logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak nawiewu zimnego powietrza w klimatyzacji Opel Astra G - co sprawdzić?

WrednaKuna 09 Cze 2011 18:05 1583 8
REKLAMA
  • #1 9593804
    WrednaKuna
    Poziom 2  
    Witam.
    Nie mam nawiew zimnego powietrza kiedy załączam klimatyzacje <manual>,
    sprężarka działa, kable zmrożone, wiatraki ok.
    Czynnik nabity, szczelność ok. , lekko coś tam wiało chłodem jak tylko nabili klimę.
    Myślałem, ze może mi przebije ciśnienie, zdziwiłem się kiedy po 1h jeżdżenia na wł. klimatyzacji wyleciał freon.
    Co takiego może być zapchane ze mi nie idzie powietrze do kabiny?
    Proszę o odpowiedz:)
  • REKLAMA
  • #2 9594563
    sobol350
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    WrednaKuna napisał:
    Witam.
    Nie mam nawiew zimnego powietrza kiedy załączam klimatyzacje <manual>,
    sprężarka działa, kable zmrożone, wiatraki ok.
    Czynnik nabity, szczelność ok. , lekko coś tam wiało chłodem jak tylko nabili klimę.
    Myślałem, ze może mi przebije ciśnienie, zdziwiłem się kiedy po 1h jeżdżenia na wł. klimatyzacji wyleciał freon.
    Co takiego może być zapchane ze mi nie idzie powietrze do kabiny?
    Proszę o odpowiedz:)

Kolego jakie kable ci zmroziło???szczelnosc ok a czynnik wyleciał??wiesz którędy?.
    Co ci ciśnienie przebije???,powietrze do kabiny idzie przez filtr,masz go za schowkiem,musiałeś być u dokładych fachowców
  • REKLAMA
  • #3 9596268
    WrednaKuna
    Poziom 2  
    Istnieje coś takiego w tej instalacji, jak zawór bezpieczeństwa?
    Freon mi uciekł
    Tez tak uważam, ze u fachowców jak ta lala;p akurat kumpel siedział w środku i mówił, ze w kabinę tez uleciało jakoś.
    Łatwo jest ten filtr sprawdzić?
  • #4 9598283
    sobol350
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Filtr jest łatwo sprawdzić jak wyjmiesz schowek,i masz za nim kilka spinek metalowych do klapki bądź trzy chyba wkręty(zależnie od modelu).
    Co do zaworu bezp. to jest on (nie zawsze,tu też zależnie od modelu kompresora itp)na kompresorze,powinien się otworzyć i wypuscic czynnik gdy w układzie ciśnienie przekroczy 27bar(jesli zawór jest sprawny)
  • #5 9598596
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Panie teraz czeka cie sprawdzanie szczelności.

Dopuki tego nie zrobisz nici z chłodku.
  • REKLAMA
  • #6 9598646
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Najpierw zmiana fachofcóff... I kontrola całego układu - szczelność oraz drożność elementów
  • #7 9598998
    drozd56
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Jeśli czynnik wywaliło faktycznie zaworem bezpieczeństwa, najczęstsza przyczyną są niedziałające wiatraki albo po prostu nieodpowiednie chłodzenie "gorącej" części układu.
  • REKLAMA
  • #8 9599189
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Albo też za dużo czynnika. Albo zabity na amen filtr/osuszacz. Albo wilgoć w układzie. Zacząłbym od przeprowadzenia prawidłowego serwisu klimatyzacji. Potem komputer, manometry i porównanie wskazań ciśnienia, co mówi elektronika a co zegary. Uruchomienie klimy i kontrola ciśnień. Oczywiście przed wszystkim próba szczelności. A jeśli w układzie był kontrast to nic prostszego jak poświecić UVką i dowiedzieć się którędy wywaliło czynnik
  • #9 9603044
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Freon nie mógł uciec, bo go tam nie było.
    Jeśli nie nabijałeś u pana Zenka w stodole, to powinieneś mieć jakąś gwarancję na usługę. Więc jedź z reklamacją, chyba, ze sam żądałeś tylko nabicia po kosztach, to teraz siedź i płacz.
    A jak tamci sobie nie radzą, to znajdź wreszcie kogoś, kto ma pojęcie o sprawie i wykona pełną ścieżkę sprawdzenia i nabicia układu.
    Dyskusja jałowa. Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Oplu Astrze G, polegający na braku nawiewu zimnego powietrza, mimo że sprężarka działa, a czynnik chłodniczy jest nabity. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zablokowany filtr, uszkodzony zawór bezpieczeństwa, nadmiar czynnika, wilgoć w układzie, a także konieczność sprawdzenia szczelności całego systemu. Użytkownicy podkreślają znaczenie profesjonalnego serwisu oraz diagnostyki ciśnienia w układzie klimatyzacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA