logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Atra 1.7 CDTI ciężko pali jak silnik jest zimny

edzioszka 08 Cze 2011 17:28 9587 6
  • #1 9590080
    edzioszka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich! Mam problem z odpaleniem samochodu (dokładnie to rano przed pracą i po pracy). Pierwsze odpalenie jest najgorsze, bo nie dość że dwa razy długo muszę kręcić, to na dodatek jak już odpali to kopci! Jak silnik jest ciepły to pali na dotyk dosłownie! Najgorzej jest przy zimnym silniku. Samochód był podłączany pod komputer i nic, żadnych błędów. Filtr paliwa, powietrza wymieniony. Byłam u mechanika i pewne jest, że świece są OK, akumulator OK, rozrusznik wymieniony rok temu. Byłam niedawno u elektryka sprawdzić świece i on mi powiedział, że do świec nie dochodzi prąd (ale nie był w stanie znaleźć przekaźnika prądu, żeby sprawdzić czemu prąd do świec nie dochodzi) - czy to może być przyczyną tak ciężkiego odpalania samochodu?? A może ktoś wie gdzie znajduje się w tym samochodzie przekaźnik prądu?? Proszę o pomoc :)
  • #2 9591930
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2349
    edzioszka napisał:
    czy to może być przyczyną tak ciężkiego odpalania samochodu?? A może ktoś wie gdzie znajduje się w tym samochodzie przekaźnik prądu?? Proszę o pomoc

Tak, przekażnik może być przyczyną. Co do lokalizacji, to podaj rok autka.
  • #3 9592045
    edzioszka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    rok produkcji XII 2005! Z góry dziękuję
  • #4 9592075
    bartez844
    Poziom 20  
    Ocena: 261
    przekażnik jest koło akumulatora a dokładnie przed
  • #5 9594721
    jarciu11
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    przy obecnych warunkach pogodowych powinien palić od kopa bez świec.. przydał by sie podgląd ciśnienia na szynie podczas odpalania. osobiście stawiam na wtryskiwacz miałem juz kilka takich przypadków.
  • #6 9594782
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Również ciśnienie sprężania. Te silniki lubią ryć cylindry
  • #7 9594803
    jarciu11
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    kortyleski napisał:
    Te silniki lubią ryć cylindry
    miedzy innymi od lejących wtrysków

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z trudnościami w uruchomieniu Opla Astry 1.7 CDTI, szczególnie przy zimnym silniku, gdzie wymaga długiego kręcenia rozrusznikiem i emituje dym. Po diagnostyce komputerowej nie znaleziono błędów, a wymienione zostały filtry oraz rozrusznik. Mechanik potwierdził sprawność świec, jednak elektryk zauważył brak prądu do świec. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w przekaźniku prądu, który znajduje się w pobliżu akumulatora, oraz w możliwych uszkodzeniach wtryskiwaczy lub ciśnienia sprężania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA