logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC HR-D210EE – wyłącza się po włożeniu kasety, słychać silniczek, nie startuje

Greek25 13 Lis 2004 19:12 2598 6
REKLAMA
  • #1 982984
    Greek25
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z tym magnetowidem. Przyczyna jest taka: kiedy wkładam kasete do magnetowidu to słychać pracę silniczka a potem po chwili magnetowid się wyłącza. Co może być tego przyczyną.
    Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 983105
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Z tego wynika że nie przyjmuje kasety.Sprawdź windę kasety-nie pamietam jaki jest napęd windy czy poprzez pasek czy jest osobny silnik,jeżeli pasek
    to go zmień jeżeli silnik-to sprawdź ślimak na jego osi czy nie jest peknięty i części mechaniczne koło niego.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #3 983114
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Sprawdź dokładnie układ mechaniki... czy nic Ci nie blokuje pracy i dostań się do przełącznika rodzaju pracy.... przeczyść go i napisz co się dzieje.....
  • REKLAMA
  • #4 984288
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Którego silniczka? to dośc leciwy magnetowid i troche dziwaczna kąstrukcja silniczków jest kilka.W tych magnetowidach często ulegały uszkodzeniu zasilacze a kąkretnie Esteki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 985145
    Greek25
    Poziom 2  
    Witam
    Otworzyłem wideo i narazie zauwarzyłem że faktycznie ten pasek przy tym ślimaku wcale nie załapuje a silniczek kręci. Ślimak jest cały i pozostałe elementy przy nim też.Narazie myślę że napewno trzeba wymienić ten pasek.Myślę że jednak cała przyczyna będzie w częściach mechanicznych a elektronika jest dobra.
  • #6 985278
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Na pewno... wymień najpierw wszystkie paski, i pewnie usterka ustapi... przeczyść jednak przy okazji przełacznik rodzaju pracy.. nie zaszkodzi a potem masz mniej kłopotu....
  • #7 986347
    S.A.
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    W tym modelu z racji wieku to na pewno trzeba wymienić elektrolity w zasilaczu. Zawsze są wyschnięte. Wymiana pasków też jest konieczna.
    Bardzo umiejętnie trzeba postępować z paskiem loading motor (delikatnie odlutować taśmę od płytki, rozebrać mechanikę i dopiero go wymieniać-przynajmniej ja tak robię).Co do czyszczenia przełącznika funkcji to nie tak prosto. Dużo rozbierania a nie zawsze konieczne. Jescze pozostaje nam koło pośrednie napędu talerzyków (idler z gumą)-100% wymiana.
    Standartowo w tym modelu to wszystko.
    Pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid JVC HR-D210EE wyłącza się po włożeniu kasety, mimo że słychać pracę silniczka. Przyczyną najprawdopodobniej jest problem mechaniczny związany z napędem windy kasety. Zaleca się sprawdzenie i wymianę pasków napędowych, szczególnie paska przy ślimaku, który może nie przenosić napędu prawidłowo mimo sprawnego silnika i całego ślimaka. Dodatkowo warto oczyścić przełącznik rodzaju pracy, choć jest to bardziej skomplikowane i nie zawsze konieczne. Ze względu na wiek urządzenia, często występują też uszkodzenia zasilacza, zwłaszcza wyschnięte elektrolity, które należy wymienić. Konieczna jest także wymiana koła pośredniego napędu talerzyków (idler z gumą). Kompleksowa konserwacja mechaniki i wymiana pasków oraz elektrolitów w zasilaczu to standardowe czynności naprawcze dla tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA