logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative 5.1 Inspire T6100 jak zrobić z nich kino domowe?

Patrys167 07 Cze 2011 20:33 8480 10
REKLAMA
  • #1 9587230
    Patrys167
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich. Posiadam zestaw 5.1 creative model taki jak w temacie. Chciałbym zapytać jak zrobić z nich kino domowe. Co należy kupić lub jak je przerobić, aby wszystko śmigało jak należy. Głośników wcześniej używałem pod komputerem, a teraz leżą i się kurzą więc postanowiłem wykorzystać je w inny sposób i właśnie tym postanowieniem jest przerobienie ich na zestaw kina domowego. Jeżeli ktoś się orientuje co należy zmienić lub dokupić to proszę o informacje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9587273
    radek_4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Pod co zamierzasz je podłączyć pod telewizor, dvd czy dekoder?. Podaj najlepiej od razu modele.
  • REKLAMA
  • #3 9587300
    Patrys167
    Poziom 9  
    Telewizor LG flatron LCD ale modelu nie wiem to jest nowoczesny telewizor jeżeli chodzi o DVD to Grundig ale modelu tez nie znam. W zasadzie to mało się znam na elektronice to zupełnie nie moja profesja. I może być to podłączone pod cokolwiek. Pod co najłatwiej o może tak powiem. Telewizor posiada HDMI 2x euro i cincze. A DVD no to jak każde 2x euro i cincze.

Dodano po 1 [minuty]:

A jezeli chodzi o dekoder to posiadam dekoder Cyfra + podstawowy nie HD.
  • REKLAMA
  • #4 9587343
    radek_4
    Poziom 15  
    Prześlij zdjęcia telewizora, najlepiej tych złącz z tyłu i żeby było widać napisy.
  • REKLAMA
  • #7 9589548
    Patrys167
    Poziom 9  
    A czy po podłączeniu takiej przejściówki będzie wszystko grało jako 5.1? Czy może będzie grała część głośników i nie będzie żadnego efektu kina domowego?
  • #8 9589635
    radek_4
    Poziom 15  
    Będą grały wszystkie głośniki, lecz nie będzie efektu 5.1 tylko stereo.
  • #9 9589665
    Sanowiak20
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Dzięki takiej przejściówce uzyska się dźwięk na wszystkich głośnikach ale to nie będzie prawdziwy efekt kinowy (będzie to złudzenie surround).
    Aby uzyskać efekt jak w kinie domowym potrzebne jest DVD z wbudowanym dekoderem DD lub DTS i wyjściem na sześć kanałów z tyłu obudowy.
    Można tez podłączyć np. tuner satelitarny jeśli ma cyfrowe wyjście sygnału audio ale do tego trzeba nabyć dekoder zewnętrzny za ok. 200 zł.
  • #10 9988161
    sztorm
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam...
    To i ja się podłącze do tematu.
    Posiadam TV/Monitor Samsung B2230HD, z możliwością odtwarzania multimediów z USB, obsługuje między innymi DD oraz DTS. Posiada optyczne wyjście sygnału dźwiękowego. Leży w piwnicy też zestaw Creative 5.1 - analogowy. Jak to spiąć, żeby uzyskać dźwięk przestrzenny 5.1. Z opisu TV wnioskuje, że dekoduje on dźwięk na swoim pokładzie i wysyła strumień na wyjście optyczne. Czy jest jakaś przejściówka z optyka na analog 5.1 ? Czy może potrzebny mi w ogóle zewnętrzny dekoder ? A może nie da się tego tak podłączyć ?

Pozdrawiam...
  • #11 10047838
    Bogdan200012
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Jak ma to być dźwięk przestrzenny to tylko zewnętrzny dekoder z wejściem optycznym.
    Jeśli mają grać wszystkie głośniki ale dźwięk będzie stereo to można zastosować przejściówkę logitech dostępną na znanym portalu aukcyjnym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zestaw głośników Creative 5.1 Inspire T6100 i chce przekształcić go w kino domowe. W dyskusji poruszono kwestie podłączenia głośników do telewizora LG Flatron LCD oraz odtwarzacza DVD Grundig. Użytkownicy sugerują, aby podłączyć głośniki do wyjścia słuchawkowego telewizora, co umożliwi dźwięk na wszystkich głośnikach, jednak nie zapewni prawdziwego efektu 5.1, a jedynie stereo. Aby uzyskać pełne 5.1, zaleca się użycie odtwarzacza DVD z wbudowanym dekoderem DD lub DTS oraz wyjściem na sześć kanałów. W przypadku telewizora Samsung B2230HD z wyjściem optycznym, konieczne jest zastosowanie zewnętrznego dekodera, aby uzyskać dźwięk przestrzenny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA