logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dsl 2640r - podział pasma. Potrzebna konfiguracja. Jak podzielić pasmo?

zwierny45 09 Cze 2011 09:00 2175 3
REKLAMA
  • #1 9592222
    zwierny45
    Poziom 9  
    Witam.
    Przedstawiam problem: a więc mam router DSL 2640r mam zsynchronizowane połączenie laptopa kablem ethernet a także moj brat ma komputer podlaczony poprzez ten kabel. I teraz potrzebuje prawidlowej konfiguracji(krok po kroku) co mam zrobic aby podzielic predkosc na obu tych komputerach? - Neostrada 6mb

Dsl 2640r - podział pasma. Potrzebna konfiguracja. Jak podzielić pasmo?

zamieszczam zdjęcie... http://imageshack.us/photo/my-images/215/qos3.png/

Grafikę wklejamy w ten sposób. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1974171.html. Poprawiłem.
    [witux]
  • REKLAMA
  • #2 9592897
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Z tym QoSem który masz wbudowany w ten router niestety nie podzielisz łącza jak chcesz - czyli po 3Mb/s dla Ciebie i Twojego brata (bo chyba o to ci chodzi). Tu możesz wybrać jedynie różne protokoły i nadać im odpowiedni priorytet ruchu, tak aby, gdy sieć będzie obciążona jedne nadal działały kosztem innych które będą oczekiwać w kolejkach.
  • REKLAMA
  • #3 9593460
    zwierny45
    Poziom 9  
    rozumiem. a mozesz mi podac wtakim razie prawidłowe konfiguracje co powinienem wpisac w te puste pola?? ip mojego brata 192.168.1.2
  • #4 9593630
    jlmrafael
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Z tego co widzę ze slajdu który zamieściłeś to ten QoS jest dla sieci LAN. Nie wiem czy w ogóle Ci się to do czegoś przyda (po prostu nie widzę logicznego zastosowania) ale skoro jesteś ciekaw to napiszę:
    W polu "name" wpisujesz nazwę reguły którą tworzysz (własna dowolna)
    Z listy "priority" wybierasz poziom priorytetu prawdopodobnie jest tam wysoki, średni, niski.
    Z listy "protocol" wybierasz protokół komunikacyjny, sądząc po lście od 1 do 255 są tam wszystkie najbardziej znane protokoły, klikasz znaczek << aby przekopiować jego numer
    w polach "Source IP range" podajesz zakres adresów IP które będą wysyłały pakiety np. adres swojego brata 192.168.1.2 w obydwu polach
    W polach "Destination IP range" podajesz zakres adresów IP które będą odbierały te pakiety np. swój adress IP.

Ciężko wymyślić co konkretnie tu poustawiać nie znając preferencji. Możecie ustawić tak że source adress range ustaw od 192.168.1.2 do 192.168.1.10 (powiedzmy może być więcej do 254 końcówka) jako Destination ip wpisz adres routera 192.168.1.1 i wybierz protokół HTTP na wysoki. Wówczas jak mocno obciążycie sieć przeglądanie stron i tak będzie wam działać w miarę normalnie i nie będzie mulić.
REKLAMA