logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pytanie o wymiane "plytki" ukladu scalonego

enzoik 09 Cze 2011 21:52 4078 12
REKLAMA
  • #1 9594797
    enzoik
    Poziom 10  
    witam
    jestem laikiem w tych sprawaf wiec i pytanie bedzie malo prowesjonalnie skonstruowane. posiadam dysk przenosny WD10TMVV-11BG7SO z uranym gniazdem micro usb. niemoge wymienic urwanego portu usb i teraz zastanawiam sie czy da sie wymienic ta "plytke" do ktorej bylo przymocowane usb na "plytke" z wyjsciem SATA od innego dysku WD(np. dysku laptopowego WD 1TB SATA)?

• REKLAMA
  • #2 9594890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9595680
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jeśli to jest My Passport Essential to dyski te są szyfrowane a sam dysk z portem USB jest szyfrowany sprzętowo. Nazwy dysku zewnętrznego nie podałeś. Od tak sobie elektroniki nie podmienisz. Najlepiej jest naprawić to gniazdo lub wymienić lub dolutować kabelek na stałe.
  • #4 9596765
    enzoik
    Poziom 10  
    migol21 napisał:
    Jeśli to jest My Passport Essential to dyski te są szyfrowane a sam dysk z portem USB jest szyfrowany sprzętowo. Nazwy dysku zewnętrznego nie podałeś. Od tak sobie elektroniki nie podmienisz. Najlepiej jest naprawić to gniazdo lub wymienić lub dolutować kabelek na stałe.

co miales namysli piszac "dolutowac kabelek na stale"
  • REKLAMA
  • #5 9596802
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Zamiast portu bierze się kabelek USB ucina wtyczkę i dolutowuje na stałe kabelek USB do płytki która ma zintegrowany mostek USB.
  • #6 9596942
    enzoik
    Poziom 10  
    pomysl dobry i wydaje mi sie ze latwy w realizacji. mam jeszcze jedno pytanko czy zamiast przewodu z gniazdem micro usb moge wlutowac ze zwyklym usb

Kolego, popraw pisownię (zdanie rozpoczynaj wielką literą, ortografia, interpunkcja), są to wymagania regulaminu punkt 3.1.13. (10.9, 15) "Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych."
    [gsm_virus]
  • #7 9596959
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Oczywiście Tym bardziej, że z jednej strony jest USB a z drugiej kabelki i nie ma znaczenia jaki to usb.
  • REKLAMA
  • #8 9596961
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Tak, możesz.
  • #9 9596994
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    Zwróć uwagę, abyś dobrze przylutował przewody:
    USB - piny
  • #10 9597949
    enzoik
    Poziom 10  
    na plytce po urwanym gniezdzie micro-b mam 5 pinow a z przewodu wychodzi tylko 4(czarny, bialy, czerwony, zielony) w necie znalazlem takie cos pytanie o wymiane "plytki" ukladu scalonego ale niemam pojecia gdzie przylutowac te przewodziki na plytce pytanie o wymiane "plytki" ukladu scalonego
  • #11 9598201
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Masę łatwo zlokalizować prawda :)Te dwie ścieżki to data + i - więc jeśli z jednej strony nich jest masa :).
  • #12 9598674
    enzoik
    Poziom 10  
    Masę łatwo zlokalizować prawda :)Te dwie ścieżki to data + i - więc jeśli z jednej strony jest masa nich jest masa
    OK mase mam, dwie sciezki tez widze tylko juz niewiem ktora to + a ktora to -.
    Masa + data- + data+ = 3 przewodziki a ja mam 4, wiec co z nim zrobic??
  • Pomocny post
    #13 9599072
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    To rozjaśni sprawę i będzie łatwiej akurat tu jest 5 pinów bo to Micro-B.
    http://www.accesscomms.com.au/reference/usb.htm

pytanie o wymiane "plytki" ukladu scalonego pytanie o wymiane "plytki" ukladu scalonego

Z twojego zdjęcia wynika że masa patrząc na zdjęcie jest z lewej strony.

4 to styk potrzebny na identyfikacje urządzenia dla komputerowego gniazda 4 pinowego nie ma znaczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany uszkodzonego portu USB w przenośnym dysku WD10TMVV-11BG7SO. Odpowiedzi sugerują, że wymiana całej płytki sterującej na inną z wyjściem SATA może być trudna, a lepszym rozwiązaniem byłoby dolutowanie stałego kabla USB. Użytkownik rozważa również możliwość użycia kabla USB standardowego zamiast micro USB. W dyskusji podano, że masa i ścieżki danych są kluczowe do prawidłowego podłączenia, a także wskazówki dotyczące lutowania przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA