logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejna Diora WS354 - Sprawny jeden kanał, w drugim buczenie, stałe na wyjściu.

tomek.luz 07 Cze 2011 15:36 2313 3
REKLAMA
  • #1 9586046
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam. Piszę w tym dziale, ponieważ zapewne jakbym napisał w innym to temat wyląduje w koszu - ale mam nadzieje, że tym razem tak nie będzie ;)

Na forum było kilka takich tematów, ale z tego co czytałem to żaden problem nei został rozwiązany. Mam mianowicie taki problem:

Ww Wzmacniacz działał normalnie, po dłuższym nieużywaniu po włączeniu spaliły się bezpieczniki: B701 i B702 na płytce sterującej. Na forum znalazłem informacje aby zmierzyć i wymienić uszkodzone tranzystory na radiatorze. Tak też zrobiłem, dwa tranzystory były uszkodzone (BD911 oraz BD912). zakupiłem nowe, ale ich nie montowałem. Resztę tranzystorów na radiatorze wymieniłem na nowe. Po włączeniu bezpieczniki się nie palą, ale na wyjściu miałem na jednym kanale - lewym ~20V, na prawym -31,5V . Znów poczytałem na elektrodzie i wymieniłem (choć były sprawne - wg miernika) wszystkie tranzystory BC307 na płytce sterującej. Poprawiłem ścieżki i luty. Wymieniłem dwa rezystory, które zamiast 50Ω miały 150Ω.

Efekt jest taki, że po włączeniu zasilania gra ładnie i czysto lewy kanał, natomiast w prawym słychać buczenie, a napięcie na wyjściu jest tak jak wcześniej -31,5VDC.

Od czego zacząć sprawdzanie, bo już drugi dzień siedzę i czytam posty i zamieszałem się już tak że nie wiem od czego teraz zacząć.

Tak jak pisałem, testy teraz przeprowadzam bez tranzystorów wyjściowych (911 i 912) i na słuchawkach.

Jeszcze zauważyłem, że przy wyłączeniu (pewnie jak rozładowuje się kondensator jakiś) przez moment oba kanały graja bardzo ładnie i czysto w stereo :)
    Bardzo dziękuję za porady co i jak. Zaznaczam, że nie jestem jakimś super magikiem elektronikiem, także proszę o zrozumiałe odpowiedzi dla laika ;)
  • REKLAMA
  • #2 9586164
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    tomek.luz napisał:
    wszystkie tranzystory BC307 na płytce sterującej. Poprawiłem ścieżki i luty. Wymieniłem dwa rezystory, które zamiast 50Ω miały 150Ω.
    A T702, 706, 710 też? I podaj numerację tych rezystorów, gdyż mało prawdopodobne ich uszkodzenie w taki sposób.
  • REKLAMA
  • #3 9586822
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź.
    T702, T706, T710 nie wymieniłem, nie miałem takich na podmianę. Zmierzyłem je po wylutowaniu i wierząc miernikowi, powinny być dobre. Ale jeśli to może być przyczyną to kupie i wymienię.
    Co do tych rezystorów to nie paimętam dokładnie które to były, bo sprawdzałem po kolei każdy jeden rezystor i porównywałem z tym co mam na wykazie elementów elektrycznych z instrukcji serwisowej.
    -Dołożyłem R711 i R712 na płytce sterującej bo była zwora - może tak miało zostać? Założyłem nowe 47Ω.
    -R507 i R508 na płytce głównej - to chyba te miały po 150Ω, założyłem po 47Ω
    -wymieniłem R533 bo mega się grzał jak jeszcze muzyka nei działała - tylko buczało na obu kanałach - miał 450Ω, wymieniłem na 300Ω, jak w instrukcji.

niestety reszty nie pamiętam... Aha, ta diorka to jest pierwsza rezeczy, którą próbuję uruchomić ze schematem w ręce, także jeszcze nie wiem za bardzo jak się poruszać w tym wszystkim, ale dzięki forum udało się już tyle, że jest dźwięk na jednym kanale, choć narazie na słuchawkach :D
  • #4 9593514
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Problem chyba opanowany. W nocy zacząłem jeszcze raz wszystko sprawdzać. Okazało się, że nóżka od bazy jednego z tranzystorów na płytce sterujacej nie miała połączenia ze ścieżką, poprawiłem wszystko i chodziły ładnie i czysto oba kanały.
    Wlutowałem końcówki mocy i zmierzyłem spadek napięcia na tych rezystorach takich drutowych (dwa są drutowe, a dwa takie kostki białe:P) Było po 0,048mA, Chciałem coś poprawić przekręciłem potencjometrem trochę i Pfffffff, PSTRYK, poszły bezpieczniki na sterującej(i komplet tranzystorów kanału lewego). Podmieniłem na takie jak miałem jakieś stare ale z takimi oznaczeniami, podłączam... Niby gra wszystko okej (oczywiście jeszcze bez końcówek mocy:P aż tak rozrzutny nie jestem :P) przesuwam potencjometr od balansu, prawo, lewo, znów prawo i trrr i w lewym kanale mam znów szum, a prawy gra :) Na wyjściu lewego znów +36DC
    Kupiłem komplet nowych tranzystorów sterujących i końcówki mocy, wymieniłem, i działa na razie wszystko wydawać by się mogło, że ok.
    Napięcie na rezystorach emiterowych po 0,048V na obu parach. Chyba będzie wszystko dobrze, przez chwile :D
REKLAMA