Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative 5.1 Inspire T6100 jak zrobić z nich kino domowe?

Patrys167 07 Jun 2011 20:33 7853 10
    Patrys167
    Level 9  
    Witam wszystkich. Posiadam zestaw 5.1 creative model taki jak w temacie. Chciałbym zapytać jak zrobić z nich kino domowe. Co należy kupić lub jak je przerobić, aby wszystko śmigało jak należy. Głośników wcześniej używałem pod komputerem, a teraz leżą i się kurzą więc postanowiłem wykorzystać je w inny sposób i właśnie tym postanowieniem jest przerobienie ich na zestaw kina domowego. Jeżeli ktoś się orientuje co należy zmienić lub dokupić to proszę o informacje. Pozdrawiam.
    radek_4
    Level 15  
    Pod co zamierzasz je podłączyć pod telewizor, dvd czy dekoder?. Podaj najlepiej od razu modele.
    Patrys167
    Level 9  
    Telewizor LG flatron LCD ale modelu nie wiem to jest nowoczesny telewizor jeżeli chodzi o DVD to Grundig ale modelu tez nie znam. W zasadzie to mało się znam na elektronice to zupełnie nie moja profesja. I może być to podłączone pod cokolwiek. Pod co najłatwiej o może tak powiem. Telewizor posiada HDMI 2x euro i cincze. A DVD no to jak każde 2x euro i cincze.

Dodano po 1 [minuty]:

A jezeli chodzi o dekoder to posiadam dekoder Cyfra + podstawowy nie HD.
    radek_4
    Level 15  
    Prześlij zdjęcia telewizora, najlepiej tych złącz z tyłu i żeby było widać napisy.
    Patrys167
    Level 9  
    A czy po podłączeniu takiej przejściówki będzie wszystko grało jako 5.1? Czy może będzie grała część głośników i nie będzie żadnego efektu kina domowego?
    radek_4
    Level 15  
    Będą grały wszystkie głośniki, lecz nie będzie efektu 5.1 tylko stereo.
    Sanowiak20
    Level 21  
    Dzięki takiej przejściówce uzyska się dźwięk na wszystkich głośnikach ale to nie będzie prawdziwy efekt kinowy (będzie to złudzenie surround).
    Aby uzyskać efekt jak w kinie domowym potrzebne jest DVD z wbudowanym dekoderem DD lub DTS i wyjściem na sześć kanałów z tyłu obudowy.
    Można tez podłączyć np. tuner satelitarny jeśli ma cyfrowe wyjście sygnału audio ale do tego trzeba nabyć dekoder zewnętrzny za ok. 200 zł.
    sztorm
    Level 13  
    Witam...
    To i ja się podłącze do tematu.
    Posiadam TV/Monitor Samsung B2230HD, z możliwością odtwarzania multimediów z USB, obsługuje między innymi DD oraz DTS. Posiada optyczne wyjście sygnału dźwiękowego. Leży w piwnicy też zestaw Creative 5.1 - analogowy. Jak to spiąć, żeby uzyskać dźwięk przestrzenny 5.1. Z opisu TV wnioskuje, że dekoduje on dźwięk na swoim pokładzie i wysyła strumień na wyjście optyczne. Czy jest jakaś przejściówka z optyka na analog 5.1 ? Czy może potrzebny mi w ogóle zewnętrzny dekoder ? A może nie da się tego tak podłączyć ?

Pozdrawiam...
    Bogdan200012
    Level 11  
    Jak ma to być dźwięk przestrzenny to tylko zewnętrzny dekoder z wejściem optycznym.
    Jeśli mają grać wszystkie głośniki ale dźwięk będzie stereo to można zastosować przejściówkę logitech dostępną na znanym portalu aukcyjnym.