logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia na małe imprezy: ADS PA 300 i Dap Audio MC-10

BongaiCabaza 09 Cze 2011 19:24 1801 10
REKLAMA
  • #1 9594105
    BongaiCabaza
    Poziom 10  
    Witam, chciałem kupić jakieś nagłośnienie na małe imprezy, w gronie znajomych, średnia wieku to 35 lat wzwyż. Kwota jaką dysponuję na ten cel to 1300, 1500 zł, sprzęt ma być nowy. tutaj mam propozycje, i chciałem się dowiedzieć co o tym sądzicie, może ktoś z was miał do czynienia z tym sprzętem. Ewentualnie jakieś wasze sugestie.

Zestaw Pasywny
    Końcówka mocy to ADS PA 300
    Kolumny 2x Dap Audio MC-10

P.S nigdzie nie mogę znaleźć opisu Charakterystyki Hz tych kolumn.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9622416
    BongaiCabaza
    Poziom 10  
    bardziej by mi zależało na niższych częstotliwościach takich jak 45Hz. i znalazłem takie kolumny
    http://www.fabrykadzwieku.pl/Naglosnienie/Kol...sywne-szerokopasmowe/RH-SOUND-RH-122400T.html
    i ewentualnie ten wzmacniacz T.amp lub
    http://www.fabrykadzwieku.pl/Naglosnienie/Kol...sywne-szerokopasmowe/RH-SOUND-RH-122400T.html
    Co o tym sądzicie?, te imprezy to nic profesjonalnego. Ok 30 osób sami znajomi średnio się znają na jakości dźwięku, ja wiem że z to nie JBL czy inne znane marki, ale na takie Dancingi za taką kasę wystarczy.?
    Do tego podłączona będzie konsola Denon Dj
    Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9622957
    wisnia_lwa
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    O 45 Hz z nadstawek, to zapomnij... Te charakterystyki, to sobie możesz... Taka prawda, to nie są uznani producenci, i parametry nie są miarodajne. A teraz, to i nawet wśród tych "uznanych", różne cuda się dzieją... Żeby 45 Hz było skutecznie odtwarzane, to trzeba dobrego subwoofera estradowego, ale wtedy, to Twoje 1300 zł sam subwoofer by kosztował...

Takie nadstawki, jeszcze z racji tego, że nie da się ich postawić na ziemi- będą grały skutecznie może od 70, 80 Hz... (czyli tzw. kick, ale nie bas na pewno...). I z tą kwotą tego nie ominiesz...

Temat wałkowany na forum już miliardy razy. Za 1500 zł- NIE DA SIĘ SKOMPLETOWAĆ nagłośnienia estradowego, czy nawet "imprezowego", żeby jeszcze basem grało... Ja bym poszukał już lepiej kolumn pełnopasmowych na 15" + coś tam... Elestra, czy LDM. Jak Ci się uda, to znajdziesz coś za 800 zł używanego. No i do tego koniec mocy, może być ten TA 600. I to już zawsze coś więcej basu będzie miało... Na takie imprezy Ci wystarczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9624074
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Stx PA600 +końcówka mocy ,sub stx PA100 + końcówka mocy oraz crossover na całość.Poniżej tego ,nie ma co schodzić.Lub kupić trójdrożne na 15 calach i grać pełnym pasmem, jak już doradzali.
  • Pomocny post
    #8 9629126
    protone
    Poziom 26  
    Kolumna jak jest 8 Ohm ,to ma 8 Ohm.Jej moc to 250 W przy 8 Ohm.Możesz podpiąć pod tego T.ampa ,jeśli daje 200W przy 8 Ohm to dla niej wystarczy.
  • #9 9629385
    BongaiCabaza
    Poziom 10  
    OK a jest jeszcze końcówka T.AMP E800 która ma 240 przy 8 omah , czytałem tutaj o niej że to bardziej Końcówka Domowo-estradowa? A T.AMP TA600 estradowa. która lepsza, po tym pytaniu zamykam temat.
  • Pomocny post
    #10 9629606
    protone
    Poziom 26  
    Jeśli chcesz zasilać tylko te kolumny ,to E800 wystarczy .Lepsza jest TA600 pod względem stabilnej pracy przy 4 Ohm.
  • #11 9631752
    BongaiCabaza
    Poziom 10  
    Tak myślę nad tymi kolumnami. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nagłośnienia na małe imprezy w budżecie 1300-1500 zł, rozważając zestaw pasywny z końcówką mocy ADS PA 300 i kolumnami Dap Audio MC-10. W odpowiedziach podkreślono, że dla uzyskania dobrego basu (45 Hz) konieczne są lepsze kolumny i subwoofer, co przekracza budżet. Proponowano alternatywy, takie jak kolumny STX PA 400 oraz wzmacniacze T.Amp TA 600 i E800. Użytkownicy zwrócili uwagę na parametry techniczne kolumn, w tym charakterystyki Hz, oraz na konieczność użycia crossovera przy podłączeniu subwoofera. Ostatecznie użytkownik rozważał różne opcje, dziękując za pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA