logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR JVC HR-D210EE - zatrzymuje się po sekundzie odtwarzania kasety

Voycek 13 Gru 2007 19:38 2574 4
REKLAMA
  • #1 4584189
    Voycek
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    Magnetowid jak w tytule, rocznik 1989, dwie głowice.
    Kasety przyjmuje, przewija w obie strony, ale jak włączę PLAY, to patrząc na kasetę z góry i od czoła magentowidu, lewa szpula i jej rolki napinające i rozciągające taśmę działają chyba prawidłowo, natomiast prawa szpula podejmuje akcję, ale na krotko, jakąś 1 sekundę i potem staje. Słychać wtedy dźwięk, jakby silnik pracował przez kilka sekund i magnetowid się wyłącza. Po włączeniu sieci silnik rzęzi jakby chciał podjąć pracę, tylko nie może się zdecydoawć i po kilku sekundach rolki i napinacze zwalniają taśmę i kaseta jest odblokowana.

Czy mozecie mi pomóc i napisać, gdzie szukać przyczyny?
    Będę wdzięczny, gdyż magnetowid ten szwankuje dopiero pierwszy raz od 18 lat. Do tej pory sprawował się bez zarzutu i żal byłoby mi go wyrzucać.
  • REKLAMA
  • #2 4584563
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    To faktycznie b.stary model a ponadto odmienna konstrukcja mechanizmu. Do przewijania i dowijania jest oddzielny silnik (Reel Motor), natomiast przy prawym talerzyku jest szczelinowy Reel Sensor. Jeżeli w PLAY taśma po chwili staje to może być wlasnie jego wina, zanieczyszczony lub elektrycznie niesprawny.
    Pomijam kwestię zasadniczą, czyli wymianę po tak długim okresie czasu wszystkich "gum", czyli Idlera, rolki dociskowej i pasków. Inna rzecz, że mogą już być nieosiągalne.
  • REKLAMA
  • #3 4584613
    Voycek
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Rolki i paski wymieniałem jakieś 5 lat temu.
    Jak wyczyścić ten silniczek? Nadmieniam, że awaria nastąpiła z dnia na dzień, a nie po jakimś dłuższym okresie nie użytkowania sprzętu. Wieczorem oglądalem normalnie film, a drugiego dnia po południu już nie mogłem uruchumić STARTU.
  • REKLAMA
  • #4 4584710
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Nie sugerowałem czyszczenia silnika tylko transoptora szczelinowego (Reel Sensor).
    Jeżeli usterka wystąpila nagle to nie wykluczone, że są problemy z silnikiem Capstan (napędza rolkę dociskową), który pracuje tylko w PLAY i REC ( z opisu wynika, że słychać nienormalne odgłosy jego pracy). Może być zużyty mechanicznie lub posiada usterkę elektryczną.
  • #5 4585502
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 771
    Coś mi sie wydaję, że trzeba by zacząć od wymiany MSS (lub jego czyszczenia) i pasków.
REKLAMA