logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

excel - wklejanie przetłumaczonego tekstu do sąsiedniej komórki

weiser 08 Cze 2011 10:25 1465 2
REKLAMA
  • #1 9588940
    weiser
    Poziom 2  
    Trochę czasu wolnego się trafiło, poczytałem toiowo, i znalazłem może niezbyt eleganckie ale dosyć satysfakcjonujące rozwiązanie mojego problemu. Tylko brak mu automatyzacji i całościowego podejścia jeszcze. Są dwie kolumny, w jednej nazwa towaru po polsku (A), w drugiej ma być po angielsku (B). Część drugiej jest już przetłumaczona, więc niektóre komórki trzeba ominąć. Aby mieć lepszą kontrolę, stworzyłem najpierw formułę, ale teraz potrzebuję wrzucić ją do makro. W komórkach na górze arkusza poza A i B dałem sobie miejsce na nazwę po polsku (C3), nazwę po angielsku(C6), i obliczanie długości nazwy polskiej (D6), żeby następnie tekst po niej został przeklejony do angielskiej (są tam numery referencyjne itp)
    Mam coś takiego:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Tylko że uruchomienie makra nie powoduje zmian w zakresie B2:B16, a jedynie w komórce która jest aktywna gdy makro zostaje uruchomione. Sposób z FormulaR1C1 może szału nie robi, ale przynajmniej rozumiem lepiej algorytm działania. Co należy zmienić, żeby całą kolumnę B sprawdzić pod kątem pustych komórek i wkleić automatycznie tłumaczenia dla kilkuset pozycji?[syntax=vb]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9589366
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Twoja formuła robi tak jak chcesz czyli ma zmienić tylko aktywna komórkę czyli ActiveCell

Aby to poprawić:
    zmień

ActiveCell.FormulaR1C1 = ....(itd)

na:

rng.FormulaR1C1 = ....(itd)

Czyli cała procedura:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #3 9589973
    weiser
    Poziom 2  
    Porada okazała się skuteczna. Makro jest już pełnosprawne. Dzięki