało dane do wybranego formularzu, jakiegoś zaświadczenia itp. Jest wogóle możliwe takie coś do zrobienia i czy z mała wiedza na temat baz danych mogę to zrobić.
    Prosiłbym o pomoc i chociaż jaki program byłby najłatwiejszy w tym przypadku.
  • REKLAMA
  • #2 9585143
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Zależy, co znasz i w jakim stopniu (jakiś język programowania? bazę danych).
    Czy ma tego używać jedna osoba czy kilka jednocześnie?
    Na początek bym polecał Excela (200 osób to nie baza ;)). Przy odrobinie wprawy poradzisz sobie samymi funkcjami. "Alert" można osiągnąć przez formatowanie warunkowe sprawdzające datę, ewentualnie funkcję: LICZ.JEŻELI(data >= dziś() - 4)
    Ewentualnie wesprzyj się makrami w VBA.
    Na kolejnym stopniu "zaawansowania" - MS Access.
  • REKLAMA
  • #3 9585187
    bartekb85
    Poziom 10  
    No wiec właśnie mam to już w exelu tylko w kilku plikach na kazdym po kilka kart.I z czasem się robi sajgon. Od dwóch dni siedzę w accesie i proboje wszystko w jedno zebrać, e-booki wałkuje ale to juz wyższa szkoła jazdy. Zrobienie aby po kliknieciu w dana osobe w tabeli i pokazanie sie szczegolowych danych tej osoby juz mi zajelo tyle czasu i nic
  • REKLAMA
  • #4 9585443
    szpila_forever
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Tak właśnie wyglądają uroki nauki programowania :)
    Przeskoczyć to ciężko.
  • REKLAMA
  • #5 9656943
    olek_w1
    Poziom 1  
    Czy już poradziłeś sobie z programowaniem bazy w accesie

ja u siebie w pracy wykonałem parę formularzy działających na zasadzie
    porównywania dat i wpisywania alertów gdy różnica między tatą z systemu a wpisaną za wczasu jest mniejsza niż np 2 dni...

w przypadku żąglowania większą ilością danych dla jednego wiersza (pracownika)
    oraz wydruków zaświadczeń według ustalonych wzorców formularzy access jest dużo wygodniejszy

jestem gotów udzielić pomocy/konsultacji w tworzeniu bazy
  • #6 9658540
    markonedj
    Poziom 22  
    No to jak masz problem to napisz z czym sobie nie możesz poradzić, może uda się znaleźć rozwiązanie, lub coś podpowiedzieć, bo nikt za darmo bazy Ci nie stworzy ;)

Mogę Ci pomóc jeśli chcesz. Jak jesteś zainteresowany to odezwij się na pw.
REKLAMA