Trochę czasu wolnego się trafiło, poczytałem toiowo, i znalazłem może niezbyt eleganckie ale dosyć satysfakcjonujące rozwiązanie mojego problemu. Tylko brak mu automatyzacji i całościowego podejścia jeszcze. Są dwie kolumny, w jednej nazwa towaru po polsku (A), w drugiej ma być po angielsku (B). Część drugiej jest już przetłumaczona, więc niektóre komórki trzeba ominąć. Aby mieć lepszą kontrolę, stworzyłem najpierw formułę, ale teraz potrzebuję wrzucić ją do makro. W komórkach na górze arkusza poza A i B dałem sobie miejsce na nazwę po polsku (C3), nazwę po angielsku(C6), i obliczanie długości nazwy polskiej (D6), żeby następnie tekst po niej został przeklejony do angielskiej (są tam numery referencyjne itp)
Mam coś takiego:
Tylko że uruchomienie makra nie powoduje zmian w zakresie B2:B16, a jedynie w komórce która jest aktywna gdy makro zostaje uruchomione. Sposób z FormulaR1C1 może szału nie robi, ale przynajmniej rozumiem lepiej algorytm działania. Co należy zmienić, żeby całą kolumnę B sprawdzić pod kątem pustych komórek i wkleić automatycznie tłumaczenia dla kilkuset pozycji?[syntax=vb]
Mam coś takiego:
Kod: text
Tylko że uruchomienie makra nie powoduje zmian w zakresie B2:B16, a jedynie w komórce która jest aktywna gdy makro zostaje uruchomione. Sposób z FormulaR1C1 może szału nie robi, ale przynajmniej rozumiem lepiej algorytm działania. Co należy zmienić, żeby całą kolumnę B sprawdzić pod kątem pustych komórek i wkleić automatycznie tłumaczenia dla kilkuset pozycji?[syntax=vb]