logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić kondensator powyżej 2µF miernikiem o ograniczeniu 2µF?

gReaT 13 Lis 2004 18:02 8919 9
REKLAMA
  • #1 982850
    gReaT
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Pytanko mam miernik który mierzy tylko kondensatory do 2µF a musze sprawdzic czy kondensator jest dobry ale on ma powyzej 2µF i jak mozna sprawdzic to miernikiem czy on jest dobry ????
  • REKLAMA
  • #2 982918
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Połącz kondensatory szeregowo, jeżeli będą to kondensatory o takiej samej pojemnosci, to pojemność zmaleje n-krotnie.
    Przy różnych pojemnościach oblicz pojemność zastępczą ze wzoru i porównaj z pomiarem.
  • REKLAMA
  • #3 983026
    gReaT
    Poziom 17  
    A nieda sie np, tak ze ustawie miernik tam jest takie cos od badania diód niema innego sposoby do sprawdzenia ???
  • #4 983060
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Pojemność kondensatora mozna zmierzyć tylko przy ustawieniu multimetru na POMIAR POJEMNOŚCI.

Jeżeli nie jest to elektrolit, to pojemność można obliczyć metodą techniczną z odpowiednich wzorów przy zasilaniu napięciem przemiennym (pomiar napięcia i prądu), ale to wymaga już trochę wiedzy z podstaw elektrotechniki.

Uzupełniając poprzedni post - łącząc np. trzy kondensatory szeregowo, każdy o pojemności 3 mikrofarady, to na mierniku powinno być 1 mikrofarad.
  • #5 983072
    Krzyh_P
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Siemano:)
    jestem tutaj nowym użytkownikiem, ale to nie znaczy że jestem początkującym elektronikiem( wiem już co nieco, he he), ale do rzeczy:
    najprościej zbadać kondensator (ale troche wiekszej pojemności np. 470uF)
    badając jego rezystancję, tzn przykładając omomierz do końcówek kondzia
    rezystancja powinna rosnąć do nieskończoności, jeśli zatrzyma się w pewnym momęcie i nie będzie to spowodowane np dotknięciem ręki do końcówek miernika, i jeśli następnie zamienimy miejscami końcówki miernika i rezystancja będzie spadać do zera po czym znowu będzie rosła do nieskończoności, tzn że niestety kondensator jest uszkodzony.
    Mniejsze kondensatory też tak można sprawdzać tyle że wtedy rezystancja rośnie lub spada bardzo szybko i czasami niesposób jasno określić czy jest zły, wtedy niestety pozostaje już nam tylko miernik. No mam nadzieję że to
    już będzie jasne:)
  • REKLAMA
  • #6 983116
    Krzyh_P
    Poziom 12  
    oj sorki, walnąlem się w tekscie trochę, mam nadzieję że mi wybaczycie z uwagi na moje pierwsze wypowiedzi na tym forum, he he.
    W dobrym kondensatorze rezystancja powinna rosnąć do nieskończoności, a po zamianie miejscami końcówek miernika powinna spadać do zera, a potem
    znowu rosnąć do nieskończoności, jeżeli sie zatrzymała to nie dobrze( podobnie jak pisałem, jeszcze raz sorki:))
  • REKLAMA
  • #7 983165
    gReaT
    Poziom 17  
    Może bede bardziej szczery i powiem oco chodzi dokladnie
    a wiec mam stray Tv i wnim jest walniete odchylanie poziome i zdaje mi sie ze od tego sa kondensatory i teraz one sa duzej pojemnisci (chyba) i chodzi mi tylko oto aby wybadac który jest walniety
    I pomyslalem sobie aby je np. wylutowac i sprawdzic noi wszystko bylo by jasne ale jak sie okazuje to chyba nie jest ?!!!?
  • #8 983211
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Pozostaje ci zakupić miernik pojemności który mierzy większe pojemności ewentualnie mozna taki zbudować he he:)
  • #9 983216
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Jeśli ten TV jest jak piszesz stary to kondensatory należy wymienić a nie bawić się w pomiary.
    Jeśli sądzisz że po ich wymianie TV ożyje to prawdopodobnie srogo się rozczarujesz.
    Proponuje poprosić o pomoc w naprawie w dziale dla początkujących, nie zapomnij podać modelu a dodatkowo poszukać schematu i wykonać choćby kilka pomiarów.
  • #10 983296
    Krzyh_P
    Poziom 12  
    No własnie kolega KKK ma rację, przecierz nie masz pewności który to kondensator, a jak chcesz wylutowywac po kolei i sprawdzac to powodzenia (strata czasu). Co innego jak wiesz który to moze byc, jak wiesz to sprawdzic tak jak opisalem napewno ten sposob dziala( nigdy mnie nie zawiodł:))

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono problem pomiaru kondensatorów o pojemności powyżej 2µF miernikiem z limitem 2µF. Zaproponowano łączenie kondensatorów szeregowo w celu zmniejszenia pojemności do zakresu miernika oraz obliczanie pojemności zastępczej z wzorów. Podkreślono, że pomiar pojemności jest możliwy tylko przy odpowiednim ustawieniu multimetru na pomiar pojemności. Alternatywnie, dla kondensatorów elektrolitycznych, można ocenić ich stan poprzez pomiar rezystancji omomierzem – w dobrym kondensatorze rezystancja powinna rosnąć do nieskończoności, a po zamianie końcówek spadać do zera i ponownie rosnąć. W przypadku starszych telewizorów z uszkodzonym odchylaniem poziomym, kondensatory dużej pojemności mogą być przyczyną awarii, jednak zaleca się ich wymianę zamiast pomiarów, zwłaszcza gdy nie wiadomo, który kondensator jest uszkodzony. Wskazano również, że najlepszym rozwiązaniem jest zakup miernika pojemności obsługującego większe zakresy lub budowa takiego urządzenia.
REKLAMA