logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edimax BR-6204Wg - brak dostępu do panelu po aktualizacji firmware v1.63

SmartBug 08 Cze 2011 23:13 2947 3
REKLAMA
  • #1 9591667
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam,
    Jestem posiadaczem routera Edimax BR-6204Wg dzisiaj na angielskiej stronie Edimax-a (http://www.edimax.com/en/support_detail.php?pd_id=11&pl1_id=1) zauważyłem, że dostępna jest nowa wersja firmware oznaczona numerkiem: v1.63. Aktualizacje wgrałem z panelu który znajdował się na adresie ip: 192.168.2.1. Po aktualizacji niby wszystko było ok tylko strona panelu nie działała. Więc jak zwykle odłączyłem zasilanie od routerka, lecz do teraz panel mi nie chce działać, a wszelkie próby pingowania adresu 192.168.2.1 dają rezultat, że nie znaleziono takiego host. Próbowałem także przestawiać kartę sieciową na ip: 192.168.2.3 maske 255.255.255.0 (czyli standardowa) i bramę: 192.168.2.1 i jak z takimi parametrami wykonam ping to wyskakuje mi komunikat:
    PING: transmisja nie powiodła się. General failure.
    Próbowałem też szukać czy laptop widzi chociaż wifi z tego router ale zarówno mój desire HD jak i laptop nie widzą aby była sieć wifi od tego router. Czy tym upgradem uśmierciłem ten router, czy zmienił się ip bramy? Czy da się to naprawić?
    Z góry dziękuję za pomoc.

Babola w temacie poprawiłem, bo aż szkoda było patrzeć...Regulamin punkt 3.1.13. [piterus99]
  • REKLAMA
  • #2 9591798
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Nic nie wskazuje na to, aby producent w tej wersji firmwaru zmienił adres routera. Swoją drogą dziwne jest tez to co piszesz, że skorzystałeś z procedury aktualizacyjnej dostępnej poprzez oprogramowanie routera, co więcej wszystko poszło ok, a router nie działa (osobiście nie spotkałem się z taką przypadłościa, lecz to nie znaczy, że takie anomalia ne występują). W instrukcji przeczytałem, że router wykrywa nieprawidłowości podczas aktualizacji i wówczas reaguje komunikatem proszącym o reset i wszystko wraca do normy (według producenta). Tu jednak musiało wydarzyć się coś o wiele gorszego. Skoro nie możesz uzyskać w żaden sposób komunikacji z routerem to najprawdopodobniej już po nim - producent nie udostępnia żadnego dodatkowego oprogramowania do aktualizacji poza tym wbudowanym w router. Mógłbym Ci polecić jeszcze, abyś zainstalował "Wireshark'a" i spróbował przechwycić komunikacje czy coś nie próbuje się porozumieć na innym adresie, ale to najprawdopodobniej byłby łabędzi śpiew (aby spać spokojnie możesz spróbować). W instrukcji "Reset" rutera również opisywane jest tylko i wyłącznie poprzez wbudowany firmware - jeżeli jest na nim jakiś przycisk wciśnij go na min. 10s (ewentualnie odłącz zasilanie na dłuższą chwilę i spróbuj ponownie).Firmware równie był raczej prawidłowy, gdyż właśnie taki widnieje na stronie Edimax'a jako dostępny do twojego routera - więcej pomysłów brak. W ostateczności pozostaje Ci jeszcze zwrócić się z pomocą bezposdednio na forum edimax'a Forum Edimax może tam znajdzie się jakiś "master of edimax" :D który w cudowny sposób pomoże rozwiązać Twój problem.
  • REKLAMA
  • #3 9591848
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Pisało po angielsku, że firmware grało się pomyślnie, kliknąłem na "ok" i mi biała strona się wyświetliła, a ja nieraz tak mam na tym routerze jak zmieniam jakieś opcje. Ale wtedy wystarczy go włączyć/wyłączyć i wszystko wraca do normy. Lecz w tym przypadku nie. Próbowałem już z resetem walczyć i nie pomogło. Słyszałem, że jakoś poprzez TFTP można wrzucić oprogramowanie do rutera, lecz ja nie jestem zaawansowanym użytkownikiem by takich operacji dokonywać gdyż na 90% istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jak coś źle zrobię to router będę mógł oddać do recyklingu. Dla tego chciałbym aby ktoś mnie pokierował jak takie coś wykonać krok po kroku. na internecie szukałem to ludzie płakali, że rozwalili tym.
  • #4 9591879
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    OK - skoro tak. Klienta TFTP masz w Windowsie w standardzie - uruchamia się go w wierszu poleceń wpisując TFTP przy okazji uzyskasz możliwe opcje. Ja podpowiem Ci że wystarczy wpisać polecenie tftp -i 192.168.2.1 PUT "ścieżka dostępu do pliku"\EdiEngBR6204Wg_NFR-1.63.bin taką właśnie nazwę ma firmware ze strony producenta (litera "i" w poleceniu oznacza binarne przesyłąnie plików, firmware masz również w wersji binarnej więc nie ma problemu). Możesz spróbować jeżeli się nie powiedzie, to jeszcze ten "Wireshark" do nasłuchiwania połączeń i próba sprawdzenie czy router próbuje się z "czymś" skontaktować i w ten sposób przechwycenie adresu i ponowne wykonanie powyższego polecenia z prawidłowym adresem IP. Spróbuj może jeszcze telnetowac się na adres routera. W wierszu poleceń wpisz "telnet" następnie "o 192.168.2.1 80" i ewentualnie powiedz czy zaskoczy (powinno pisać "aby kontynuować naciśnij dowolny klawisz" - czy jakoś tak).

Napisz czy udało Ci się wgrać oprogramowanie poprzez TFTP i czy router się podniósł.
REKLAMA