logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus Color 580 - komunikat UNPLAG po czyszczeniu głowicy, co zrobić?

mortalus 16 Lut 2003 03:40 2851 12
REKLAMA
  • #1 101978
    mortalus
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam epsona Stylus color 580 i mam problem kiedyś wziełem tusz by napełnic napełniłem i zacząłem czyścic głowice programem epsona i tak ze 3 razy i cos się stało drukarka się zacieła pisze przez cały czas w monitorze UNPLAG co się stało czy da się to zrobić i jak? Proszę o pomoc. Kable są sprawne.
  • REKLAMA
  • #2 103011
    manfed
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    tylko tyle ?
  • REKLAMA
  • #3 103176
    mortalus
    Poziom 11  
    Więc jeszcze powinienem dodać że zablokował się wskażnik tuszu, praktycznie czy wyciągne tusz czy nie to ciągle pokazuje ten sam stan, drukarke system normalnie wykrywa poza tym że nie che drukować, Pisze unplag czyli niepodłaczone czy coś takiego, podobno coś się stało z pamięcia drukarki czy fleszem nie wiem, proszę o pomoc, może jakieś programy diagnostyczne, albo do zapisu na nowo flesza drukarki czy eproma nie zanm sie za dobrze, ale jestem w stanie sobie poradzić jeśli mi ktoś powie jak :)
  • #4 103607
    manfed
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    no to jest problem
    te drukarki oprócz innych uszkodzeń posiadają licznik "przepełnienia " ink absorber`a (pampersa ), pojawia się nieznany błąd.
    kasowany tylko i wyłącznie programem serwisowym.
    Wymina Epromu na płycie go skasuje ale jednocześnie pogubi wszystkie ustawienia (np przy wyższych rozd. wydruki najlepiej oglądać w okularach 3d....)
    Program trudny do zdobycia :(
  • #5 109076
    mortalus
    Poziom 11  
    A może jednak by ktoś taki miał, szkoda mi tej drukarki bo nie stać mnie na nową, a mam jeszcze troche tuszu w niej. :( Prosze może ktoś by mi coś takiego do zresetowania dał czy jakoś pomógł to zrobić :(

Dodaję, dzięki :) Własnie naprawiłem jakimś serwisowym programem :) Drukarka tak się zastała że tusze już niereagfują :( Będe musioał kupic nowe, znacie gdzieś adresy gdzie kupie za przysłowiową złotówke komplet :) Jak najtaniej to dajce znać i jak by ktoś miał w przyszłości unplaga to niech da znać, ale się cieszę ponad pół roku byłem bez drukarki :)
  • REKLAMA
  • #6 110235
    EDA
    Poziom 12  
    Skąd miałeś ten program ? Jeśli możesz to podaj link bo myslę, że zainteresowanych jest więcej.
  • #7 110274
    mortalus
    Poziom 11  
    Program znalazłem inspirując się kolegą, bo chciał by znaleźć mu coś do kasowania tuszu w C62 i szukałem dużo czytałem tu na forum i doszedłem do tego programu SSC Service Utility a że ja lubie testować pomyślałem czego by niespróbować, i wziełem drukarkę z szafy prawie rok tam spędziła bez miesiąca, no i podłączyłem było unplagi i bym się z dilerem skontaktował wziełem w progremie Get curent value a po czym wybrałem reset nic sie nie strało wywaliło error, wziełem jeszcze raz, i tu bum komputer sie ściał, po uruchomieniu kompa patrze i pisze Ready to print i jestem happi ale tusze po roku juz się zwal;iły po 10 czyszczeniach udało mi się czarny przywrucić jeszcze do życia, a tak pozatym będzie mi chyba potrzebne coś do przeczyszczenia dysz w drukarce bo długo była nieuzywana, podajcie mi miejsce gdzie kupie coś bardzo taniego njalepiej do 10zł bo jestem bidny :(
  • REKLAMA
  • #8 110287
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    isopropanol w wiekszosci aptek
    ale mozesz tez sprobowac bardzo cieplej wody

zapomnialem dodac wody destylowanej bez rzadnych smieci
    ale bardziej polecam isopropanol alkohol o czystosci 99,5% nawet jak ci sie rozleje to i tak wyparuje nic nie zostawiajac
  • #9 110315
    mortalus
    Poziom 11  
    Z tego co widziałem to woda zapcham dysze, ja mam epsona i dysze są w drukarce na stałe, więc niechcę jej zepsuć do końca tylko naprawić, no i do preparatu jeszcze jakiś krótki opisik jak to zrobic, no gdzie nalać czy nalać nie wiem nigdy nierobiłem tego :(
  • #10 110595
    EDA
    Poziom 12  
    Jest specjalny płyn do Epsona w sprayu. Mój kuzyn pracuje w serwisie drukarek i mówi że działa bardzo dobrze. Proponuje zobaczyć na www.agawa.pl chociaż sądze że sa tańsze źródła

Pozdrawiam
    Maciej
  • #11 215391
    BarBog
    Poziom 12  
    Aby skasowac bBad papmpersa (epromu). Prosze o kontakt.
  • #13 270258
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Epsony to wogole nie sa za dobre drukarki. Najczestrzy problem... to wlasnie glowice. cannon Rulez -\tanii atrament

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Epson Stylus Color 580 po wielokrotnym czyszczeniu głowicy programem Epson wyświetla komunikat "UNPLAG", co oznacza problem z rozpoznaniem tuszu lub zlicznikiem przepełnienia absorbera tuszu (ink absorber/pampers). Wskaźnik poziomu tuszu zablokował się, a drukarka nie drukuje mimo wykrycia przez system. Problem wynika z zapełnienia pamięci EPROM lub licznika absorbera, który wymaga resetu specjalistycznym programem serwisowym. Wymiana EPROM usuwa błąd, ale powoduje utratę ustawień drukarki. Użytkownik naprawił drukarkę za pomocą programu SSC Service Utility, który umożliwia odczyt i reset licznika absorbera. Do czyszczenia dysz polecany jest izopropanol 99,5% lub specjalistyczne płyny do drukarek Epson dostępne w sprayu. Programy serwisowe do resetu absorbera są trudne do zdobycia, ale dostępne na stronach takich jak ssclg.com. W dyskusji pojawiła się także krytyka jakości drukarek Epson na rzecz konkurencyjnych marek, np. Canon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA