Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Whirlpool ARC 8140/1 nie mrozi zamrażarka

Cyrculator 08 Cze 2011 07:38 5471 1
  • #1 08 Cze 2011 07:38
    Cyrculator
    Poziom 11  

    Witam!

    Nie wiem jak dokładnie działa system multi-flow , ale ta lodówka to jest chyba takim systemem. Na pewno jest wentylator na parowniku zamrażarki która nie mrozi , ale wentylator pracuje. Natomiast nie widzę tam normalnego odkrytego skraplacza , ani też małego skraplacza z wentylatorem. Jeśli taki system ma wentylator na parowniku lodówki i osobny zamrażarki to czy stosuje się regulację nawiewu tych wentylatorów w celu stabilizacji temperatury oddzielnie dla komory zamrażarki i lodówki. Lodówka ta posiada tylko jeden niezależny obwód chłodniczy i takie rozwiązanie miałoby sens.
    Czy ktoś mógłby mnie uświadomić w tym temacie?
    Ponieważ zamrażarka nie mrozi a sprężarka nie pracuje cały czas to to przyczyną może być tylko wpływ niezależnego czynnika na komorę zamrażarki.
    Czy można tutaj podejrzewać uszkodzenie elektroniki np. czujnika temperatury w zamrażarce. Nie mam schematu i nie wiem jaka rezystancję powinien mieć taki czujnik.
    Proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobny problem.

    Władek

    0 1
  • #2 10 Cze 2011 11:20
    Cyrculator
    Poziom 11  

    Witam!

    Witam!

    Okazało się że wentylator parownika zamrażarki pracuje losowo. Nie powinien działać przy otwartych drzwiach a właśnie wtedy najczęściej działa. Nie znalazłem tam żadnych przełączników drzwiowych więc chyba muszą być niewidoczne kontaktrony informujące o otwartych drzwiach.
    Możliwe że nie ma tej informacji chociaż na wyświetlaczu panela ona jest. Jeśli ktoś wie jak może być to rozwiązane to proszę o pomoc. Dołączam też foto schematu z tylnej ścianki lodówki. Nie wiem co to jest za styk K na tym schemacie? Myślałem że to jest właśnie ten kontaktron , ale mierzony omomierzem zachowuje się podobnie jak dioda a w czasie pracy i niezależnie czy drzwi są zamknięte czy nie to jest na nim 2,5 v napięcie.
    Sprawdziłem czujniki temperatur i chyba są dobre bo nie mają ani przerwy ani zwarcia a ich rezystancja w zależności od temperatury to około 5 kom.
    Oczywiście jest duże prawdopodobieństwo że uszkodzony jest ten główny moduł ( górny panel z wyświetlaczem akurat miałem i wymiana nic nie dała), ale nie mam pewności.
    Proszę o pomoc jeśli ktoś może mi pomóc.


    Pozdrawiam

    Dodano po 3 [minuty]:



    Przepraszam zapomniałem dołączyć ten schemat i robię to teraz.

    Dodano po 6 [minuty]:


    Jeszcze raz schemat





    https://obrazki.elektroda.pl/2663822200_1307697368.jpg

    2